Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Venäjän hiihtopomo ei saanut kutsua olympialaisiin, itki ilosta katsomossa lipun ostaneena – pronssimitalisti: "Mikään ei murra meitä"

Julia Belorukova tiivisti venäläisten tuntemukset KOK:n sanktioista. Jelena Välbe puolestaan näytti nuo tunteet katsomossa.

Julia Belorukova
Kisan voittanut Ruotsin Stina Nilsson ja pronssimitalisti Julia Belorukova juhlivat venäläisyleisön edessä. Kuva: AOP
Teemu Tammilehto
Avaa Yle-sovelluksessa

**PYEONGCHANG. **Venäläiset Julia Belorukova ja Aleksandr Bolshunov juhlivat kumpikin sprinttihiihdon olympiapronssia, mutta eivät maansa tutuissa väreissä. Kaksikon nimen perässä tuloslistassa luki Pyeongchangin olympialaisten erikoisuus OAR (Olympic Athletes from Russia) eli olympiaurheilijoita Venäjältä.

Venäjän valtio suljettiin laajamittaisen doping-ohjelmansa takia kisoista, ja vain osa maan urheilijoista on päässyt mukaan. Kansainvälisen olympiakomitean ja Kansainvälisen urheilun vetoomustuomioistuimen välinen vääntö on varjostanut talvikisoja, eikä jälkipyykkiä ole vieläkään kokonaan pesty.

Siksi kummallekin venäläisurheilijalle pronssimitalissa oli oma erityinen makunsa.

- Olen järkyttynyt. Tämä on ollut hyvin vaikeaa. Olen yrittänyt vain keskittyä tähän. Olen hyvin onnellinen siitä, että onnistuin, naisten kisan kolmonen Belorukova sanoi kisan jälkeen.

- Tiedätte kyllä kuten minäkin, etteivät parhaat urheilijamme ole täällä. Heidän täytyi jäädä kotiin, minkä takia tilanne on hyvin erilainen, miesten pronssimitalisti Bolshunov puolestaan kertoi.

Pyeongchangin olympialaduilta puuttuvat esimerkiksi Sergei Ustjugov, Maksim Vylegzhanin ja Aleksandr Legkov. Venäläisen Sport-Ekspressin toimittajan mielestä KOK:n tuomiot ovat vaikuttaneet myös paikalla olevan joukkueen mielialaan.

- Me emme ymmärtäneet, miksi näin tapahtui, koska asioita ei selitetty. Se oli vaikeaa joukkueelle, koska he ovat kaikki ystäviä keskenään. Oli vaikea päätös lähteä tänne, kun kavereiden täytyi jäädä kotiin, Natalia Marjantshik kuvaili Yle Urheilulle.

Venäjän liput liehuivat, Välbe liikuttui

Vaikka venäläisurheilijat eivät saa käyttää maansa tunnuksia olympia-asuissaan, liehuivat Alpensian hiihtostadionilla tiistaina lukuisat Venäjän liput. Paikalla oli runsaasti venäläisfaneja, jotka pitivät kovaa ääntä koko sprinttikilpailun ajan. Yhden laulun sanoissa oli vahva viesti KOK:lle.

- He hakkasivat meidät, mutta meistä tuli vahvempia, Marjantshik tulkkasi laulua Yle Urheilulle.

- Aika-ajojen alussa he olivat niin äänekkäitä, että minun täytyi pyytää heitä olemaan hiljempaa. Etteivät he olisi häirinneet meitä, Bolshunov kertoi.

Kannattajien joukossa kisoja katsoi myös Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe, jota ei kutsuttu olympialaisiin maan sulkemisen seurauksena. Hiihtolegenda seurasi sprinttikisoja useiden muiden entisten venäläishiihtäjien kanssa, ja tunnelma oli katossa. Instagramiin ladatulta videolta näkyy, miten Välbe puhkesi kyyneliin mitalin ratketessa.

- Hän katsoi kisaa katsomossa lipun ostaneena kuin tavallinen fani. Hän itki valtoimenaan, se oli uskomatonta, Marjantshik kertoi näyttäessään videota.

Naisten kisan pronssia pokannut Belorukova puolestaan tiivisti venäläisten ajatukset kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa kisan jälkeen.

- Mikään ei murra meitä. Mikään ei saa meitä pelkäämään. Me olemme vahvoja ja taistelemme loppuun asti, nuori hiihtäjä sanoi.

Jelena Välbe juhli mitaleita katsomossa

klo 17:49: Tarkennettu Välben kutsumiseen liittyvää kohtaa. KOK ei erikseen kutsu lajiliittojen johtajia vaan asian hoitavat kansalliset olympiakomiteat.

Lue myös:

Kommentti: KOK:n pomosta tuli nolojen tilanteiden mies – Venäjän dopingsotkussa tehdyt virheet kummittelevat talvikisojen kulisseissa

Olympiakomitean suurin pomo reagoi rajusti venäläisten urheilijoiden vapauttamiseen – kyseenalaisti urheilun oikeusjärjestelmän

Suosittelemme