Hyppää sisältöön

Suomalaisen liikemiehen kuolemasta Ugandassa kirjoittanut toimittaja siepattiin – Turvallisuusministeri kiistää

Esimiehen mukaan turvallisuuspalvelu sieppasi toimittaja Charles Etukurin. Hän on huolissaan alaisensa kohtalosta.

Kuvakaappaus newvision.co.ug -uutissivustolta aiheesta.
Kuvakaappaus newvision.co.ug -uutissivustolta aiheesta. Kuva: www.newvision.co.ug
Teemu Juhola,
Juho Takkunen

Suomalaisen liikemiehen kuolemantapausta Ugandassa tutkinut toimittaja Charles Etukuri siepattiin tiistaina Kampalassa, kertoo Etukurin työnantaja New Vision -lehti.

Etukurin esimies Felix Osike sanoo, että kyseessä on turvallisuuspalvelun kosto Etukirin kirjoittamasta artikkelista, jonka mukaan turvallisuuspalvelu olisi sotkeutunut suomalaisen kuolemaan (siirryt toiseen palveluun).

– Olemme täysin varmoja, että sieppaus liittyy Etukurin kirjoittamaan artikkeliin suomalaismiehen kuolemasta hotellissa, New Visionin viikonloppunumeroiden ja tutkivan journalismin päätoimittaja Osike sanoo Ylelle.

Aseistautuneet armeijapukuiset miehet sieppasivat Etukurin tiistaina iltapäivällä lähellä lehden toimitusta, Osike kertoo.

– Sieppaajat ovat turvallisuuspalvelusta. Tiedämme, että he ovat turvallisuusviranomaisia, mutta emme tiedä mistä yksiköstä he ovat.

– He eivät olisi halunneet, että juttu julkaistaan. Jutun julkaiseminen ei palvellut heidän etujaan.

Ministeri kiistää sieppauksen

Felix Osike sanoo olevansa erittäin huolissaan toimittajansa tilanteesta. Hänen mukaansa Etukuria pidetään vankina Kampalassa, mutta tarkka sijainti ei ole lehden tiedossa.

– Emme tiedä, onko häntä pahoinpidelty. Emme tiedä, miten häntä kohdellaan. Emme tiedä, kidutetaanko häntä.

Ylen tavoittama Ugandan turvallisuusministeri Henry Tumukunde myöntää, että toimittaja ei ole enää vapaana. Hän kuitenkin kiistää, että kyse olisi sieppauksesta.

– En tiedä sieppauksen ja jonkin muun eroa. Mutta hän on ugandalainen, eikä häntä ole siepattu, ministeri totesi Ylelle puhelimitse.

Kampala kaupunkinäkymä
Kaupunkinäkymä Kampalasta. Kuva: Dai Kurokawa / EPA

Suomalainen liikemies kuoli reilu viikko sitten

Suomalainen liikemies kuoli epäselvissä olosuhteissa The Pearl of Africa -hotellissa 6. helmikuuta. Tässä tiivistetysti, mitä tapauksesta tiedetään.

Etukurin jutun mukaan eräät Ugandan turvallisuuspalvelun upseerit olisivat sekaantuneet kuolemaan. On myös arveltu, että suomalainen olisi joutunut huijauksen uhriksi.

Ugandan poliisin on määrä julkistaa suomalaismiehen ruumiinavauksesta tehty toksikologinen raportti.

Liikemies oli saapunut Ugandaan väärennetyn kutsukirjeen turvin. Ei tiedetä kuka väärentäjä on.

Hänellä oli asevalmistaja Patrian lupa viedä Kampalaan yhtiön markkinointiesitteitä ja kertoa Patrian toiminnasta ugandalaisille päättäjille.

New Vision -lehti kertoo nähneensä miehen Ugandaan tammikuun lopussa lähettämän kirjeen, jossa hän kertoo halustaan vierailla ja tavata päättäjiä.

Lehden mukaan kirjeessä mies kertoi oman yrityksensä kautta edustavansa useita yrityksiä muun muassa kyberturvallisuuden, turvallisuuskoulutuksen ja valvontalaitteiden aloilla.

Entinen viestintäministeri Suvi Lindén oli mukana samalla matkalla liikemiehen kanssa.

**Lisää aiheesta:
**

Suomalaisen liikemiehen kuolema Ugandassa edelleen mysteeri – tämän tiedämme nyt, mutta moni kysymys vielä auki

Patrian toimitusjohtaja myöntää virheen: Ugandassa kuolleelle suomalaiselle annettiin lupa markkinoida – "Harkinta petti"

Suomalaismies kuoli epäselvissä oloissa Ugandassa – mies markkinoi maassa Patrian aseita

Suosittelemme sinulle