Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Tutkija: Amerikkalaispojan sairaus tunnistettiin koirien suomalaisen geenipankin avulla

Suomessa koottu koirien geenipankki on yksi maailman suurimmista geenipankeista.

Koirien perimää tutkimalla voidaan saada tietoa ihmissairauksien selvittämiseen. Vieraana oli Helsingin yliopiston molekyyligenetiikan professorin Hannes Lohi. Kuva: Yle
Antti Koistinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Koirien geenien tutkimus on jo auttanut lääkäreitä diagnosoimaan ihmisen harvinaisia sairauksia, kertoo Helsingin yliopiston molekyyligenetiikan professori Hannes Lohi.

Lohi vieraili Ylen aamu-tv:ssä kertomassa koirien geenipankista. Haastattelu on nähtävissä kokonaan tämän jutun ohessa.

Lohi johtaa tutkimusryhmää, joka kartoittaa eri sairauksiin liittyviä geenejä ja muita riskitekijöitä. Ryhmän keskeinen tavoite on edistää ihmisen terveyttä, jota tutkijat lähestyvät rotukoirien ja niiden luonnollisten sairauksien kautta.

Hiljattain todistettiin konkreettinen tapaus, jossa koiran geenitutkimus auttoi amerikkalaista poikaa.

Lohen tutkimusryhmä löysi viime vuonna geenin, joka onnistuttiin yhdistämään hermorappeumasairauteen. Pari kuukautta geenilöydön ja siihen liittyvän videon julkistamisen jälkeen tutkimusryhmä sai yhteydenoton Yhdysvalloista.

Amerikkalainen lääkäri kyseli lisätietoja, sillä paikallisella 4-vuotiaalla pojalla oli samankaltaiset oireet kuin Suomessa tutkitulla koiralla.

– Ainakin lääkärin kuvauksen perusteella olisi ollut erittäin vaikeaa saada pojalle diagnoosia ilman, että me olisimme ensin tunnistaneet sairautta koiralla ja sitä kautta geeniä. Eli sairauden ja geenin yhdistäminen olisi ollut vaikeaa ilman koiraa, Lohi kertoo videolla.

Harvinaista sairautta tutkitaan nyt ainakin kolmessa yliopistossa. Tavoitteena on kehittää lääke, joka ehtisi auttaa poikaa.

Geeniperimä lähellä toisiaan

Koirien geenitutkimuksesta on hyötyä ihmisten sairauksien diagnosoimisessa, sillä koiran ja ihmisen geeniperimä on 95-prosenttisesti samanlainen.

Lohi muistuttaa, että koirat ja ihmiset elävät samassa ympäristössä. Jopa ruokavalio on osin samaa.

Koirat sopivat hyvin geenitutkimukseen pitkällisen jalostuksen vuoksi. Eri rotujen geeniperimään on kasautunut iso joukko erilaisia perinnöllisiä sairauksia.

Käytännössä koirien geenipankki tarkoittaa verinäytteitä ja terveystietoja. Niitä lähettävät tutkimusryhmälle esimerkiksi tavalliset koiranomistajat ja kasvattajat.

Geenipankki perustettiin vuonna 2006, ja sinne on kertynyt jo yli 70 000 näytettä 60 000 koirasta. Rotuja pankissa on edustettuna 335 kappaletta.

Kyseessä on tiettävästi yksi maailman suurimmista geenipankeista.

– Olemme löytäneet jo useampia kymmeniä geenejä erilaisiin sairauksiin. Mikä on mielenkiintoista, niin käytännössä lähes kaikkiin vastaaviin ihmissairauksiin löytyy myös vastaava geeni, Lohi sanoo.

Suosittelemme