Hyppää sisältöön

Rysky Riiheläisen kolumni: Tämä ei ole enää hauskaa, Paavo Väyrynen

Paavo Väyrysen kansalaispuolueesta löytyy monenkirjava joukko marginaalitoimijoita. Sen voikin sanoa muodostavan osan Venäjän vaikutusverkostoa Suomessa, kirjoittaa Janne "Rysky" Riiheläinen.

Janne Riiheläinen
Janne Riiheläinen Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Paavo Väyrynen (kesk./kp.) on ollut näköpiirissäni niin kauan kuin muistan. Presidentinvaaleissa 185 305 kansalaista näki hyväksi antaa äänensä Väyryselle. Albert Camus´n mukaan vanheneminen on siirtymistä intohimosta myötätuntoon, mutta 71-vuotiaan Väyrysen kohdalla intohimo valtaa kohtaan on palavampi kuin ehkä koskaan.

Vuonna 1981 silloinen ulkoministeri Paavo Väyrynen neuvotteli ministerineuvos Viktor Vladimirovin kanssa siitä, miten Neuvostoliitto voisi toimia presidentinvaaleissa Ahti Karjalaisen hyväksi. Sekä Karjalainen että Väyrynen olivat Neuvostoliiton suosikkeja.

Asian tultua julki hänen itsensä kirjoittaman kirjeen kautta, Väyrynen kiisti syytökset, joiden mukaan hän olisi juonitellut vieraan vallan kanssa sisäpoliittisen edun saamiseksi. Tästäkin kohusta Väyrynen selvisi sillä, että perustuslakivaliokunta vain katsoi (siirryt toiseen palveluun) hänen toimineen ministerinä varomattomasti.

Tapaus, joka olisi murskannut melkeinpä kenen tahansa muun poliittisen uran, on vain yksi lukuisista sattumuksista Väyrysen pitkällä uralla.

Tosin viime vuosien vaiheet ovat saaneet monet Väyrysen vanhoista tukijoista suremaan hänen jatkuvasti hataroituvaa suhteellisuudentajuaan.

** Kun Juha Sipilä sulki Väyrysen tien** vallan huipulle keskustan kautta, perusti hän oman puolueensa. Kansalaispuolueen rakenne on suunniteltu mahdollistamaan Väyrysen ehdoton valta ja venkuloiminen kahden puolueen jäsenenä.

Kansalaispuolueen asiantuntijajäsenistä (siirryt toiseen palveluun) löytyy muun muassa Venäjän johtamassa Ukrainan kapinallishallinnossa työskennellyt henkilö. Sieltä löytyy myös Venäjän eurooppalaiselle äärioikeistolle järjestämässä seminaarissa puheenvuoron pitänyt henkilö. Monella muullakin asiantuntijajäsenellä on vahvoja sympatioita Putinin hallinnon suuntaan.

Väyrysen taakse ryhmittyneissä voimissa tulee konkreettisesti näkyviin se, miten poliittinen vasemmisto-oikeisto –akseli on vääntynyt hevosenkengäksi, jossa äärilaidat ovat hyvin lähellä toisiaan.

Ylipäätään siitä joukosta voi löytää varsin erikoisia käsityksiä (siirryt toiseen palveluun) ympäröivästä todellisuudesta: ilmastonmuutos on huijausta, 9/11 oli Yhdysvaltain itsensä järjestämä isku, Suomi on kapitalistinen diktatuuri, Krim kuuluu Venäjälle ja eri maiden valtaeliitit ovat muodostaneet pedofiiliverkoston (siirryt toiseen palveluun).

Virallisen tukensa Väyryselle presidentinvaaleissa antoi suomalais-venäläinen yhdistys RuFi ry (siirryt toiseen palveluun). Yhdistys on tiukan putinistinen ja toimii yhteistyössä muun muassa Johan Bäckmanin ja Venäjän suurlähetystön kanssa. Bäckman ilmoittautui (siirryt toiseen palveluun) muuten Väyrysen puoluehankkeen tukijaksi jo reilua kuukautta ennen hankkeen julkistamista.

