Hyppää sisältöön

EU-komissio: Talouskasvu jatkuu Suomessa tukevana, mutta työllisyys kohenee hitaasti

Komissio ennustaa hieman aiempaa arviotaan nopeampaa talouskasvua euroalueelle.

Työttömyys pysyy EU-komission ennusteen mukaan suhteellisen korkealla Suomessa. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Tukeva talouskasvu jatkuu Suomessa edelleen, ennakoi tänään keskiviikkona talven talousennusteensa julkaissut Euroopan komissio. Suomen talous kasvoi sen mukaan viime vuonna EU:n ja euroalueen vauhtia nopeammin, 3,3 prosentin vauhdilla.

Koko EU- ja euroalueen kasvu oli arvion mukaan viime vuonna 2,4 prosenttia, nopeinta viimeiseen kymmeneen vuoteen.

Suomelle komissio ennustaa talouskasvuksi tälle vuodelle 2,8 prosenttia ja ensi vuodelle 2,5 prosenttia. Kasvun taustalla on voimakas kotimainen kysyntä ja yksityisen kulutuksen kasvu, jota tukee kotitalouksien käytettävissä olevien tulojen kasvu.

Kysynnän pysyminen korkealla Suomen keskeisissä kauppakumppanimaissa ja parantunut kustannuskilpailukyky myös tukevat vientiä.

Työllisyystilanteen osalta komission ennuste ei ole Suomelle erityisen mairitteleva. Se arvioi, että työttömyys alenee Suomessa hitaasti ja pysyy tänä ja ensi vuonna suhteellisesti korkealla.

Kasvuarvio nousi aiemmasta

Syksyllä komissio ennusti tämän vuoden kasvuksi euroalueella 2,1 prosenttia. Nyt julkaistun ennusteen mukaan EU:n ja euroalueen talous kasvaa aiempaa arviota hieman nopeammin.

Koko euroalueelle ennuste antaa tälle vuodelle 2,3 prosentin ja ensi vuodelle 2,0 prosentin kasvulukeman.

– Vahvan kasvun odotetaan jatkuvan myös ensi vuonna. Meidän olisi jatkossakin pyrittävä varmistamaan, että kasvu hyödyttää kaikkia eurooppalaisia. Meidän olisi käytettävä tämä tilaisuus hyväksemme: parannettava talouden sopeutumiskykyä ja syvennettävä talous- ja rahaliittoa, sanoi komission vaarapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis tiedotteessa.

Saksalle ennuste antaa tämän vuoden kasvulukemaksi 2,3 prosenttia ja ensi vuodelle 2,1 prosenttia. Saksassa kasvuvauhti tänä vuonna niukasti kiihtyisi. Saksan talous kasvoi viime vuonna 2,2 prosenttia, joka oli korkein luku kuuteen vuoteen.

Komissio arvioi Suomen pysyvän hieman Ruotsia nopeammassa talouskasvun vauhdissa. Ruotsin kasvuennuste tälle vuodelle on 2,7 prosenttia, ja ensi vuodelle 2,0 prosenttia.

Viron talouskasvun kuvaillaan viime vuonna olleen poikkeuksellisen korkea, 4,3 prosenttia. Virossa laajan kasvun ohella vauhtia ovat kiihdyttäneet yksittäiset EU-rahoitteiset hankkeet ja energian hinnan nousu.

Viron talouskasvuksi tälle vuodelle komissio ennustaa 3,3 prosenttia, johon vaikuttavat osaltaan pieni- ja keskituloisille suunnatut tuloveroalennukset.

Aiempia uutisia talousennusteista

Kolme prosenttia ja ylikin – Pankit nostavat nyt kilvan talouden kasvuennusteita, mutta onko luvuille katetta?

OP:n ennuste asuntovelalliselle: Varaudu jopa prosenttiyksikön nousuun lainan viitekorossa

Ministeriö: Talouskasvun huippuvuosi nyt menossa, vienti kasvaa yhä reippaasti

Muokattu kello 14.19: Korjattu otsikkoon työllisyyden kohenevan hitaasti.

Suosittelemme sinulle