Hyppää sisältöön

Mikä ihmeen poskeinen tai kieppo? Testaa tietosi sanoista, jotka on poistettu sanakirjasta

Kielitoimiston sanakirjasta poistetaan vuosittain vanhentuneita tai käyttämättömiä sanoja. Kuinka hyvin tunnet sanoja, jotka ovat tippuneet pois sanakirjan sivuilta viime vuosina?

Kuva: Hanna Juopperi / Yle

Uusia sanoja syntyy kieleen jatkuvasti. Esimerkiksi vuonna 2017 ilmestyneeseen versioon Kielitoimiston sanakirjasta (siirryt toiseen palveluun) lisättiin noin 650 uutta sanaa. Sen lisäksi, että uusia sanoja lisätään, niitä myös poistetaan sanakirjasta esimerkiksi vanhentuneina tai käyttämättöminä.

Yhtenä esimerkkinä sanojen synnystä voisivat olla taulutietokoneet eli tabletit. Niiden tullessa ryminällä markkinoille kymmenisen vuotta sitten niille mietittiin ahkerasti myös suomenkielistä nimeä.

Aiheesta järjestettiin kilpailujakin. Ehdotuksia olivat esimerkiksi sormitietokone tai täppäri. Kumpikaan näistä sanoista ei vakiintunut käyttöön. Vaihtoehdoista ensimmäinen on kuitenkin vielä Kielitoimiston sanakirjassa.

Seuraavassa visassa on listattuna sanoja, jotka ovat joskus olleet Kielitoimiston sanakirjassa, mutta ne on poistettu. Tunnistatko sinä poistetut sanat?

Suosittelemme sinulle