Suomessa vähätellään usein omia saavutuksia. Imatralla turhasta vaatimattomuudesta on luovuttu.
Eteläkarjalaisen 27 500 asukkaan pikkukaupungin poliittinen ja virkamiesjohto saapui keskiviikkoaamuna Helsinkiin ja julisti Imatran Suomen kansallisihmeeksi.
Ilman anteeksipyyntöjä tai alaspäin suuntautuneita katseita.
Imatran kaupunginjohtaja Rami Hasun mukaan julistukselle on kiistämättömät perusteet.
– Imatra on aidosti ainutlaatuinen, Hasu vakuuttaa ja aloittaa pitkän selostuksen Imatran hyvistä puolista.
Suomen matkailukin alkoi siitä, kun Venäjän keisarinna Katariina Suuri saapui katsomaan Imatrankoskea, Hasu kertoo.
Pitkä lista
Kaupungin lehdistötiedotteessa Imatran hyvistä puolista kerrotaan lisää. Niistä on tehty neljäntoista kohdan lista, joka pursuilee superlatiiveja.
Listan mukaan Imatralla on muun muassa Suomen vanhin matkailunähtävyys Imatrankoski, vanhin luonnonsuojelualue Kruununpuisto, kaunein rakennus Valtionhotelli, suurin vesivoimala, uusin teatteri, jossa käy vuodessa enemmän katsojia kuin koko kaupungissa on asukkaita.
Taloudenkin saralla kaupunki on tehnyt jo kymmenen vuoden ajan ylijäämäisiä tilinpäätöksiä.
Jatkoa seuraa
Imatran mukaan Imatran ihme ei ole edes loppumassa vaan jatkoa seuraa. Kaupunki sitoutuu noudattamaan kolmen kohdan ohjelmaa.
Ohjelman mukaan kaupungin hyvää taloudenpitoa jatketaan niin, että veronkorotuksia ei tarvitse tehdä, kaikki koulut uusitaan kolmen vuoden aikana ja Imatran Ukonniemen kansainvälistä urheilualuetta kehitetään edelleen.
Julkkikset mukaan
Imatran hyvän kuvan edistämiseen on valjastettu myös julkisuuden henkilöitä. Mukana julistustilaisuudessa olivat näyttelijät Sinikka Sokka ja Mikko Kivinen sekä toimittaja Jaakko Selin.
Kaikilla heillä on jonkinlainen henkilökohtainen suhde Imatraan.
– Olen ollut jo pitkään Imatra-fani. Se tulee jo lapsuudesta, kun perheemme matkusteli Suomessa 1970-luvun alussa. Tuolloin tuli nähtyä myös Imatrankoski ja Valtionhotelli, Jaakko Selin kertoo.
Ei uhoa vaan markkinointia
Selin näkee, että Imatran uho ei ole tyhmää itsekehua vaan järkevää markkinointia.
– Kansallisihme on niin sanottu "trigger word" eli liipasinsana. Se on vähän ylimitoitettu, vähän hämmästyttävä, sillä tavalla, että leuka loksahtaa auki.
– Se herättää ihmisissä kysymyksiä Imatrasta. Juuri sitä me haluamme. Ihmiset voivat tulla katsomaan, että miten meillä on kanttia sanoa näin, Selin sanoo.