Hyppää sisältöön

Ulkomailta tulleista tarkastetuista suojavarusteista suurin osa myyntikelvottomia – joukossa esimerkiksi laskettelukypäriä ja uimalaseja

Markkinoilta poistetuista tuotteista puuttui CE-merkintä tai vaaditut asiakirjat.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ja Tulli valvoivat tehostetusti kuluttajakäyttöön tarkoitettuja henkilösuojaimia, joihin kuuluvat muun muassa uima- sekä suojalasit. Arkistokuva uimalaseista. Kuva: Anton Starikov / AOP

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ja Tulli valvoivat tehostetusti kuluttajakäyttöön tarkoitettuja henkilösuojaimia viime syksynä ja vuodenvaihteessa.

Tulli tarkasti yhdeksän lähetystä, jotka sisälsivät erilaisia henkilösuojaimia. Puutteita oli neljässä lähetyksessä. Tukes teki valvontakäyntejä kauppoihin.

Tarkastettujen tuotteiden joukossa oli muun muassa heijastimia, viiltosuojakäsineitä kalankäsittelyyn, laskettelukypäriä, laskettelijan selkäsuojaimia, moottoripyöräilijän polvisuojaimia sekä uimalaseja ja suojalaseja.

Kaksi kolmannesta tuotteista pois markkinoilta

Valvonnan yhteydessä markkinoilta vedettiin pois 68 prosenttia tarkastetuista henkilösuojaimista. Syynä tähän olivat CE-merkinnän ja vaadittujen asiakirjojen puuttuminen.

CE-merkintä on valmistajan ilmoitus siitä, että tuote täyttää sitä koskevat Euroopan unionin asettamat vaatimukset.

Tuotteista tarkastettiin, löytyykö niistä CE-merkintä ja suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet. Lisäksi maahantuojilta pyydettiin tuotteita koskevia asiakirjoja.

Henkilösuojaimia koskevat säännökset ovat muuttumassa. Huhtikuussa aletaan soveltaa uutta EU:n henkilösuojainasetusta, jonka mukaan valmistajat, valtuutetut edustajat, maahantuojat ja jakelijat ovat toimitusketjuun liittyvien tehtäviensä mukaan vastuussa siitä, että markkinoille tulevat henkilösuojaimet täyttävät niille asetetut vaatimukset.

Otsikkoa täsmennetty klo 15: kyse oli tarkastetuista suojavarusteista, ei kaikista ulkomailta tulleista suojavarusteista.

Suosittelemme sinulle