Hyppää sisältöön

Tarvitseeko teepussin niitti irrottaa ja miten ruokaöljy hävitetään? Testaa kuinka hyvin hallitset kierrättämisen

Pääkaupunkiseutulainen tuottaa keskimäärin yli 300 kiloa jätettä vuodessa. Siitä vain puolet lajitellaan kierrätykseen. HSY:n Waste Trainer -kokeilu ratkoo henkilökohtaisesti kotitalouksien jätepulmia.

Waste Trainer Elena Saarikallio
Waste Trainer Elena Saarikallio kertoo, että eniten päänvaivaa kierrättämisessä aiheuttavat pienet tilat omassa kodissa, lajittelun koettu hankaluus ja kaukana olevat keräysastiat. Kuva: Antti Kolppo / Yle
Lena Nelskylä

Vantaalaisessa Valtialan perheessä kierrätetään kaikki mahdollinen. Perheen tytär, 18-vuotias Lotta, säästää jopa vanhat ripsiväriharjatkin.

Hän olikin yllättynyt kuullessaan, kun äiti Minna kertoi perheen voittaneen Helsingin seudun ympäristöpalveluiden järjestämän kilpailun, jonka palkintona oli Waste Traine (siirryt toiseen palveluun)r eli henkilökohtaisen ympäristöneuvoja Elena Saarikallion vierailu.

– Olin hämilläni, sillä mielestäni meidän perheessämme kierrätetään paljon paremmin kuin vaikka kavereideni perheissä. Ihmettelin, että mihin me muka tarvittaisiin tällaista? Mutta sitten äiti perusteli, että voisimme ammattilaisen kanssa miettiä, miten jätettä tulisi vähemmän ja voisiko roskikset organisoida paremmin, Lotta Valtiala kertoo.

Juuri tästä Helsingin seudun ympäristökeskuksen alkuvuodesta käynnissä olleessa Waste Trainer -kokeilussa on kysymys.

Kotitalouksien roskakaapeille tehtyjen vierailujen on tarkoitus edistää kiertotaloutta sekä vähentää etenkin ruokahävikin ja sekajätteen määrää.

Tekemistä on paljon, sillä keskimäärin pääkaupunkiseutulainen tuottaa yli 300 kiloa jätettä (siirryt toiseen palveluun)vuodessa.

– Näissä perheissä, joissa olen ollut, kierrätysasioissa ollaan jo hyvin pitkällä. Ongelmat ovat tulleet siitä, että halutaan kierrättää vielä paremmin. Paljon ollaan mietitty ylipäänsä kuluttamisen ja jätteen vähentämistä, koska siinä melkein kaikilla on petrattavaa, Saarikallio kertoo.

Testi: Kuinka hyvin hallitset kierrättämisen?

Kysely ei ole enää käytettävissä.

Testi koottu yhdessä ympäristöneuvoja, Waste Trainer Elena Saarikallion kanssa.

Lisää vastauksia lajittelupulmiin tarjoaa HSY:n Jäteopas. (siirryt toiseen palveluun)

Waste Trainer -kokeilu kuuluu hallituksen Kokeileva Suomi -kärkihankkeeseen. Sen ideoi ja toteutti yhdessä HSY:n kanssa From Waste to Taste ry. Kokeilun jatko selviää myöhemmin keväällä.

Suosittelemme sinulle