Hyppää sisältöön

Vanhemmat kertovat kaksinkertaisen olympiamitalistin Enni Rukajärven lapsuudesta: "Hän oli temperamenttinen ja päätti viedä asiat aina loppuun asti"

Lumilautailussa slopestylen olympiapronssia tänään voittanut Enni Rukajärvi oli vanhempien mukaan jo lapsena sisukas ja loistava tyttö.

Enni Rukajärvi hymyilee.
Kuva: Lehtikuva
Jarno Ranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Sotshin olympialaisten yhteydessä, jolloin Rukajärvi voitti olympiahopeaa. Juttuun päivitetty Pyeongchangin olympiapronssi.

Isä Simo Rukajärven mukaan Ennistä näki jo pienenä, että hänestä tulee huippu-urheilija.

- Hänellä on ollut temperamenttiä, ja siitä sen on tuntenut. Hän on urheillut kaikennäköistä. Kerran kun kuskasin häntä, tyttö kysyi, mitä urheilua hän rupeaa harrastamaan. Sanoin, että kun keskittyy yhteen lajiin, voi tulla maailmanmestariksi. Isän ohjeiden mukaan Enni onkin yltänyt maailman huipulle, ja se tuntuu erittäin hienolta.

Myös äiti Marja-Leena Rukajärven mukaan Ennistä näki jo pienenä, että hän yltää vielä joskus pitkälle.

- Hän oli temperamenttinen ja päätti viedä asiat aina loppuun asti. Hänellä on ollut hyvin paljon tahtoa ja ennen kaikkea päättäväisyyttä. Hän oli liikunnallisesti lahjakas ja varmasti olisi pärjännyt lajissa kuin lajissa. Mutta hän on ottanut tämän lautailun omakseen. Se on hänen juttunsa.

Lopullinen lajivalinta tapahtui kymmenenvuotiaana.

- Ensin hän harrasti suksilaskua Rukalla. Sitten hän näki lautoja laskijoilla, minkä myötä mieltyi juttuun, äiti kertoo.

Rukajärven isä tietää tyttärensä lajin vaarallisuuden.

- Aina on pieni jännitys, ja erityisesti heittävät hyppyrit ovat aika hurjia. Ne panee miettimään. Pientä kolhua ja pikku murtumaa onkin ollut.

Äiti kannustanut rehelliseen elämään

Äiti kertoo kannustaneensa miehensä kanssa Enniä pienestä asti. Viisilapsisen perheen kolmanneksi vanhin on saanut harrastaa niin paljon kuin on itse halunnut.

- Emme ole laittaneet mitään esteitä vaan olemme pyrkineet mukautumaan siihen, että lapsi saa harrastaa sitä, mitä haluaa.

Huonoista asioita äiti kuitenkin kertoo keskustelleensa paljon Ennin kanssa. Äiti on tähdentänyt tyttärelleen, että elämässä pärjää pitkälle, kun on rehti meininki.

- Nuoren elämä voi kääntyä monesti aika huonoille teille.

Äiti kertookin varoittaneensa tytärtään päihteistä ja huumeista ja elämään rehellisesti ja rehdisti.

- Puhtaasti eläminen ja rehellinen elämä ja ennen kaikkea säännöllisyys kantaa pitkälle.

Enni on elänyt äitinsä ohjeiden mukaan. Hän on olympiahopea- ja pronssimitalisti.

Suosittelemme sinulle