Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

YK:n pakolaisjärjestö kritisoi Suomen turvapaikkapäätöksiä

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio sanoo Svenska Ylelle, että YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n näkemys ei velvoita Suomea.

Bagdad katunäkymä
Irakilainen mies myy hedelmiä Bagdadissa. Kuva: Mohammed Messari / EPA
Annette Blencowe
Avaa Yle-sovelluksessa

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kritisoi Suomen turvapaikkapäätöksiä, kertoo Svenska Yle.

UNHCR:n mukaan Suomen antamissa kielteisissä turvapaikkapäätöksissä vedotaan liian usein niin sanotun sisäisen paon mahdollisuuteen, eli siihen, että henkilö voi palata kotimaahansa jollekin muulle paikkakunnalle kuin, mistä hän on kotoisin.

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio ei näe ongelmaa sisäisen paon mahdollisuuden käyttämisessä perusteena kielteisissä päätöksissä. Vuorio huomauttaa, että UNHCR on yksi järjestö muiden joukossa eikä sen näkemys velvoita Suomea.

Suomen irakilaisille antamien kielteisten turvapaikkapäätösten määrä kasvoi huomattavasti vuosina 2015–2016. Vuoden 2016 kesäkuussa 77 prosenttia irakilaisista turvapaikanhakijoista sai kielteisen turvapaikkapäätöksen, kun edellisvuonna sellaisen sai vain 13 prosenttia.

Lue myös:

Suomi ei antanut Alille turvapaikkaa, tapettiin heti Irakissa – tytär odottaa omaa käännytystään

Migri kommentoi Ylen uutista Irakissa ammutusta miehestä: "Päätöksentekijät eivät voi olla vastuussa palautuksen jälkeisistä tapahtumista"

Suosittelemme sinulle