Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Tuleeko mitaleita, lähteekö tukka? Suomen valmentaja myöntää olympialaisten lumilautailun olevan "anybody's game"

Suomi on voittanut lumilautamitaleita kolmissa edellisissä olympialaisissa. Pyeongchangissa menestykseen on jälleen mahdollisuus, uskoo päävalmentaja Antti Koskinen.

Peetu Piiroinen Pyeongchangissa 2018.
Peetu Piiroinen tutustui Pyeongchangin lumilautailun slopestyle-rataan torstaina 8. helmikuuta lennokkaissa merkeissä. Kuva: AOP
Otto Rönkä,
Manu Myllyaho
Avaa Yle-sovelluksessa

PYEONGCHANG. Lumilautailu lukeutuu Etelä-Korean talviolympialaisissa niihin lajeihin, jossa Suomella on hyvät menestysmahdollisuudet. Mitaleita on tullut kolmissa edellisissä olympialaisissa, ja Pyeongchangissa Suomen tähtinä laskevat Enni Rukajärven, Peetu Piiroisen, Rene Rinnekankaan ja Roope Tonterin kaltaiset nimet.

Suomalaislautailijoiden koitokset alkavat talvikisoissa lauantaina miesten slopestylen karsinnalla. Naiset karsivat puolestaan sunnuntaina, ja halfpipe sekä big air ovat ohjelmassa tulevina viikkoina.

Slopestyle-radan pitäisi olla suomalaisille kuitenkin jo tuttu juttu. Kisapaikkaan on ehditty päävalmentaja Antti Koskisen johdolla tutustua ja valmistautua päivien ajan.

- Pikku viilauksia tuolla radalla vielä saadaan tehdä, että homma varmasti on turvallista. Muutamien hyppyreiden alastulot ovat vielä sellasia täryyttäviä. Mutta pääsääntöisesti homma toimii, ja meikäläiset on päässeet ihan hyvin sinuiksi radan kanssa, slopestyle-radan viereltä tavoitettu lautailuluotsi kertoi Yle Urheilulle.

- Se on sanottava radasta, että tämä on todella haastava ja pitkä rata. Etenkin heti alun railiosio on merkittävästi massiivisempi kuin normaalisti meillä on kisoissa nähty. Tuohon on totuttelemista, eikä helppoa tule olemaan kellään.

Slopestyle oli ensi kertaa olympialaisissa mukana Sotshissa 2014, jolloin Enni Rukajärvi otti naisissa hopeaa. Koskisen mukaan Pyeongchangin rata muutenkin saattaa suosia juuri suomalaisia.

- Meillähän on monipuolisia laskijoita: Piiroisen Peetu, Rinnekankaan Rene... paipit ja kaaret on hallussa, ja tältä radaltahan löytyy sellaisiakin elementtejä. Uskon, että ne tulevat jeesaamaan meikäläisten laskemista, Koskinen analysoi.

Rene Rinnekangas,Peetu Piiroinen,Roope Tonteri,Enni Rukajärvi and Kalle Järvilehto of slopestyle team Finland during press conference at the Pyeongchang 2018 Winter Olympics in Pyeongchang, South
Kuva: Lehtikuva

Suomi on saavuttanut olympialaisten lumilautailussa yhteensä kolme mitalia. Enne Rukajärven hopeaa Markku Koski otti vuonna 2006 halfpipen pronssia, ja 2010 Peetu Piiroinen kirkasti värin hopeaksi.

Pyeongchangissa 2018 uutuutena mukana on big air, ja Suomea jättihyppyrissä edustavat naisissa Rukajärvi, miehissä Piiroinen, Rinnekangas, Tonteri ja Kalle Järvilehto. Koskisen mukaan lajikirjon kasvun ohella myös kilpailun taso on noussut.

- Taso on koventunut kansainvälisesti ihan älyttömästi, ja kärkeä on haastamassa useampi tyyppi. Sellaista fraasia olen käyttänyt, että kaikki osaavat kaikki temput. Se viittaa tuohon big airiin, mutta pätee myös täällä slopen puolella, Koskinen pohti.

- Mutta ihan oikeasti uskon meidän laskijoihin. Sieltä löytyy monipuolisuutta, kokemusta ja toisaalta myös nuoruuden intoa. Finaaliin tähdätään, ja siihen on täydet mahdollisuudet. Sen jälkeen se on "anybody’s game", eli kuka tahansa voi voittaa. Pitää vaan painaa täysillä ja sisulla loppuun asti.

Suomen tasalaatuisella porukalla on vastassaan muun maailman huiput. Rukajärvi kamppailee naisissa muun muassa Itävallan Anna Gasserin ja Yhdysvaltain Jamie Andersonin kaltaisia kovia nimiä vastaan. Miesten puolella Koskisen mukaan vastusta tarjoavat puolestaan Yhdysvaltain ja Kandan miesten lisäksi esimerkiksi Japanin nuoret nousukkaat.

- Porukkaa löytyy. Toistan sanomani, tämä on "anybody's game". He ja me. Riippuu päivästä ja kuinka hyvin sattuu osumaan kohdalle, lautailuluotsi pyöritteli.

Roope Tonteri Pyeongchangissa 2018.
Roope Tonteri paiskasi kättä vapaaehtoisten kanssa Pyeongchangin slopestyle-radalla. Kuva: AOP

Menestystä on helpompi lähteä hakemaan, kun yhteishenki joukkueessa on hyvä. Suomen lautailijat ovat tunnettuja veikeilystään ja tempauksistaan. Esimerkiksi kolme vuotta sitten Roope Tonterin napatessa kolme maailmanmestaruutta lähti sekä laskijalta että koutsi Koskiselta hiukset päästä.

Päävalmentaja Koskinen, olisiko Pyeongchangissa uuden mitalivedon paikka?

- En kyllä uskalla heittää tuohon vielä mitään. Kaikenlaisia ideoita on pyöritelty, mutta ei olla vielä sovittu mitään!

Slopestylen miesten karsinta alkaa Suomen aikaa lauantaiaamuyöstä kello 2.55. Naiset karsivat puolestaan sunnuntaina kello 12.40.

Lue lisää:

Enni Rukajärvi ja Roope Tonteri mesimäyrän voimalla mitalijahtiin: "Ei tästä mitään Shaun Whiten sataa pistettä tule"

Maailman lumilautahuiput kehuvat kilpaa Suomen tähteä: "Enni on mahtava – ja parin kaljan jälkeen tosi hauska!"

Suosittelemme