Hyppää sisältöön

Tutkijat löysivät merkkejä planeetoista kaukaisessa galaksissa

Trappist-1-tähteä kiertävä planeetta on osoittautunut hyvin paljon Maan kaltaiseksi.

Kuva: NASA / JPL-Caltech
Ilpo Pajunen

Viime vuoden helmikuussa tähtitieteilijät kertoivat mullistavasta löydöstä: lähes 40 valovuoden päässä sijaisee planeettajärjestelmä, jossa seitsemän maapallon kokoista planeettaa kiertää Trappist-1-nimistä punaista kääpiötähteä.

Nyt julkaistun uuden tutkimuksen mukaan kaikki Trappist-1:tä kiertävät planeetat muodostuvat pääosin kivestä ja joillain niistä voi olla jopa enemmän vettä kuin Maassa. Nestemäistä vettä pidetään edellytyksenä elämän synnylle.

Lähinnä tähteään sijaisevilla planeetoilla vesi on osin höyrynä – samaan tapaan kuin Venuksella – ja kaukaisimmilla vesi muodostaa jääkuoren planeetan pinnalle.

Planeetoista neljäs kivi tähdestä näyttäisi muistuttavan eniten Maata. Se saa kutakuinkin saman määrän säteilyä tähdeltään kuin Maa auringolta. Planeetta on sisaruksistaan kivisin ja vesi lienee siellä juoksevassa muodossa. Uudet havainnot on tehty Yhdysvaltain avaruushallinnon ja Nasan ja Euroopan eteläisen observatorion Eson teleskoopeilla, jotka sijaitsevat Maan pinnalla ja lähiavaruudessa.

Tähtitieteilijä Simon Grimm Bernin yliopistosta Sveitsistä sanoo, että kyseessä on planeetta, joka on "hyvin, hyvin samankaltainen kuin Maa".

Varmistus suuntaan tai toiseen saataneen aikaisintaan sen jälkeen, kun ensi vuonna laukaistava avaruusteleskooppi James Webb pääsee tutkimaan asiaa.

Trappist-1-tutkimuksesta kertoo muun muassa Euroopan eteläinen observatorio ESO tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) ja sciencenews.com (siirryt toiseen palveluun). Koko tutkimus löytyy Astronomy & Astrophysics (siirryt toiseen palveluun)-julkaisusta.

Linnunradan ulkopuolelta löytyi planeettoja, ehkä ensimmäisen kerran

Trappist-1 ja sen planeetat sijaitsevat omassa galaksissamme eli Linnunradassa, mutta tällä viikolla tutkijat julkaisivat planeettahavaintoja monta luokkaa kauempaa: toisesta galaksista, joka ei ole edes ihan naapurissa.

Planeetat löytyivät 3,8 miljardin valovuoden etäisyydeltä. Teleskoopilla noin pieniä ja kaukaisia kohteita ei pysty havainnoimaan, ei luultavasti tulevaisuudessakaan.

Yhdysvaltalaiset Oklahoman yliopiston tutkijat Xinyi Dai ja Eduardo Guerras tutkivat peräti kuuden miljardin valovuoden päässä olevan kvasaarin valon taipumista tässä galaksissa.

Galaksin muodostaman gravitaatiolinssin kaltaisen mikrolinssin yksityiskohdissa oli omituisuuksia, jotka pystyttiin selittämään parhaiten, kun oletettiin, että galaksissa on 2 000 muuta kappaletta jokaista ns. pääsarjan tähteä kohden, kertoo Tähdet ja avaruus. (siirryt toiseen palveluun) Näiden mahdollisten planeettojen arveltiin olevan massoiltaan Kuun ja Jupiterin väliltä.

Galaksissa saattaa olla yhteensä jopa miljardeja planeettoja.

Täysin varmaa ei ole, että tutkijoiden mikrolinssiin sattui juuri planeettoja, mutta heidän mielestään se on tähän asti paras selitys havaitulle ilmiölle. Jos planeettateoria osoittautuu oikeaksi, on kyseessä merkittävä löytö.

Muissa galakseissa sijaitsevista planeetoista on aiemmilta ajoilta vain yksi mahdollinen havainto. Vuonna 1999 naapurigalaksissamme Andromedassa havaittiin joukko Jupiterin massaisia planeettoja..

Tutkimus julkaistiin The Astrophysical Journal Lettersissä. (siirryt toiseen palveluun)

Korjaus klo 9:30: Kuusi miljardia vuotta korjattu kuudeksi miljardiksi valovuodeksi.

Suosittelemme sinulle