Ukrainasta on tullut lapsettomuudesta kärsiville ulkomaalaisille pariskunnille paikka, josta hankitaan laillinen sijaissynnyttäjä korvausta vastaan, kirjoittaa BBC (siirryt toiseen palveluun).
Sijaissynnytykset on kielletty useimmissa Länsi-Euroopan maissa, kuten Suomessa.
Ukrainassa vuosittain arviolta noin viisisataa ulkomaalaista pariskuntaa käyttää kaupallista sijaissynnyttäjää. Tarkkoja lukuja ei kuitenkaan ole tiedossa.
Kaupallinen sijaissynnyttäminen on laillista Ukrainan lisäksi muun muassa Venäjällä, Georgiassa ja osassa Yhdysvaltoja. Joissain maissa asiaa ei ole kielletty eikä sallittu. Tietyissa maissa sijaissynnyttäminen on sallittua, jos siitä ei makseta korvausta.
Aasian kiellot tuoneet pariskuntia Ukrainaan
Ukrainaan lapsettomia pariskuntia on alkanut saapua kolmen viime vuoden aikana, kun monissa Aasian maissa sijaissynnyttäminen on kielletty.
Kieltoja on asetettu viime vuosina muun muassa Intiassa, Nepalissa ja Thaimaassa (siirryt toiseen palveluun).
Eurooppalaisittain köyhässä Ukrainassa sijaissynnyttäjälle maksettava korvaus houkuttelee nuoria naisia sijaissynnyttäjiksi.
Esimerkiksi BBC:n haastattelema reilu parikymppinen Ana kertoo ansainneensa ensimmäisestä sijaissynnytyksestään noin 16 300 euroa. Hotellityössä nainen tienasi noin 160 euroa kuukaudessa.
Hän sanoo ryhtyneensä sijaisynnyttäjäksi voidaakseen nostaa elintasoaan ja ostaa esimerkiksi auton ja kodinkoneita.
KyivPostin mukaan (siirryt toiseen palveluun) tyypillinen sijaissynnyttäjä Ukrainassa on 25–28-vuotias naimaton yksinhuoltaja, jolla on yliopistokoulutus.
Muutamat suomalaispariskunnat hankkineet kaupallisen synnyttäjän
Ei ole tilastoitua tietoa, kuinka monet suomalaispariskunnat ovat hankkineet kaupallisen sijaissynnyttäjän ulkomailta.
Lapsettomien yhdistys Simpukassa arvioidaan tällaisia pariskuntia olevan kourallinen vuosittain. Ilmiö on vaiettu.
– Tiedetään varmasti, että suomalaisia on käynyt Venäjällä, Ukrainassa ja USA:ssa, kertoo toiminnanjohtaja Johanna Repo.
Eniten yhdistyksellä on Revon mukaan tietoa Venäjällä tehdyistä järjestelyistä.
– Kun sijaissynnytykseen on ryhdytty ja lapsi on syntynyt, niin ihmiset vaikenevat usein asiasta.
Kyselyjä sijaissynnyttäjän käytöstä tulee yhdistykselle kymmeniä vuodessa ja kysymysten määrä on kasvanut.
– Kyselyitä tulee myös henkilöiltä, jotka ovat kokeilleet kaikkia muita hoitoja, mutta mikään ei onnistu ja esimerkiksi keskenmenoja tulee paljon. Kyse ei ole aina siitä tilanteesta, että naisella ei ole kohtua.
Jos palvelua päättää käyttää, on klinikoiden taustat syytä selvittää tarkasti.
– Jos käyttää kaupallista palvelua, jonka kautta sijaissynnyttäjä tulee, on tarkastettava toimiston luotettavuus. Myös siinä mielessä, ettei siellä tapahdu hyväksikäyttöä, vaan synnyttäjät saavat kunnollisen korvauksen, Johanna Repo sanoo.
Ensin lapsi slovenialaispariskunnalle, sitten japanilaispariskunnalle
Ukrainassa sijaissynnyttäjälle ehtona on se, että hän on jo aikaisemmin synnyttänyt oman lapsen.
BBC:n haastatteleman Anan raskaus slovenialaispariskunnalle lähti sujuvasti käyntiin, mutta sen jälkeen palvelua tarjoavan klinikan hoito heikkeni.
Hän sanoo tulleensa kokemuksistaan varovaisemmaksi, mutta toimii kuitenkin jälleen sijaissynnyttäjänä, tällä kertaa japanilaiselle pariskunnalle.
Ukrainassa sijaissynnyttäjää voivat käyttää naimisissa olevat heteropariskunnat. Heidän on todistettava, etteivät voi saada lasta lääketieteellisestä syystä.
Sijaissynnyttäjän käyttö maksaa 25 000–37 000 euroa.
Syntymätodistukseen lapsen vanhemmiksi merkitään kohdun vuokrannut pariskunta.
Lapsen maasta saaminen voi kuitenkin olla byrokratiaviidakko. Monista maista tulevien vanhempien on oleskeltava Ukrainassa kuukausien ajan.
Taustalla talousongelmat
BBC:n mukaan monet Ukrainan klinikoista toimivat läpinäkyvästi ja kohtelevat sijaissynnyttäjiä hyvin, mutta on myös huonomaineisia klinikoita.
Parlamentin terveyskomiteaa johtava kansanedustaja Olga Bogolomets sanoo BBC:lle, että Ukrainan talouden alamäki on ajanut nuoria naisia sijaissynnyttäjiksi.
Ukraina on kärsinyt talouslamasta ja maan itäosan konfliktista. Bogomoletsin mukaan sijaissynnytystoimintaa ei ole säädelty Ukrainassa riittävästi.
Hän sanoo, että valvonnan puutteen takia sekä synnyttäjät että lapsettomat pariskunnat ovat vaarassa joutua väärinkäytösten uhreiksi.
**Lisää aiheesta: **
BBC: In search of surrogates, foreign couples descend on Ukraine (siirryt toiseen palveluun)
KyivPost: Ukraine can become top destination for surrogacy (siirryt toiseen palveluun)