Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Mitähän sitä tuli opiskeltua? Omat opintonsa voi nyt tarkistaa netistä – uusi palvelu innostaa somessa

Koski-palvelua voi käydä testaamassa netissä, mutta koko laajuudessaan se avataan myöhemmin keväällä.

Koski palvelu sisältää tietoja opinnoista.
Näkymä koski.opintopolku.fi -sivusta. Kuva: opintopolku.fi
Ilpo Pajunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Opetushallitus on perustanut sivuston, josta huonomuistisetkin voivat käydä tarkistamassa, mitä on tullut opiskeltua. Aivan kaikki eivät kuitenkaan pääse osalliseksi ilosta, sillä Koski-palveluun on koottu vain vuoden 1990 jälkeen suoritettuja opintoja ja tutkintoja.

Palvelu löytyy täältä.

Koskesta löytyvät vuoden 1990 jälkeen suoritetut ylioppilastutkinnot sekä korkeakoulutussuoritukset ja opiskeluoikeudet pääsääntöisesti vuodesta 1995 eteenpäin.

Lisäksi Koskesta löytyvät tämän vuoden tammikuun jälkeen kirjatut peruskoulun, lukion ja ammattikoulun suoritukset ja opiskeluoikeudet.

Opetushallituksen mukaan tiedot ovat hyvin suojattuja, ja palveluun pitää kirjautua pankkitunnuksilla.

Projektipäällikkö Joonas Mäkinen kertoo, että palvelu ei ole vielä valmis, mutta siihen voi jo käydä tutustumassa. Oppilaitokset syöttävät tietojaan vielä tämän kuun loppuun, joten ei pidä huolestua, jos omiaan ei vielä löydä, sanoo Mäkinen.

Mikäli tietoja puuttuu vielä maaliskuussa, voi asiasta ilmoitaa omalle oppilaitokselle.

Palvelee myös viranomaisia

Jatkossa myös viranomaiset, joilla on oikeus saada opinto- ja opiskeluoikeustietoja, voivat hakea niitä uuden palvelun kautta. Tällaisia tahoja voivat olla koulutuksen järjestäjät, kunnat, Kela ja työvoimatoimistot.

Tiedot siirtyvät Koskeen automaattisesti koulutuksen järjestäjien järjestelmistä, mikä myös sujuvoittaa palvelua. Mäkisen mukaan viranomaisten ei myöskään tarvitse jatkossa pitää yllä päällekkäisiä rekistereitä.

Kansalaisia palvelu voi auttaa esimerkiksi työnhaussa, aiemmin hankitun osaamisen tunnustamisessa ja opintojen etenemisen ja koulutuksessa läsnäolon seurannassa.

Tietojaan voi tulevaisuudessa myös jakaa haluamilleen tahoille.

Alku on lähtenyt hyvin käyntiin

Joonas Mäkinen kertoo, että palvelu on selvästi innostanut monia tutkimaan opiskelutietojaan. Palautekin on ollut vain positiivista., hän kertoo. Monet ovat jakaneet opiskelutietojaan sosiaalisessa mediassa.

Opetushallitus aikoo tiedottaa palvelusta tehokkaammin loppukeväästä, kun siihen saadaan liitettyä uusia toiminnallisuuksia.

Oppilaitokset voivat halutessaan lisätä Koskeen varhaisempia opistotietoja, mutta niitä ei velvoiteta siihen. Mäkisen mukaan esimerkiksi 1970-luvun vaihteessa kuopatun kansakoulun suoritustietoja tuskin saadaan palveluun.

Palvelun on tarkoitus palvella koko väestöä, joten siihen voi kohdistua kovastikin liikennettä. Mäkinen uskoo, että sen suhteen ei tule ongemia.

Suosittelemme