Hyppää sisältöön

Tampereen yliopiston hallitus arvostelee rajusti uuden yliopiston valmistelua

Tampereen yliopiston rehtorin Liisa Laakson mielestä yliopistoyhteisö on menettämässä mahdollisuuden vaikuttaa tulevan säätiöyliopiston hallituksen kokoonpanoon.

Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso. Kuva: Tampereen yliopisto

Tampereen yliopiston hallitus pitää viime viikonloppuna julkaistua uuden yliopiston johtosääntöluonnosta lainvastaisena. Yliopiston rehtorin Liisa Laakson mielestä johtosääntöä on valmisteltu salassa Tampereen yliopiston johdolta. Asiasta kertoi ensimmäiseksi Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

– Me emme koskaan saaneet johtosääntöluonnosta nähtäväksemme, Laakso sanoo Ylen haastattelussa.

Laakson mielestä johtosääntöluonnos veisi yliopistoyhteisöltä mahdollisuuden vaikuttaa esimerkiksi tulevan säätiöyliopiston hallituksen kokoonpanoon.

– Tässä luonnoksessa ei ole otettu huomioon Tampereen yliopistolle tärkeitä näkökohtia, Laakso sanoo.

Rehtori lähetti kirjeen oikeuskanslerille

Laakso sanoo myös, että opetus- ja kulttuuriministeriö on käyttäytynyt painostavasti Tampereen yliopiston johtoa kohtaan.

Laakson mielestä ministeriö esitti ainoana vaihtoehtona, että korkeakoulusäätiön hallituksesta tulee uuden yliopiston siirtymäkauden hallitus. Tampereen yliopiston ajatuksena oli toisenlainen malli.

Laakson mukaan ministeriö vetosi asiassa oikeuskansleri Tuomas Pöystin kantaan. Siksi Laakso lähetti oikeuskanslerille kirjeen asiasta.

– Kysyin, että mitä mahdollisuuksia meillä on vaikuttaa johtosääntötyöhön, jos siihen tulee säädöksiä, joilla siirtymäkauden hallitus hyvän hallintotavan vastaisesti suojelee asemaansa, ja jos siihen tulee säädöksiä, jotka ovat perustuslain ja yliopistolain vastaisia.

Laakso ei ole saanut oikeuskanslerilta vastausta. Laakson mielestä johtosääntö on Tampereen yliopistolle yksi tärkeimmistä asioista korkeakoulujen yhdistymisessä.

Henkilöstö järjestää ulosmarssin

Tampereen teknillinen yliopisto ja Tampereen yliopisto ovat yhdistymässä uudeksi yliopistoksi vuoden 2019 alusta. Uusi säätiöyliopisto olisi myös Tampereen ammattikorkeakoulun pääomistaja.

Tampereen yliopiston henkilöstö järjestää huomenna torstaina ulosmarssin yliopistolaisten itsehallinnon puolustamiseksi.

Uuden yliopiston johtosääntö on määrä hyväksyä tulevana lauantaina. Henkilökunnan mielestä kommentointiaika on liian lyhyt.

Laakso vaatii lisää aikaa useiden johtosäännössä olevien asioiden valmisteluun.

Suosittelemme sinulle