Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kohuttu kaksoiskansalaisten laki etenee – Selvitys paljastaa: Yhdessäkään lähivaltiossa ei yhtä rajua lakia kuin Suomeen halutaan

Yle sai tietoonsa sisäministeriössä tekeillä olevan selvityksen tuloksia.

Varusmiehiä.
Kuva: Ari Lahti / AOP
Päivi Happonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle uutisoi vuosi sitten, että Puolustusvoimat on laittanut Venäjän kaksoiskansalaiset erityistarkkailuun. Lue tästä uutinen.

Puolustusvoimissa oli alettu rajoittaa varusmiespalvelukseen tulevien Venäjän kaksoiskansalaisten pääsyä tiettyihin tehtäviin ja koulutusohjelmiin. Yle myös kertoi, että ohjeet kaksoiskansalaisten kohteluun tulevat Puolustusvoimien tiedustelulaitokselta. Sen jutun voit lukea tästä.

Puolustusvoimat ja puolustusministeri raivostuivat uutisesta. Puolustusvoimat vaati Yleä oikaisemaan uutisen, ja puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) haukkui Ylen uutista valeuutiseksi ja uutisankaksi.

Samaan hengenvetoon, kun puolustusministeri vaati Yleltä anteeksipyyntöä, hän kertoi laittavansa vireille lakihankkeen, jolla kaksoiskansalaisten pääsy sotilasvirkoihin aiotaan estää. Puolustusministeriössä alettiin pikavauhtia rustata uusia lakipykäliä. Myös sisäministeriö alkoi valmistella omaa lakiesitystään, jolla kaksoiskansalaisten pääsy estettäisiin myös Rajavartiolaitoksen sotilasvirkoihin.

Yle sai tietoonsa selvityksen tulokset

Sisäministeriön rajavartio-osasto alkoi syksyllä tehdä kansainvälistä selvitystä siitä, miten Saksassa ja Suomen lähivaltioissa suhtaudutaan kaksoiskansalaisten pääsyyn valtion virkoihin ja sotilasvirkoihin. Selvityksessä on tarkasteltu Saksan lisäksi Ruotsin, Tanskan, Norjan ja Viron lainsäädäntöä.

Selvitys on edelleen kesken, ja sen sisältö on vielä salaista. Ylen saamien tietojen mukaan selvityksessä käy ilmi, ettei missään selvittelyn kohteena olevassa maassa ole kirjattu lakiin, että kaksoiskansalaisten pääsy valtion virkoihin tai sotilasvirkoihin estetään.

Suomi on siis valmistelemassa esimerkiksi Saksaa ja lähimaitaan huomattavasti tiukempaa lainsäädäntöä kaksoiskansalaisista, kun sisäministeriö ja puolustusministeriö valmistelevat lakia, jolla kaksoiskansalaisten pääsy sotilasvirkoihin estettäisiin.

Suomen viranomaiset eivät ole selvittäneet, onko Venäjän laissa kielletty kaksoiskansalaisten pääsy sotilasvirkoihin. Se kuitenkin tiedetään, että Venäjän laki määrää, että sotilasvirkaan valittavan henkilön on oltava Venäjän kansalainen. Suomalaisten viranomaisten tiedossa ei ole tapauksia, joissa jonkun länsimaan tai Suomen kaksoiskansalainen olisi päässyt Venäjän armeijaan tai rajavartiolaitokseen.

Puolustusministeriö: "Laki liikkeelle vaikka tänään"

Puolustusministeri Niinistö on todennut useasti Ylen viime keväisen Puolustusvoimien kaksoiskansalaisuusasiaa koskevan uutisoinnin jälkeen, että Suomeen tulisi saada voimaan laki, jolla kaksoiskansalaisten pääsy sotilasvirkoihin estetään.

Niinistö sanoi muutama viikko sitten valtakunnallisten maanpuolustuskurssien avajaisissa, että "viides kolonna on torjuttava jo rauhan aikana". Helsingin Sanomien mukaan Niinistö sanoi myös, ettei hän luota kaksoiskansalaisiin Puolustusvoimien sotilasviroissa.

Puolustusministeriössä sotilasvirkoja koskevat lakipykälät ja hallituksen esitys uudesta laista ovat olleet valmiina jo viime vuoden lopulta lähtien. Puolustusministeriöstä kerrotaan Ylelle, että Puolustusvoimien sotilasvirkoja koskeva "laki voitaisiin laittaa liikkeelle vaikka tänään". Puolustusministeriö haluaa kuitenkin odottaa sisäministeriön Rajavartiolaitosta koskevien lakipykälien valmistumista.

Uusi sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) saa pian pöydälleen lakipykälät, joilla kaksoiskansalaisten pääsy sotilasvirkoihin estettäisiin. Mykkänen joutuu ottamaan pian kantaa siihen, lähteekö hän viemään kiistanalaista lakihanketta eteenpäin yhdessä puolustusministerin kanssa.

Ylen tietojen mukaan lakihankkeesta on määrä keskustella hallituksessa helmikuun aikana.

Lue myös:

Puolustusvoimat laittoi Venäjän kaksoiskansalaiset erityistarkkailuun – myös varusmiesten toimintaa on alettu rajoittaa

Puolustusministeri suivaantui Ylelle: ”Haittaa Suomen julkikuvaa” – Yle seisoo uutisen takana

Kainuun prikaati tiedotti varusmiehille: Lennokkikoulutukseen ei oteta kaksoiskansalaisia turvallisuussyistä

Kaksoiskansalaisia koskeva ohjeistus tulee Puolustusvoimien tiedustelulaitokselta

Suosittelemme