Presidentinvaalien aikaan Väyrysen kannattajiksi ilmoittautui lukuisa joukko hyvin erilaisia ihmisiä. Mukaan tuli myös monia Suomen kommunistisesta puolueesta. Tämä johti puolueen sisällä ristiriitoihin ja jopa eroihin, kun nuoremman polven kommunistit eivät Väyrysen tukemista hyväksyneet. Vastenmielisyyden syynä olivat nimenomaan Väyrysen rasistisina ja äärioikeistolaisina pidetyt tukijat, joista hän ei ollut halunnut sanoutua irti.

Juuri edesmennyt pitkän linjan äärioikeistolainen Olavi Mäenpää Turusta ehti vielä viimeisinä aikoinaan esiintyä yhteisessä peukutuskuvassa Väyrysen kanssa.

Viime kunnallisvaaleissa Väyrysen Terve Helsinki -lista (siirryt toiseen palveluun) joutui kiistaan vaaliliittokumppaninsa kristillisdemokraattien kanssa, kun Väyrysen joukossa oli useita julkisesti rasistisissa yhteyksissä esiintyneitä hahmoja. Viime aikoina hän itsekin on kannanotoissaan esittänyt näkemyksiä, jotka voidaan laskea niin sanotusti maahanmuuttokriittisiksi.

Väyrysen taakse ryhmittyneissä voimissa tulee konkreettisesti näkyviin se, miten poliittinen vasemmisto-oikeisto –akseli on vääntynyt hevosenkengäksi, jossa äärilaidat ovat hyvin lähellä toisiaan. Väyrynen on vallanhalussaan ottanut opportunistisesti vastaan roolin tällaisten marginaalitoimijoiden kokoajana ja keulakuvana.

Väljän aatteen sekä karismaattisen puoluejohtajan ympärille kokoontui hyvin kirjava joukko

Sinällään on helppo ennustaa, että kansalaispuolueen toiminta tulee tulevaisuudessakin olemaan hämmentävää ja sekaista. Mukana on monia puolueita kiertäneitä vastarannankiiskiä, ääriajattelijoita suunnasta jos toisestakin sekä ylipäätään paljon tilaa vaativia persoonallisuuksia.

Vastaavaa koostumusta edusti aiemmin Itsenäisyyspuolue, jossa hämärän ja väljän aatteen sekä karismaattisen puoluejohtajan ympärille kokoontui hyvin kirjava joukko. Tällaiset ryhmittymät luovat ympärilleen hämmennystä ja sekamelskaa paljon kokoaan enemmän.

Pyrkimys epäjärjestykseen ja epäluottamukseen on myös Venäjän länteen suuntaaman aggressiivisen informaatiovaikuttamisen ytimessä. Kun yhteen lasketaan Väyrysen tausta ja ajatukset, puolueen asiantuntijajäsenten koostumus ja hänen kannattajiensa kirjo sekä puolueen toimintatavat, voidaan hyvällä syyllä sanoa kansalaispuolueen muodostavan osan Venäjän vaikutusverkostoa Suomessa.

Kukaan ei pysty sanomaan, mitä Väyrysen omien korvien välissä liikkuu, mutta sen pystyy toteamaan, että hänen taakseen on ryhmittynyt Kremlin asiaa ajavia voimia.

Väyrysen itsensäkin huolella vaalima huumoriarvo onkin nyt kokonaan poissa.

Janne "Rysky" Riiheläinen

Kirjoittaja on joensuulainen bloggari, joka on aktiivinen turvallisuuspolitiikan keskustelija. Riiheläinen on vapaa toimija, joka ei ole sidottu mihinkään asemaan, organisaatioon tai ajatussuuntaan.

Suosittelemme sinulle