Hyppää sisältöön

Ministeri Saarikko: Perhevapaauudistuksella olisi ollut iso hintalappu, vähän työpaikkoja – "Yritimme tosissamme"

Perhevapaauudistuksen keskeyttänyt ministeri Annika Saarikko (kesk.) toteaa, että päätös kaatamisesta syntyi perjantaiaamuna.

Annika Saarikko
Annika Saarikko. Kuva: Yle
STT,
Sonja Parkkinen

Perhevapaauudistuksen isoimmaksi ongelmaksi nousi se, että uudistuksella ei olisi saatu aikaan niitä tavoitteita, jotka sille oli annettu, kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) Ylen A-studiossa. Hallituksen reunaehdot eivät joustaneet maanantai-iltana pidetyssä hallituspuolueiden puheenjohtajien kokouksessa.

– Hallituksella oli paljon hyvää tahtoa. Yritimme tosissamme, mutta tällä kertaa ei onnistunut.

Vain tuhat työllistä lisää?

Ongelmana oli Saarikon mukaan se, että tavoitteena oli kokonaistyöllisyyden nostaminen.

– Saimme tiukoilla reunaehdoilla, työllisyys- ja kustannusneutraaliuden näkökulmasta mallin, joka paperilla ja teoriassa toimi hyvin.

Käytännössä uudistuksen vaikutus olisi ollut Saarikon mukaan vain hieman yli 1 000 työllistä lisää, kun taas hintalappu uudistukselle olisi ollut 80 miljoonaa euroa.

– Samalla oli riski, että jos äiti ei työllistykään tai isä ei pidäkään vapaitaan, kaksi kolmasosaa perheistä olisi perhe-etuuksina kokenut sen heikennyksenä.

Päätös syntyi perjantaiaamuna

Päätös uudistuksen keskeyttämisestä syntyi lopullisesti perjantaiaamuna. Saarikko kertoo keskustelleensa asiasta pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa torstain ja perjantain aikana. Sipilä ja Saarikko keskustelivat uudistuksen tuomisesta trion käsittelyyn sen jälkeen, kun hallituspuolueiden voimakkaat reaktiot tulivat ilmi.

– Oli varmasti hyvä katsoa tämä viimeinen kierros.

Naisten työllistymistä olisi pitänyt painottaa enemmän

Saarikko myöntää, että olisi voinut toimia uudistuksen puheenjohtajana paremmin.

– Jos olisin oivaltanut riittävän selvästi, olisin lähtenyt painottamaan enemmän, että naisten työllisyys voisi parantua. Nyt tuijotimme vain kokonaistyöllisyyslukuja.

Saarikko ei kuitenkaan näe esteitä sille, että uudistuksen ajamia pienempiä asioita voitaisiin vielä edistää tällä hallituskaudella. Tällaisia ovat esimerkiksi osa-aikatyötä ja naisten työllistymistä edistävät asiat.

Näin oppositiopuolueiden edustajat kommentoivat uudistuksen lopullista kaatumista

– Perhevapaauudistus siirtyi nyt sitten seuraavan hallituksen työlistalle. Iso epäonnistuminen koko hallitukselle ja surullinen päätös, jossa suurimpia häviäjiä ovat lapset ja tasa-arvo. (SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman)

– Nyt se on varmaa, valitettavasti: hallitus laittoi perhevapaauudistuksen jäihin. Tämä on tappio tasa-arvolle ja työllisyydelle. Naisten asema työmarkkinoille ei parane eikä isien rooli lastenhoidossa kotona kasva ilman uudistusta. (Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto)

– Perhevapaauudistus kaatui lopullisesti. Tämä hallitus on valitettavasti lähinnä tehnyt "uudistuksiksi" nimettyjä leikkauksia ja tulonsiirtoja jo valmiiksi hyvin pärjääville. Todelliset reformit siirtyvät seuraavan hallituksen vastuulle. (Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson)

– Hyvin heikkoa hallitukselta. Toimintakyky on saanut reilun kolhun. (RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson)

Lue myös:

Perhevapaauudistusta ei toteuteta tällä vaalikaudella

Analyysi: Perhevapaauudistus kituu jo ennen syntymistään – 5 syytä, miksi neuvotteluissa vedettiin käsijarru pohjaan

Katso suorana klo 21: Ministeri Saarikko kertoo A-studiossa, miksi pysäytti perhevapaauudistuksen

Suosittelemme sinulle