Ylen vuoden ensimmäisessä kannatusmittauksessa muutokset ovat pieniä, vaikka politiikan alkuvuosi on ollut kaikkea muuta kuin hiljainen.
Kokoomus jatkaa suosituimpana puolueena 20,8 prosentin kannatuksella, SDP nousi tasapelitilanteesta keskustan ohi toiseksi suosituimmaksi puolueeksi 18,7 prosentin kannatuksella ja vihreät jatkaa neljännellä sijalla 14 prosentin kannatuksella.
Mittausjaksolle osuivat presidentinvaalit, jossa kokoomustaustaisen kansanliikkeen ehdokkaan Sauli Niinistön murskaava ylivoima jätti puolueiden asettamille ehdokkaille luun käteen.
Kansanliikkeen Niinistö nosti kokoomusta
Niinistön voitto näkyy kokoomuksen kasvaneena kannatuksena, tutkimusjohtaja Tuomo Turja Taloustutkimukselta arvioi.
– Vaikka Sauli Niinistö oli kansanliikkeen ehdokas, tässä on selkeästi nähtävissä kokoomuksen pieni kannatuspiikki heti sen jälkeen, kun presidentinvaalien tulos selvisi, Turja kertoo.
Presidentinvaalit ovat nostaneet myös perussuomalaisten kannatusta prosenttiyksikön verran, kun puolueen ehdokas Laura Huhtasaari onnistui nousemaan suurempien puolueiden ehdokkaiden takaa kolmanneksi suosituimmaksi ehdokkaaksi.
Perussuomalaiset menivät kannatustaan menettäneen vasemmistoliiton ohi.
– Viimeisillä viikoilla perussuomalaisten kannatus on ollut hieman keskiarvoa korkeampi. Uskon, että siinä näkyy Huhtasaaren presidentinvaalikampanjan vaikutus, sanoo Turja.
Sen sijaan puolueen ehdokkaan heikolla menestyksellä presidentinvaaleissa ei tunnu olevan samanlaista vaikutusta kannatukseen. Keskusta ja SDP eivät kärsi puoluekannatusmittauksessa samanlaisesta moukaroinnista, kuin penkin alle menneissä vaaleissa.
Aktiivimalli ropisee SDP:n laariin
Historiallisen heikon äänimäärän presidenttiehdokkaansa taakse saanut SDP on parantanut kannatustaan vajaalla prosenttiyksiköllä. Tässä todennäköisesti näkyy laajasti vastustetun aktiivimallin vaikutus.
– Erityisesti aktiivimallia vastustaneen mielenosoituksen jälkeen tehdyissä haastatteluissa näkyy, että SDP on jopa suosituin puolue, Taloustutkimuksen Turja sanoo.
Aktiivimallin vastustaminen on nostanut myös vasemmistoliiton kannatusta mittausjakson loppupuolella, mutta nousu ei ole riittänyt tasoittamaan mittausjaksolle osuneita huonompia viikkoja.
Presidentinvaaleissa tussahdukseksi jäänyt Haavisto-ilmiö ei näy vihreiden kannatuksessa mitenkään. Vihreiden kannatus on vakiintunut 14 prosenttiin, joka on tasan sama tulos kuin Ylen viime mittauksessa vuoden lopussa.
Tulos jää selvästi vihreiden kesän aikana kellottamista yli 17 prosentin huippulukemista, mutta on edelleen kevään 12,5 prosentin kuntavaalitulosta korkeammalla tasolla.
Sinisten korpivaellus jatkuu
Presidentinvaalien ajan sivussa ilman omaa ehdokastaan olleet kristillisdemokraatit ja sininen tulevaisuus ovat menettäneet kannatustaan vajaan prosenttiyksikön. Sinisen tulevaisuuden kannattajia tosin osuu kyselyyn niin vähän, että suhteellisista muutoksista ei voi vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä.
Siniset käyvät tällä hetkellä kovaa kamppailua kategorian "muut puolueet ja ryhmittymät" kanssa – ja häviävät.
Presidentinvaaleissa laimeaksi jäänyttä Nato-keskustelua viritelleen RKP:n kannatus on pysynyt täsmälleen samalla tasolla kuin viime mittauksessa.
**Lue myös: **