Hyppää sisältöön

Tanskaan puuhataan "burkakieltoa" – kasvot peittävä vaatetus toisi sakot

Huivien käyttäminen kylmällä säällä ja joulupukin parrat olisivat edelleen sallittuja.

Niqabiin pukeutuneita naisia Saksassa. Kuva: Boris Roessler / EPA

Tanskan hallitus esittää lakia, joka kieltäisi julkisilla paikoilla liikkumisen kasvot peitettyinä.

Kansan suussa lakia on jo alettu kutsua "burkakielloksi". Burka on eräissä islamilaisissa maissa naisten yleisesti käyttämä vaate, joka peittää kasvot kokonaan.

Laki kieltäisi myös mm. niqabin, esimerkiksi saudiarabialaisten naisten käyttämän vaatteen, joka peittää kasvot silmiä lukuunottamatta. Samalla kielletyksi tulisi naamioituminen, jota tapahtuu mielenosoitusten yhteydessä.

Poliisin tehtäväksi jäisi arvioida, millainen naamioituminen olisi rangaistavaa. Hallitus kertoo kuitenkin, että kasvojen peittäminen esimerkiksi kylmällä säällä, tiettyihin juhliin liittyvien pukeutumisen yhteydessä tai työtehtävistä johtuvista syistä olisi edelleen sallittua.

Oikeusministeri Søren Pape Poulsenin sanoista voi päätellä, että hallituksen tähtäimessä on etenkin eräistä islamilaisista maista tulleilla maahanmuuttajilla käytössä oleva kulttuuri, joka vaatii naisia peittämään kasvonsa.

– Ei ole tanskalaisten arvojen mukaista tai yhteisöä kunnioittavaa, kun tapaa muita ihmisiä julkisilla paikoilla kasvot peitettynä, hän sanoi.

Lain rikkomisesta saisi ensimmäisellä kerralla tuhannen Tanskan kruunun eli noin 135 euron sakon. Summa voisi nousta toistuvista rikkomuksista kymmenkertaiseksi. Hallitus poisti lakiesityksestä vankeustuomion mahdollisuuden.

Lakiesitys lähtee nyt lausuntokierrokselle.

Suosittelemme sinulle