Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Tuotantokanien kasvatukseen kaivataan pelisääntöjä – kasvattajat ja Evira kiistelevät kanien elinolosuhteista

Tuotantokanien kasvattajat toivovat, että tulevaan eläinsuojelulakiin kirjataan selkeät tuotantokanien kasvatusolosuhteet. Paljon keskustelua herättää arktisen eläimen määritelmä ja voidaanko kaneja kasvattaa ulkona.

Valkoinen kani aitauksessa.
Kuva: YLE
Merja Siirilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaikka kaneja on kasvatettu ravinnoksi jo sadan vuoden ajan, ei kaneille ole määritelty tarkkoja ohjeita, millaisissa oloissa niitä kuuluisi kasvattaa.

Eviran verkkosivuilla mainitaan, että tuotantokaneihin sovelletaan valtioneuvoston eläinsuojeluasetusten mukaan koirien, kissojen ja muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten suojelua koskevia säädöksiä. Asetuksen vaatimuksia voi käyttää apuna arvioitaessa esimerkiksi tuotantokanien tarvitseman tilan suuruutta.

– Tuotantotarkoituksessa pidettävien kanien pidossa tulee noudattaa eläinsuojelulain (247/1996) ja -asetuksen (396/1996) vaatimuksia. Vaikka valtioneuvoston asetus koirien, kissojen ja muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten suojelusta (674/2010) ei koske tuotantokaneja, voi Eviran ja maa- ja metsätalousministeriön näkemyksen mukaan asetuksen vaatimuksia kuitenkin käyttää apuna arvioitaessa esimerkiksi tuotantokanien pitopaikan lattian ja riittävän tilan vaatimuksia, ylitarkastaja Sari Salminen Eviran eläinten terveys ja hyvinvointi -yksiköstä toteaa.

Tämä määritelmä ei kuitenkaan tyydytä tuotantokaneja kasvattavia tahoja.

Kasvatusta ulkotiloissa?

Tuotantokaneja kasvattavat ovat ymmällään, saako tuotantokaneja kasvattaa ulkohäkeissä. Kaniininkasvattajat ry:n puheenjohtaja Laura Mehtosen mukaan osa eläinlääkäreistä ei ole puuttunut ulkohäkitykseen, kun taas osassa tapauksissa seuraukset ulkohäkitykselle ovat olleet vakaviakin.

Turun hallinto-oikeudessa käsitellään parhaillaan tapausta, jossa lähes 250 kania lopetettiin pykälän 44 mukaisesti. Yhtenä syynä päätökseen oli ulkohäkitys.

– Kaneja kasvatetaan ulkona kautta maailman. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa on ihan eläinsuojelulaissa, että jos kasvatetaan kaneja ulkona, niille tulee tarjota vettä kaksi kertaa vuorokaudessa. Mutta Evira ei ymmärrä, että kaneja voitaisiin pitää ulkona. Ne vetoaa siihen, että kani ei ole arktinen eläin ja että kanit pitää laittaa sisälle, Mehtonen kertoo.

Evira uskoo, että keskustelu ulkotiloissa kasvattamisen kiellosta on lähtenyt liikkeelle tekstistä, jossa Evira toteaa kanin alkuperästä: Kani ei ole kotoisin arktisilta alueita eikä ole lajina sopeutunut Suomen talveen, kuten esimerkiksi metsäjänis. Kanit suojautuvat maanalaisiin luolastoihin talvella sielläkin, missä ilmasto ei ole likimainkaan yhtä ankara kuin meillä.

– Kanien kasvatus ympärivuotisesti esimerkiksi ns. varjotaloissa ei käsityksemme mukaan tarjoa maamme ilmasto-olosuhteissa riittävää suojaa liiallista kylmyyttä vastaan. Jos kaneja pidetään ulkona myös talviaikaan, tulisi niillä Eviran näkemyksen mukaan olla käytettävissä myös riittävät ja asianmukaiset sisätilat, joihin ne pääsevät suojaan epäsuotuisilta sääoloilta, ylitarkastaja Sari Salminen toteaa.

Mehtosen mukaan, mikäli ulkohäkitys kielletään, hankaloittaa se alaa entisestään.

– Jos kanin ulkonapito kielletään Suomessa, niin loppuu varsinkin suurempi kaninkasvatus lihaksi, Mehtonen toteaa.

Määritelmä eläinsuojelulakiin

Eläinsuojelulaki uudistuu vuonna 2020. Nykyinen laki on vuodelta 1996.

Yli 200-sivuinen lakiehdotus on tällä hetkellä lausuntokierroksella 28. helmikuuta 2018 asti. Tuotantokanien kasvattajat toivovat, että lakiin kirjattaisiin erillinen pykälä koskien tuotantokanien olosuhteita.

– Toivon, että saisimme sinne lakiin tuotantokanipykälän, että ei olisi tällaista viidakkoa, jossa jokainen saa tulkita asiasta, miten haluaa, Mehtonen toteaa.

– Olemme ymmärtäneet, että ministeriön tarkoituksena on valmistella yksityiskohtaisempaa lainsäädäntöä tuotantotarkoituksessa pidettävien kanien suojelusta. Ennen lainsäädännön valmistumista olemme Evirassa ehdottaneet, että elinkeinon edustajat laatisivat hyvän käytännön oppaan näiden eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi, Salminen kertoo.

Lue myös: Kanien kasvatus ruuaksi kiinnostaa mutta ei lyö leiville Suomessa – kasvattajat saavat jopa uhkauksia

Suosittelemme sinulle