Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Hallinto-oikeus: Helsingin uusi yleiskaava on osin lainvastainen – kaupunkibulevardit ja Keskuspuiston rakentaminen vastatuulessa

Helsingin yleiskaavapäällikkö Rikhard Manninen pitää todennäköisenä, että kaupunki hakee valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Kuvitelma Hämeenlinnanväylästä kaupunkibulevardiksi muutettuna vuonna 2050
Tältä Hämeenlinnanväylä voisi näyttää kaupunkibulevardina vuonna 2050. Kuva: Helsingin kaupunki
Susanna Siironen,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin hallinto-oikeus antoi tänään ratkaisut Helsingin yleiskaavaan ja Vartiosaaren osayleiskaavaan kohdistuneisiin valituksiin. Hallinto-oikeus toteaa tiedotteessaan, että Helsingin uusi yleiskaava on osittain lainvastainen ja Vartiosaaren osayleiskaava lainvastainen.

Helsingin kaupunki voi hakea korkeimmalta hallinto-oikeudelta valituslupaa päätöksestä. Yleiskaavapäällikkö Rikhard Mannisen mukaan näin myös todennäköisesti tehdään.

– Tässähän on vielä korkeimman hallinto-oikeuden oikeusaste, jota kaupunki nyt varmasti osaltaan pohtii. Mutta se on vielä kesken. Nyt pitää huolellisesti katsoa perustelut ja arvioida asia sitä vasten, hän sanoo.

Mannisen mukaan valmistelussa on lähdetty siitä, että uusi yleiskaava on lainmukainen.

– Tässä tapauksessa hallinto-oikeus on tulkinnut näin ja katsotaan sitten se lopullinen ratkaisu, kun on sen aika, hän tyytyy toteamaan.

Kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki toteaa Helsingin kaupungin valmistelleen yleiskaavan huolellisesti. Hallinto-oikeuden päätöksen sisältöä ei osattu odottaa.

– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun hallinto-oikeus tulkitsi tällaista tapausta, ja oli tietysti vaikea ennakoida, mitä se tulisi lausumaan, Sinnemäki summaa.

Vihdintien ja Tuusulanväylän bulevardien suunnittelua jatketaan

Hallinto-oikeus kumosi yleiskaavan muun muassa Keskuspuistoon esitetyn rakentamisen osalta.

Lisäksi kumottiin Helsingin suunnitelmat muuttaa Länsiväylä, Turunväylä, Hämeenlinnanväylä ja Lahdenväylä niin sanotuiksi kaupunkibulevardeiksi. Hallinto-oikeuden mukaan kaupunkibulevardeiksi muuttamiselle ei esitetty maakuntakaavan mukaisia perusteita.

Helsingin kaupunkibulevardien kohtalo Helsingin hallinto-oikeudessa.
Helsingin yleiskaavaan on merkitty seitsemän kaupunkibulevardia, joista Helsingin hallinto-oikeus kumosi neljä. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Myös Vartiosaaren osayleiskaavan hallinto-oikeus kumosi maakuntakaavan vastaisena.

Mannisen mukaan suunnittelua kuitenkin jatketaan uuden yleiskaavaratkaisun pohjalta niiltä osin kuin se on mahdollista.

– Yleiskaavan toteuttamisohjelmassa on lähdetty siitä, että ensimmäiset toteutettavaksi suunniteltavat bulevardit olisivat Vihdintien bulevardi ja Tuusulanväylän bulevardi. Niitähän nämä valitukset eivät koskeneet eli ilman muuta niiden kanssa jatketaan ja mennään eteenpäin.

Malmin lentokenttäalueen osalta tulleet valitukset hallinto-oikeus hylkäsi. Lentokenttäalueen kaavaratkaisun kumoamista vaadittiin 16 eri valituksessa.

Helsingin yleiskaava käsittää koko Helsingin alueen lukuun ottamatta Östersundomin aluetta. Helsingin valtuusto hyväksyi kaavan vuonna 2016.

Yleiskaava mahdollistaisi kaupungin asukasluvun huomattavan kasvun vuoteen 2050 mennessä. Ennusteen mukaan vuonna 2050 kaupungissa asuu 860 000 asukasta. Yleiskaavan tavoitteena on myös vahvistaa raideliikenteen verkostoa.

Voimakasta vastustusta luontopiireistä

Yleiskaava on kuitenkin herättänyt voimakasta vastustusta. Suurimpia kiistakysymyksiä uudessa yleiskaavassa on ollut esimerkiksi Keskuspuistoa leikkaavan kaupunkibulevardin rakentaminen.

Ulkoilijoita Helsingin keskuspuistossa.
Hahmotelmat Keskuspuiston alueelle rakentamisesta aiheuttivat voimakasta vastustusta yleiskaavaa suunniteltaessa. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Suomen luonnonsuojeluliiton Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ja Uudenmaan piiri julkaisivatkin tänään tiedotteen, jossa iloittiin Helsingin hallinto-oikeuden päätöksestä kumota osa Helsingin yleiskaavasta.

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin erityisasiantuntija Tapani Veistola kuitenkin toteaa, että piiri harkitsee vielä jatkovalitusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

– Harkitsemme jatkovalitusta yleiskaavan epäselvästä esitystavasta ja suuresta määrästä luontokohteista, joita rakentaminen yhä uhkaa. Tällaisia ovat esimerkiksi Viikin pellot ja niin sanotun läntisen vihersormen heikentyminen Munkkivuoren ja Haagan kohdalla, Veistola sanoo.

Helsingin yleiskaavaa koskevaan kaupunginvaltuuston päätökseen kohdistui kaikkiaan 50 valitusta. Siitä valittivat eri viranomaistahot, yhdistykset, asunto-osakeyhtiöt, yhtiöt ja yksityishenkilöt.

Aiheesta aiemmin:

Miksi Helsingin yleiskaava on hyvä juttu? "50-luvulta asti on menty autot edellä"

Tutkijat yllättävät: Keskuspuisto ei ole edes pahin kärsijä tulevaisuuden Helsingissä

Uhrataanko nyt arvokkaita metsiä ja lajeja asuntojen takia? Luontotutkijat varoittavat uuden Helsingin rakentajia

Yllättävä käänne – päättäjät etsivät vielä keinoja estää Keskuspuiston rakentaminen

Lisää asuntoja, mutta ei tänne – Helsingin täydennysrakentaminen törmää aina valituksiinLisää asuntoja, mutta ei tänne – Helsingin täydennysrakentaminen törmää aina valituksiin

Katoaako lähipuistosi todella Helsingin yleiskaavassa? – katso ja opi

Suosittelemme