Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Migri kommentoi Ylen uutista Irakissa ammutusta miehestä: "Päätöksentekijät eivät voi olla vastuussa palautuksen jälkeisistä tapahtumista"

Migrin mukaan edes äärimmäisen korkean väkivallan alueilta tuleville ei myönnetä kansainvälistä suojelua, jos maan sisäinen pako on mahdollinen.

Bagdadissa on  paljon väkeä liikkellä, mutta ihmiset pyrkivät usein pysyttelemään omilla asuinalueillaan. Kuvat helmikuulta 2016.
Bagdadissa ihmiset pyrkivät yhä enemmän pysyttelemään omilla asuinalueillaan. Kuva helmikuulta 2016. Kuva: Ali Abbas / EPA
Jaakko Mannermaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Päivitys 23.4.2020 klo 13.10: Keskusrikospoliisi tiedotti 22.4.2020 aloittaneensa asiaa koskevan esitutkinnan. Poliisi epäilee, että jutussa mainittu irakilaismies olisi vielä elossa.

Maahanmuuttovirasto eli Migri pitää Ylen uutisoimaa tapausta Irakiin palautetusta ja siellä surmatusta miehestä äärimmäisen valitettavana. Migri ei kuitenkaan ota suoraan kantaa yksittäiseen turvapaikkahakemukseen ja -päätökseen, koska niihin liittyvät tiedot ovat salassa pidettäviä.

Yle kertoi tänään maanantaina irakilaisesta Alista, joka ammuttiin Bagdadissa vain viikkoja sen jälkeen, kun hän oli palannut maahan Suomesta. Ali oli hakenut Suomesta turvapaikkaa mutta saanut kielteisen päätöksen sekä Migrissä että hallinto-oikeudessa. Korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt valituslupaa.

Migrin mukaan tämä tarkoittaa sitä, että tapauksessa on käyty läpi kaikki lain antamat mahdollisuudet myöntää hakijalle kansainvälinen suojelu Suomesta.

– Päätöksentekijät eivät voi olla vastuussa palautuksen jälkeisistä tapahtumista, jos täällä on arvioitu kaiken käytössä olleen tiedon mukaan, että palautuskiellon olosuhteita ei ole olemassa, todetaan Migrin tiedotteessa.

Migri muistuttaa, että ratkaisuja tehtäessä tutkitaan ne uhkat ja vaarat, jotka ovat tiedossa päätöksenteon hetkellä. Viraston mukaan se ei voi tietää, onko tuoreilla tapahtumilla yhteyttä niihin seikkoihin, joita hakija on ottanut esille turvapaikkaa haettaessa.

Migrin mukaan väkivalta ei ole Bagdadissa niin voimakasta, että se olisi todellinen uhka kenelle tahansa kaupunkiin palaavalle. Lisäksi Migri toteaa, ettei edes äärimmäisen korkean väkivallan alueilta tuleville myönnetä kansainvälistä suojelua, jos sisäinen pako on mahdollinen.

Juttua on päivitetty 23.4.2020 klo 13.10: Maininta KRP:n esitutkinnasta lisätty jutun alkuun.

**Lue myös: **Suomi ei antanut Alille turvapaikkaa, tapettiin heti Irakissa – tytär odottaa omaa käännytystään

Suosittelemme sinulle