Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Katso Pyeongchangin avajaisten huippuhetket – erikoisia asuja, esityksiä ja historiallisia tekoja

Yle Urheilu keräsi Pyeongchangin talviolympialaisten avajaisten huippuhetket yhteen juttuun.

Olympiatuli Pyeongchang
Olympiatuli Pyeongchang Kuva: AOP
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

40 lapsen kuoro lauloi Korean kansallislaulun

Korean olympialaisten avajaisten yksi teema oli rauha. Toisena teemana kunniotettiin Korean lippua, joka tunnetaan nimellä Taeguekgi. Se kuvaa tasapainoa ja lakia universiumissa. Ne viittavaat yiniin (sininen) ja yangiin (punainen).

Eteläkorean olympiaurheilijat toivat lipun stadionille, jonka jälkeen 40 lapsen "sateenkaarikuoro" lauloi kansallislaulun.

Erikoisia lipunkantajia ja asuja - shortseissa pakkasessa, suomalaisia Boliviassa ja poikkeuksellinen OAR-joukkue

Avajaisissa nähtiin perinteiseen tapaan poikkeuksellisia asuja. Villeimmistä asuista vastasivat Bermudan ja Tongan edustajat.

Bermudan joukkue tuli paikalle shortseissa, vaikka lämpötila Pyeongchangissa oli hieman pakkasen puolella. Bermudan lippua kantoi yhdysvaltalaislähtöinen maastohiihtäjä Tucker Murphy.

Tongan Pita Taufatofua tuli Rion kesäolympialaista tuttuun tapaan rasvattuna ja yläkroppa paljaana avajaisiin koko kansan edessä.

Taufatofua kisasi Riossa taekwondossa, mutta Pyeongchangissa hän on vaihtanut lajn maastohiihtoon.

Jamaika tuli puolestaan poikkeuksellisen rempseänä stadionille. Heillä oli avajaisissa mukana ensimmäinen naiskelkkailujoukkue koskaan olympialaisissa. Jamaikan miesten kelkkailujoukkuehan kisasi legendaarisesti vuonna 1988.

Meksikon joukkue puolestaan pokkasi hienon päähinen palkinnon sombreroillaan. Muita poikkeuksia avajaisissa olivat Boliviaa edustava suomalainen maastohiihtäjä Timo Juhani Grönlund. Kiteeltä lähtöisin oleva Grönlund muutti aikanaan Yhdysvaltoihin ja sitä kautta bolivialaisen vaimon perässä Boliviaan. Hän vaihtoi triathlonin maastohiihtoon ja on nyt olympialaisissa.

Todellinen poikkeus kansainvälisestikin oli venäläisten olympiaurheilijoiden ryhmittymä. Venäjä on suljettu maana olympialaisista dopingskandaalin takia, mutta lähes 170 venäläistä on saanut yksilöllisesti luvan kisata Pyoengchangissa. OAR-ryhmän lipunkantaja teki myös historiaa, sillä koskaan aiemmin vapaaehtoinen ei ollut kantanut lippua avajaisissa.

Katso video kuvaa klikkaamalla

Janne Ahonen kantoi historiallisesti Suomen lippua

Mäkihyppääjä Janne Ahonen kantoi Suomen lippua Pyeongchangin talviolympialaisten avajaisissa. Ahonen oli vastaavassa tehtävässä edellisen kerran 20 vuotta sitten Naganon olympialaisissa.Ahonen, 40, kilpailee Etelä-Koreassa seitsemänsissä olympialaisissaan.

Kukaan suomalainen ei ole kisannut aiemmin seitsemän kertaa olympialaisissa, eikä kukaan suomalainen ole myöskään kantanut lippua kahta kertaa olympialaisten avajaisissa.

Suomen joukkueessa on yhteensä 102 urhelijaa, mutta 59 oli mukana marssimassa avajaisissa. Suomen delegaation koko avajaisissa oli yhteensä 111 henkilöä, kun lasketaan mukaan kaikki taustahenkilöt.

Suomi tuli stadionille viimeisten joukossa, sillä joukkueet tulivat stadionille korealaisten aakkosten mukaisessa järjestyksessä.

Katso video kuvaa klikkaamalla

Koreat yhdessä stadionille

Isäntämaa Etelä-Koreoiden urhelijat marssivat Pyeongchangin olympialaisten avajaisissa yhdessä pohjoiskorealaisten kanssa stadionille.

Täysvalkoiseen pukeutuneiden urheilijoiden kylmistä väleistä ei ollut tietoakaan. 2000-luvulla korealaiset ovat osallistuneet yhdessä muun muassa Sydneyn olympialaisten avajaisiin vuonna 2000. Edellisen kerran arvokisojen historiassa samaa oli tapahtunut Aasian kisoissa 2007.

Mailla on Pyeongchangin kisosisa yhteinen jääkiekkojoukkue, jossa on mukana 23 eteläkorealaista ja 12 pohjoiskorealaista. Pohjois-Korealla on kisoissa satojen ihmisten delegaatio. Mukana on muun muassa 230 hengen cheerleader-ryhmä.

Avajaisissa nähtiin aluksi historiallinen hetki, kun Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach esiteltiin yleisölle. Samassa yhteydessä he kättelivät aitiossaan maailman johtajia. Samalla Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin nuorempi sisko Kim Yo Jong kätteli Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin kanssa.

Kim Yo Jong on ensimmäinen hänen perheestään vierailemassa Etelä-Koreassa sitten Korean sodan vuosina 1950-53.

Katso video kuvaa klikkaamalla

Taitolustelulegenda sytytti olympiatulen

Etelä-Korealainen taitoluistelun olympiavoitttaja Yuna Kim sai kunnian sytyttää olympialatulen.

Korean yhteinen jääkiekkojoukkue pääsi myös olympiatulen sytyttämiseen aivan viime metreille mukaan, sillä pohjois- ja eteläkorealainen jääkiekkoilija antoivat olympiatulen viimeisenä Kimille yhdessä.

Kim voitti kultaa vuonna 2010 Vancouverin olympialaisissa ja hopeaa neljä vuotta sitten Sotshissa. Häntä pidetään Etelä-Korean tunnetuimpana urhelijana. Hän toimii hyvän tahdon lähettiläänä Pyeongchangin kisoissa

Katso video kuvaa klikkaamalla

Lue myös:

Puolialastomuutta ja shortseja – tässä ovat Etelä-Korean olympialaisten avajaisten kohutuimmat asut: ”En jäädy, olen Tongasta”

Suosittelemme