Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Enni Rukajärvi ja Roope Tonteri mesimäyrän voimalla mitalijahtiin: "Ei tästä mitään Shaun Whiten sataa pistettä tule"

Suomalaislaskijoiden kovimmat odotukset slopestylessa kohdistuvat puolustavaan olympiahopeamitalistiin Enni Rukajärveen ja maailmanmestari Roope Tonteriin. Henkinen taajuus on viritetty Japanissa zen-asentoon.

Rene Rinnekangas,Peetu Piiroinen,Roope Tonteri,Enni Rukajärvi and Kalle Järvilehto of slopestyle team Finland during press conference at the Pyeongchang 2018 Winter Olympics in Pyeongchang, South
Kuva: Lehtikuva
Manu Myllyaho
Avaa Yle-sovelluksessa

PYEONGCHANG. Suomen joukkue huokuu Pyeongchangin slopestyleharjoituksissa hyvää mieltä. Takana on fiilikset zen-asentoon virittänyt viimeistelyleiri Japanin puuterilumilla, joilta löytyi laskutuntuman lisäksi yllättäviäkin asioita.

– Todella hyvin meni, päästiin paljon laskemaan. Sopivan rentoa meininkiä. Löysin oman zenini ja spiritual-eläimet sun muut, Roope Tonteri naureskelee.

– Oma eläimeni on honey badger (toim. huom. mesimäyrä). Se on sellainen näätäeläin joka asuu aavikolla.

Toteemieläimiä tarvitaan, sillä Pyeongchangin olympiaparkkia on kuvailtu harvinaisen vaikeaksi. Rata on pitkä ja tekninen, ja reilit ovat valtavat.

– Aika haastava rata. Siellä on aika paljon reilejä sullottu pieneen tilaan. Hyviä linjoja on, mutta niitä on vaikea laskea. Täällä on vähän tuullut, ja silloin on ollut vaikea saada vauhtia hyppyihin. Toivottavasti kisapäivänä ei tuule.

Slopestylen hallitsevalle olympiahopeamitalistille Enni Rukajärvelle haastava rata on mieleinen.

– Ihan hyvä fiilis on. Hyppyrit toimivat ihan jees, reileissä joutuu vähän miettimään vaihtoehtoja, että mitä vetää. Ihan hauska rata kyllä.

Vaikka mitalimahdollisuudet ovat olemassa, suomalaiset lähtevät kisaan haastajina. Miehissä riittää kovia tekijöitä erittäin laajalla rintamalla Kanadasta Norjan kautta Japaniin.

– Ei tästä ranista mitään Shaun Whiten sataa pistettä tule, mutta jos saan tämän ländättyä niin olen tyytyväinen, Roope Tonteri sanoo.

Naisissa Itävallan Anna Gasser ja Yhdysvaltojen Jamie Anderson ovat voittajasuosikit, ja taso heidän takanaan on laaja. Hallitseva olympiakakkonenkaan ei voi olla varma mitalivireestään.

– Paha sanoa, nykypäivänä on niin paljon kovia laskijoita. Pitää onnistua ihan huolella. Jännä nähdä miten käy, Enni Rukajärvi pohtii.

Kisatunnelmia

Sotshin kisakylässä Venäjällä lumilautajoukkue joutui teippaamaan ikkunoita kylmyyden eristämiseksi. Ihan täysiä nautintopisteitä ei korealainenkaan kisakylä saa.

– Kyllä se vähän vetää siellä kämpillä, mutta vielä ei ole teippaushommiin ryhdytty. Hyvin olen pystynyt nukkumaan. Huono sänky ja peitto siellä tosin on, ekana yönä heräsin ja mietin, että pitääkö soittaa faijaa tuomaan peitto himasta! Tonteri nauraa.

Tonteri on voittanut urallaan kolme maailmanmestaruutta ja yhden MM-hopean. Maailmanmestari on juhlistanut menestyksiään antamalla kyniä päänsä kaljuksi. Tällä kertaa on tosin keksittävä uudet mitalilupaukset.

– En tiedä pitäisikö näyttää tätä, mutta kun tukka on jo lähtenyt, Tonteri sanoo ja ottaa hekotellen pipon päästään.

– Kai sitä jotain muuta pitää keksiä!

Enni Rukajärvellä tempaukset ovat jääneet vähemmälle, vaikka menestystä on tullut reippaasti.

– En ole harrastanut tuollaisia, mutta kyllähän sitä jonkun hauska jutun voisi keksiä. En ehkä kuitenkaan hiuksia ala leikkaamaan!

Slopestylen miesten karsinta alkaa Suomen aikaa lauantaiaamuyöstä kello 2.55. Naiset karsivat puolestaan sunnuntaina kello 12.40.

Maailman lumilautahuiput kehuvat kilpaa Suomen tähteä: "Enni on mahtava – ja parin kaljan jälkeen tosi hauska!"

Tuleeko mitaleita, lähteekö tukka? Suomen valmentaja myöntää olympialaisten lumilautailun olevan "anybody's game"

Suosittelemme