Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Bitcoinin hinta sukelsi jo alle kolmasosaan huipusta – kryptomarkkinoilla jännitetään Yhdysvaltain valvojien kannanottoa

Viranomaisten kurinpitotoimet ja yleinen pörssilasku painavat virtuaalivaluuttaa.

Käsi pitelee Bitcoin-kolikkoa. Takana näkyy alas kaartuva pörssikäyrä.
Kuva: Jack Guez / AFP
Mikko Leppänen,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Kryptovaluutta bitcoinin hinta on laskenut vuorokaudessa yli 24 prosenttia. Virtuaalivaluuttojen kursseja seuraavan Coinmarketcap-sivuston mukaan tiistaiaamuna kello 9.40 aikoihin bitcoinin kurssi oli 6 135 dollaria eli noin 4 950 euroa.

Bitcoinia on vaihdettu tähän hintaan viimeksi marraskuussa.

Viime vuoden aikana bitcoinin kurssi oli rajussa nousussa. Markkinahinta singahti viime vuoden aikana 26-kertaiseksi, mutta on viime aikoina tullut kolisten alas. Kuusi viikkoa sitten noteerattiin ennätyskurssi, yli 19 500 dollaria.

Huippukurssien ajoista bitcoinin ja muiden vastaavien virtuaalivaluuttojen rajua nousua ovat hillinneet viranomaisten toimet monissa maissa. Kiinassa, Venäjällä ja Etelä-Koreassa viranomaiset ovat tarttuneet toimiin markkinoiden suitsimiseksi.

Intia ilmoitti viime viikolla tekevänsä kaikkensa kitkeäkseen bitcoinin käytön. Japanissa viranomaiset ratsasivat virtuaalivaluuttapörssin sen jälkeen kun se menetti 530 miljoonan dollarin edestä valuuttaa hakkereille.

Euroopan keskuspankki sekä Japanin ja Yhdysvaltojen keskuspankit ovat myös ilmaisseet huoltaan bitcoinin kehityksestä. Useammat pankit ovat ilmoittaneet, etteivät ne enää aio sallia asiakkaidensa ostaa bitcoineja luottokorteillaan.

Päivän rojahdus sai lisävauhtia myös arvopaperipörssien laskusta. Sijoittajien etsiessä turvallisempia kohteita yleinen odotus oli, että bitcoinin alamäki jatkuu.

Katseet kääntyvät Yhdysvaltoihin

Kryptovaluutta-alan mielenkiinto suuntautuu tänään tiistaina Yhdysvaltoihin. Luvassa saattaa olla lisää kylmää kyytiä.

Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovien Securities and Exchange Commissionin (SEC) puheenjohtaja Jay Clayton ja Commodity Futures Trading Commissionin puheenjohtaja J. Christopher Giancarlo astuvat tänään senaatin pankkikomitean kuultavaksi kryptovaluutoista.

Uutistoimisto Bloombergin haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan Clayton ja Giancarlo aikovat kiinnittää huomiota potentiaalisesti vaarallisiin aukkoihin digitaalisten valuuttojen kauppaan liittyvissä säännöissä.

Bloomberg kirjoittaa, että Clayton ja Giancarlo ovat ilmaisseet olevansa valmiita tekemään yhteistyötä kongressin sekä liittovaltion ja osavaltioiden viranomaisten kanssa sen arvioimiseksi, tarvitsevatko kryptovaluuttapörssit lisää liittovaltiotason sääntelyä.

Aiemmin SEC on keskittynyt ICO:jen, eli digitaalisten joukkorahoituskampanjoiden, suitsimiseen. ICO:issa yritys hankkii rahoitusta myymällä uutta kryptovaluuttaa sijoittajille.

Clayton on aiemmin sanonut, että ICO:issa on usein kyse arvopapereista, jotka pitäisi rekisteröidä SEC:in. Claytonin mukaan tähän mennessä yksikään yritys ei ole tehnyt näin.

Bloombergin mukaan Trumpin hallinnon nimittämät Clayton ja Giancarlo pyrkivät tasapainoilemaan kryptovaluuttojen taustalla vaikuttavan lohkoketjuteknologian innovaatioiden turvaamisen ja sijoittajien suojelun välimaastossa.

Suosittelemme sinulle