Hyppää sisältöön

Rantamökin saa nyt entistä halvemmalla – katso oman maakuntasi hintamuutos

Hinnat jatkoivat laskuaan, mutta mökkikauppojen lukumäärä nousi viime vuonna edellisvuodesta.

Omarantaiset kesämökit ovat halventuneet 15-16 prosenttia keskihintahuipustaan, joka nähtiin 2011. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Pekka Pantsu

Nousukauden Suomessa kiinteistöhinnat ovat pikemmin nousussa, mutta rantamökkikaupassa suunta on jälleen alaspäin: rantahuviloiden keskihinnat putosivat viime vuonna neljä prosenttia, selviää Maanmittauslaitoksen tuoreista kiinteistökauppatilastoista.

Myös 2016 hinnat laskivat. Kontrasti esimerkisi pientalokauppaan on selvä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Huvilahintojen kaikkien aikojen huippuvuodesta 2011 on tultu jo reilusti alas. Rantamökeissä pudotusta on keskimäärin noin 15–16 prosenttia niin kaava- kuin haja-asutusalueilla.

Tuomas Tyrsky uskoo, että kesähuviloiden hintataso pysyy vakaana tänä vuonna. Kuva: Markku Pitkänen / Yle

– Tilanteet ja mökit ovat niin erilaisia eri puolella Suomea, että yksiselitteistä syytä hintojen laskuun ei ole, sanoo toimitusjohtaja Tuomas Tyrsky Länsi-Uudenmaan OP-kiinteistökeskuksesta.

Maakunnittaiset erot suuret

Koko maan keskihintamuutokseen ei kannata liikaa tuijottaa, sillä maakunnittaiset erot ovat suuret, kuten oheisista taulukoista helposti havaitsee. Prosenteissa eniten halventuivat viime vuonna Pohjois-Karjalan (-26%) ja Satakunnan (-18%) rantahuvilat haja-asutusalueilla sekä Kanta-Hämeen (-17%) ja Kymenlaakson (-13%) vapaa-ajan asunnot kaavoitetuilla seuduilla.

Keski-Pohjanmaan hintatiedot jätetty pois kauppojen vähäisyyden takia. Alle 30 kauppaa vuodessa on liian vähän hintakehityksen tarkasteluun. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kovimmat suhteelliset kallistumiset taas toteutuivat haja-asutusalueilla Kainuussa (+18%) ja Päijät-Hämeessä (+17%) sekä kaava-alueilla Satakunnassa (+14%) ja Päijät-Hämeessa (+12%).

Hintalaskusta huolimatta keskihinnaltaan kalleimmat huvilat seisovat edelleen Uudellamaalla (173 000 eur) ja Varsinais-Suomessa (140 000 eur). Päijät-Häme taas nousi keskihinnaltaan (140 000 eur) tasoihin Varsinais-Suomen kanssa hintanousun ansiosta.

Taulukosta pois jätetyt maakunnat kauppojen vähäisyyden takia: Ahvenanmaa, Etelä-Karjala, Etelä-Pohjanmaa, Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Kymenlaakso, Pohjanmaa. Alle 30 kauppaa on liian vähän hintakehityksen tarkasteluun. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Edullisimmat rantahuvilat löytyvät Lapin (37 000 eur) ja Pohjois-Pohjanmaan (42 250 eur) haja-asutusalueilta. Uudellamaalla saa varautua maksamaan rantamökistä reilusti yli 100 000 euroa enemmän kuin Lapin edullisimmilla alueilla. Tosin huvilakohtaiset erot ovat suuria niin etelässä kuin pohjoisessakin.

– Ennustan, että hintatasot säilyvät tänä vuonna suurinpiirtein samalla tasolla kuin viime vuonna, mutta hyvin varusteltujen mökkien kysyntä kasvaa, Tyrsky arvioi.

Kauppamäärät nousussa

Hintojen lasku on sikäli piristänyt rantamökkikauppaa, että myytyjen rantahuviloiden kauppamäärä nousi viime vuonna vajaat 10 prosenttia edellisvuodesta, lähes 3 300:an. Tätä korkeampiin kauppalukemiin on päästy edellisen kerran vain Nokia-huuman vuosina 2002–2006.

– Uskon ja ennustan, että kauppamäärät kasvavat tänäkin vuonna. Talouden hyvä tilanne ja talouden kasvu näkyvät paitsi asuntokaupassa niin myös kesämökkikaupassa, Tyrsky arvioi.

Suosittelemme sinulle