Hyppää sisältöön

Enontekiö haluaa turvata Hetan lentoliikenteen - kiitotielle tarvitaan uusi päällyste

Enontekiön lentokentälle Hettaan laskeutuu talvikausittain noin 25 000 matkailijaa. Määrä on selvässä kasvussa.

Hetan lentokenttä Enontekiö
Hetan lentoasema tukee merkittävästi Enontekiön matkailupolitiikkaa. Matkustajaliikenteen vaikutus aluetalouteen on merkittävä. Kuva: Jorma Korhonen / Yle
Jorma Korhonen

Enontekiön kunta haluaa, että Finavia turvaa Hetan lentokentän käytön ja palvelukyvyn.

Hetan lentoaseman kehittäminen ja liikenteen lisääminen edellyttää muun muassa kiitotien päällysteen uusimista. Kehitysjohtaja Hannu Autto tietää, että se ei ole halpa juttu, mutta lentoaseman kaikinpuolinen kehittäminen ja palvelukyvyn ylläpitäminen on hänen mielestään välttämätöntä kunnan kehittämisen kannalta.

Enontekiön elinkeinorakenteessa matkailun osuus on liki puolet. Sitten tulevat poronhoito ja muut luontaiselinkeinot.

– Matkailu kasvaa ja kehittyy huimaa vauhtia. Siinä kehityksessä lentoasemat ovat tärkeitä portteja maailmalle, niiden kautta tullaan ja myös mennään, Autto sanoo.

Hetan kentän kautta miljoonia aluetalouteen

Suurimmat matkailijamäärät Lapissakin välittyvät lentokentiltä. Myös yhä isommat ja useammat lentokoneet kuljettavat matkailijoita Lappiin eri puolilta maailmaa. Lentokenttien on kyettävä vastaamaan matkailun tarpeeseen ja jatkuvasti kasvavaan käyttöön.

Enontekiön kehitysjohtaja Hannu Autto
Kunnan kehitysjohtaja Hannu Autto pitää välttämättömänä Enontekiön Hetan lentoaseman toiminnan turvaamista. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Enontekiöllä on jo pitkään kannettu huolta Hetan lentokentästä. Kentän käytölle toivotaan varmuutta ja jatkuvuutta, Hannu Autto sanoo.

Hänen mukaansa pitää huomioida myös mahdollisuudet pitempään toimintaan. Nyt liikenne painottuu marraskuusta maaliskuuhun.

– Finavia ilmeisesti suunnittelee Lapin kentille kehittämisohjelmaa. Hyvä niin. Meidän pitää tietysti selvittää, mitä se tarkoittaa Enontekiön osalta, Autto sanoo.

Enontekiön maaperälle Hettaan laskeutui viime vuonna 25 537 matkustajaa, ja määrä on hyvässä kasvussa. Kehitysjohtaja Hannu Autto laskee, että Hetan lentokenttä jättää aluetalouteen yli neljä miljoonaa euroa vuodessa.

Korjattu 15.2. klo 17:08 Hetan lentoaseman matkustajamäärä 25 537:een.

Suosittelemme sinulle