Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

E-urheilu saattaa olla tulevaisuuden olympialaji: "Missä menee urheilun raja?"

Pyeongchangin talvikisojen yhteydessä kisattiin myös e-urheilussa. Pariisissa 2024 kilpapelaaminen saattaa olla jopa olympialaisten näytöslaji.

ESL-turnaus Hampurissa.
20 000 fania seurasi Liquid- ja Secret- joukkueiden kohtaamista Dota2-turnauksessa Hampurissa lokakuussa 2017. Kuva: AOP
Otto Rönkä
Avaa Yle-sovelluksessa

Elektroninen urheilu on maailmalla kovassa nousussa. Etelä-Koreassa on tahkottu StarCraftia jo vuosikymmeniä, mutta useat muut pelit ovat ampaisseet jo maailmalla ohi suosituimmiksi titteleiksi. Suurimmat turnaukset vetävät urheilustadionit täyteen ja netissä näytettäviin turnauslähetyksiin miljoonayleisöt. Parhaat pelaajat tienaavat miljoonia.

Suomessakin tapahtuu: viime vuonna elektroninen urheilu nousi jalkapallon ohi toiseksi suosituimmaksi urheilulajiksi nuorten miesten keskuudessa. Lajia opetetaan kouluissa ja asepalveluksen voi suorittaa tietokonetta pelaten. Suomen Urheilugaalassa Dota2-pelaaja Lasse "MATUMBAMAN" Urpalaisen suurvoitto nostettiin vuoden sykähdyttävien hetkien ehdokasjoukkoon.

Silti videopelien pelaaminen ja e-urheilu kohtaavat yhä paljon ennakkoluuloja. Suomessa moni mieltää pelaamisen vain nörttien harrasteluksi. 

- Suomessa laji on lähtenyt nousuun, mutta ei me tietenkään olla vielä esimerkiksi Korean tasolla. Tämä on kuitenkin ihan ensimmäisiä elektronisen urheilun maita, Pyeongchangin olympialaisten StarCraft-esiturnauksessa Suomea edustanut Joona Sotala pohtii. 

- Koreassa ei muutenkaan ole niin paljon ennakkoluuloja ihmisillä. Lajia pidetään ammattina kuten muitakin, Suomessa suhtaudutaan epäilevämmin ja vähän vähätellään koko touhua. 

Sotala ja muut maailman parhaat pelaajat kiertelevät suurturnauksissa ympäri maailman, ja ovat osaltaan nostamassa e-urheilua valokeilaan. Änkyröiden kitinä ei paljon korvissa paina, mutta lajin status urheiluna on toinen juttu.

DreamHack
Rocket League -ottelu käynnissä DreamHack-tapahtumassa Leipzigissä tammikuussa 2018. Kuva: AOP

Elektronisesta ”urheilusta” on väännetty yhtä kauan kuin kilpaa on pelattu. Osa maailman eSports-väestä haluaisi lajin perinteisten urheilulajien rinnalle, osa ei. Vanhan liiton urheiluväestä taas vain harva laskisi kilpapelaamisen oikeaksi urheiluksi.

- Missä menee se urheilun raja? Kavereilla taatusti pulssi nousee, voivat kainalotkin olla märkinä ja jopa hengästyä. Mutta fyysinen kunto ei minun ymmärrykseni mukaan istumalla nouse, pohti Ylen asiantuntija ja entinen huippuhiihtäjä Sami Jauhojärvi Urheilugaalan etkoilla tammikuussa.

Sotala myöntää, ettei elektronisessa urheilussa liikuta paljon. Toisaalta huono kunto vaikuttaa myös e-urheilijan suorituksiin, ja nykypäivän kilpapelaajat pitävät itsestään hyvää huolta. Urheilustatuksen kannalta Suomen StarCraftin ykkösnimi olisi valmis rauhalliseen siirtymäprosessiin.

- En ehkä näe vielä syytä, miksi elektroninen urheilu pitäisi laskea urheiluksi. Urpalaisen gaala-ehdokkuus oli hyvä askel, mutta ehkä vielä on liian aikaista. Ehkä muutaman vuoden päästä päästään siihen, että tätä voidaan pitää jo oikeana urheiluna, Sotala toteaa.

Keskustelu elektronisen urheilun olemuksesta jatkuu. Seuraava suuri askel otetaan viimeistään kuuden vuoden päästä, sillä Kansainvälinen olympiakomitea on pohtinut e-urheilun nostamista olympialaisten näytöslajiksi Pariisissa 2024.

Lue lisää:

Joona Sotala kilpailee Pyeongchangissa, muttei kuulu Suomen olympiajoukkueeseen – salattu turnaus esitteli e-urheilua olympiaväelle

Suosittelemme