Hyppää sisältöön

Oletko valmis luopumaan 200 tunnista päivänvaloa? Suomi puuhaa siirtymistä Keski-Euroopan aikaan ja luopumista kesäajasta

Iltapäivät ja illat pimenisivät niin kesällä kuin talvellakin.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Onpa ihanaa, kun voi pyöräillä valoisalla kotiin! Lapset erottaa omikseen tarhan pihalta haettaessa. Koiran ehtii viedä lenkille ilman otsalamppua. Hiihtoladulla näkee hiihtää vielä työpäivän jälkeen.

Kun syvin pimeys alkaa helpottaa Etelä- ja Keski-Suomessa tähän aikaan vuodesta, elämä avautuu taas enemmän kodin seinien ulkopuolelle ja tuo aktiivista vapaa-aikaa ulkosalla.

Suomi puuhaa kuitenkin kovaa vauhtia siirtymistä kohti pimeämpää vapaa-ajan viettoa. Tammikuun lopussa hallituksen EU-ministerivaliokunta linjasi, että Suomi alkaa ajamaan luopumista EU:n yhteisestä kesäaikajärjestelystä. Yksi vaihtoehto on, että siirryttäisiin jatkuvaan talviaikaan. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) vihjasi samassa yhteydessä, että Suomi voisi selvittää myös sitä, kannattaisiko Suomen aikavyöhyke vaihtaa Länsi-Euroopan aikaan. Se on tätä nykyä tunnin jäljessä Suomen talviajasta.

Siirto pimentäisi iltapäiviä ja iltoja merkittävästi. Jos sekä luopuisimme kesäajasta että vaihtaisimme aikavyöhykettä, menisimme kaksi tuntia ajassa taaksepäin. Tähän aikaan vuodesta esimerkiksi viideltä töistä pääsevä vaeltaisi edelleen pimeydessä töistä kotiin. Aamuihin muutos toisi toisaalta valoa, mikä olisi terveyden ja vuorokausirytmin kannalta parempi, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun).

Useimmilla ihmisillä vapaa-aika sijoittuu työpäivän jälkeiseen aikaan, loppuiltapäivään ja iltaan. Kellojen siirtäminen tunnilla taaksepäin vähentäisi valoisaa vapaa-aikaa Etelä-Suomessa yli 200 tunnilla ja Lapissakin noin 150 tunnilla. Jos samalla vielä ryhdyttäisiin käyttämään talviaikaa ympäri vuoden, valoisaa vapaa-aikaa menetettäisiin etelässä yhteensä lähes 400 tuntia vuoden aikana.

Pimeimpään aikaan vuodesta hämärä alkaisi jo kello kahden tienoilla iltapäivällä, kun nyt se alkaa kolmen hujakoilla. Kesäaikana aurinko laskisi kaksi tuntia aiemmin kuin nykyään, jos kesäajasta luovuttaisiin. Pitkät kesäillatkin olisivat siis enää muisto menneestä.

Ruotsissa ajatuksena on siirtyminen pysyvään kesäaikaan (siirryt toiseen palveluun) eli valoisampiin iltoihin myös syksyllä, talvella ja keväällä, kertoo Helsingin Sanomat. Suomen pyrkimysten taustalla on kansalaisaloite, jossa vaaditaan, ettei kelloja enää tarvitsisi siirtää kesäaikaan.

Juttu perustuu meteorologian tutkija Kimmo Ruosteenojan laskelmaan, jossa on arvioitu valveilla vietetyksi vapaa-ajaksi arkisin kello 17–23 ja viikonloppuisin 8–23 välinen aika.

Lue myös:

Eduskunta on hylkäämässä kellonaikojen siirtelyä vastustavan aloitteen – hallitus lähtee ajamaan kesäajasta luopumista EU:ssa

Uniongelmia, sydäninfarkteja, masennusta – Onko kellojen siirtelyssä enää mitään järkeä?

Suosittelemme sinulle