Hyppää sisältöön

Uganda-mysteeri: Suvi Lindén ei olekaan YK-lähettiläs kuten hän väittää – "Lindénillä ei ole enää virallista roolia"

YK:n laajakaistakomissio kertoo Ylelle, ettei se tiennyt entisen kokoomusministerin Lindénin kohun nostaneesta matkasta Ugandaan. Lindén on komission vapaaehtoinen edustaja, mutta virallista asemaa hänellä ei ole.

Suvi Linden
Suvi Lindén Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Teemu Juhola

Entinen kokoomusministeri Suvi Lindén on Uganda-kohun yhteydessä antanut ymmärtää, että hän toimisi YK:n laajakaistakomission erityislähettiläänä.

Lindén mainitsi keskiviikkona Facebookissa olleensa matkalla laajakaistakomission erityislähettilään asemassa. Hän sanoo päivityksessään toimineensa erityislähettiläänä vuodesta 2011.

Lindénillä ei ole laajakaistakomissiossa enää virallista roolia, kertoo YK:n alainen kansainvälinen televiestintäliitto ITU Ylelle. ITU:n tiedottaja ilmoitti asiasta Ylelle sähköpostitse laajakaistakomission puolesta. Laajakaistakomissio toimii ITU:n alaisuudessa.

– Laajakaistakomissio ei ole ollut tietoinen Lindénin matkasta Ugandaan, eikä hän edustanut komissiota matkalla, ITU:n tiedottaja Jennifer Ferguson-Mitchell kertoo.

Näin ollen komissio ilmoitti Ylelle, ettei se kommentoi Lindénin matkan tarkoitusperiä.

Ugandan matkasta on noussut kohu, koska Lindénin kanssa maassa ollut suomalainen liikemies kuoli hämärissä olosuhteissa maan pääkaupungissa Kampalassa. Ugandan poliisi vahvistaa Ylelle, että kuolemaa tutkitaan murhana.

Erityislähettiläänä vuoteen 2015 asti

ITU:n mukaan Suvi Lindén oli laajakaistakomission erityislähettiläänä vuosina 2010–2015. Hän toimi tehtävässä ITU:n johtajan kutsumana viestintäministeritaustansa ansiosta, kertoo ITU, YK:n alainen kansainvälinen televiestintäliitto. Lindénin asema muuttui edustajaksi elokuussa 2016.

ITU painottaa Ylelle, että Lindénin nykyinen tehtävä on vapaaehtoistyötä, eikä hän toimi virallisesti komission edustajana tai sen puolesta.

YK:n laajakaistakomission nettisivuilla Lindén löytyy entisten erityislähettiläiden listasta (siirryt toiseen palveluun).

Tietoyhteiskunnan edistämistä ja bisnesmahdollisuuksia

Suvi Lindén kertoi lyhyessä Facebook-viestissään keskiviikkona matkustaneensa Ugandaan tietoyhteiskunnan edistämistä koskevissa asioissa.

– Tietoyhteiskunnan edistäminen köyhissä maissa on kuulunut tehtävääni YK:n laajakaistakomission erityislähettiläänä vuodesta 2011. Olen matkustellut Afrikassa näissä tehtävissä paljon ja tarkoituksena on matkustaa myös tulevaisuudessa, Lindén kirjoitti.

Myös Facebook-profiilissaan (siirryt toiseen palveluun) Lindén mainitsee olevansa YK:n laajakaistakomission erityislähettiläs.

ITU:n mukaan Lindén kutsuttiin vapaaehtoiseksi edustajaksi edistämään informaatio- ja kommunikaatioteknologiaa kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista.

Lindén kertoi New Vision -lehdelle antamassaan haastattelussa olleensa Ugandassa tutkimassa bisnesmahdollisuuksia (siirryt toiseen palveluun).

Lindén pysynyt vaiteliaana tapahtumista

Vuonna 2010 perustettu YK:n laajakaistakomissio pyrkii edistämään laajakaistayhteyksiä (siirryt toiseen palveluun) kaikkialla maailmassa. Komission tavoitteena on myös tuoda esille internetyhteyksien merkitys kehitykselle.

Erityislähettiläinä on muun muassa yritysjohtajia, entisiä poliitiikkoja sekä tiedemaailman ja järjestöjen edustajia.

Kokoomuksen entinen kulttuuri- ja viestintäministeri Suvi Lindén on ollut vaitelias Ugandan tapahtumista. Hän ei ole vastannut lukuisiin tiedotusvälineiden haastattelupyyntöihin.

Ylen tietojen mukaan Lindén olisi parhaillaan naisten asemaa liike-elämässä käsittelevässä seminaarissa Egyptissä.

Lindénin seurassa Ugandassa olleella suomalaisella liikemiehellä oli asevalmistaja Patrian lupa sen tuotteiden markkinointiin Ugandassa ja Mosambikissa. Liikemiehen epäillään joutuneen huijauksen uhriksi. Myös Ugandan turvallisuuspalvelun valtataistelu on noussut liikemiehen kuoleman yhteydessä esiin.

Iltalehden saamien tietojen mukaan mukaan Lindén olisi löytänyt liikemiehen ruumiin (siirryt toiseen palveluun) hotellihuoneesta Kampalassa.

_Päivitys: 15.2. klo 18.14: Jutusta poistettu kuvakaappaus Suvi Lindénin Facebook-tililtä. _

Korjattu: 15.2. klo 20.10: Jutussa oli aikaisemmin virheellisesti ITU:n antaman virheellisen tiedon perusteella, että ”Erityislähettiläskautensa päätyttyä Lindén haki laajakaistakomission vapaaehtoisen edustajan paikkaa. Sellainen hänelle myönnettiin elokuussa 2016.” Myöhemmin ITU ilmoitti, että ITU:n silloinen johtaja oli ensin kutsunut Lindénin erityislähettilääksi ja asema muuttui edustajaksi elokuussa 2016. "

_Lisäys: 15.2. klo 20.10: ITU täydensi, että Lindén kutsuttiin erityislähettilääksi. _

Lisää aiheesta:

Mystinen kuolema Ugandassa – mitä torstaina on selvinnyt?

Suvi Lindén kommentoi Uganda-tapausta: tutkinta kuuluu viranomaisille

Ugandan poliisi: Suomalaisen liikemiehen kuolemaa Ugandassa tutkitaan murhana

Hinta, aseiden päämäärän epäselvyys ja Venäjä – näistä syistä Uganda ei vaikuta loogiselta kauppakumppanilta Patrialle

Ministerin jyrähdys tehosi – Patria: pienimmätkin myyntihankkeet johtoryhmälle

Suosittelemme sinulle