Hyppää sisältöön

Pienpanimon asiakkaat joutuivat ajamaan naapurikaupunkiin ostaakseen sen olutta – nyt sen on rakennettava uudet tilat voidakseen myydä suoraan panimolta

Virolahtelainen pienpanimo on ensimmäisten joukossa saanut luvan myydä olutta suoraan tehtaalta.

Panimoyrittäjä Mikko Suur-Uski tarkkailee oluen laatua paitsi maun osalta - myös sen tuoksua. Kuva: Antti Ojala / Yle

Virolahtelainen Takatalo & Tompuri Brewery Kymenlaaksosta on yksi harvoista pienpanimoista, jotka valmistautuvat kiireen vilkkaa myymään olutta suoraan omalta tilalta. Muutaman vuoden vanha yritys iloitsee aluehallintoviraston myöntämästä vähittäismyyntiluvasta.

– Viimeiset kolme vuotta ovat opettaneet, että luvissa kestää pitkään. Nyt uskallamme viimein alkaa rakentaa myymälää, sanoo toinen pienpanimon yrittäjistä Mikko Suur-Uski.

Pienpanimot ovat saaneet hakea lupaa käsityöläisoluiden ulosmyynnin aloittamiseksi vuoden alusta lähtien.

Esimerkiksi Etelä-Suomen aluehallintovirastoon oli tullut helmikuun alkuun mennessä noin 15 hakemusta pienpanimoilta. Niistä vain kolme sai luvat. Muun muassa Panimoyhtiö Tuju Lappeenrannassa ei saanut lupaa, koska se olisi vaatinut uusien tilojen rakentamisen.

Etelä-Suomen alueella on noin 40 panimoa, jotka periaatteessa voisivat perustaa panimon yhteyteen myymälän.

Kuva: Minna Heikura / Yle

Myymälätilat heti pystyyn

Maanviljelijät Mikko Suur-Uski ja Juha Kokkala perustivat pienpanimon keskelle maaseutua Virolahden Ravijärven kylään. Tilalla käy vierailijoita esimerkiksi yrityksistä ja olutseuroista. Nyt vierailijoilla on mahdollisuus ostaa olutta mukaansa.

– Aiemmin on ollut noloa sanoa vierailijoille, ettei panimosta saa myydä olutta, vaan sitä täytyy ajella ostamaan Haminasta asti, Mikko Suur-Uski kertoo.

Yrittäjät rakentavat oluenmyyntiä varten erillisen 15 neliön kokoisen myymälätilan panimon yhteyteen. Erilliset tilat ovat edellytyksenä oluen myynnin aloittamiselle. Yritys aloittaa oluenmyynnin tilalla heti, kun myymälätilat valmistuvat tulevien viikkojen aikana. Jo aiemmin tänä vuonna yritys on laajentanut tilojaan, minkä myötä tehtaan kapasiteetti on kasvanut 60 prosenttia viime vuodesta.

Vähittäismyyntiluvan saaneet pienpanimot voivat uuden alkoholilain mukaan myydä enintään 12-prosenttisia käsityöläisoluita. Takatalo & Tompuri Brewery aikoo kevään aikana ruveta valmistamaan entistä vahvempaa, 6,5-prosenttista olutta.

Kouvola saa oman pienpanimon

Kouvolan Sanomat (siirryt toiseen palveluun) on kertonut aiemmin, että kaupungissa aloittaa uusi pienpanimo. Panimo Hoppa aloittaa toimintansa kesän kynnyksellä vanhassa kaupparakennuksessa Kuusankoskella. Pienpanimo on vastikään saanut valmistusluvan, ja laitteita rakennellaan parhaillaan.

Yrittäjä Toni Rautjoen mukaan pienpanimon olutmäärät ovat melko pieniä, ja olutta valmistetaan menekin mukaan.

– Realistinen määrä on varmaan 20 000 litraa vuodessa, Rautjoki arvioi.

Panimo Hopan tarkoituksena on hakea jälleenmyyntilupaa, kunhan tehdas saadaan käyntiin.

Lupa haussa, mutta laitteet jo tulossa

Kotkan Höyrypanimolla toimiva Kotka Steam Brewery vasta odottelee lupaa oluenvalmistukseen. Hakemukset oluenvalmistukseen on laitettu valvontaviranomaiselle tammikuussa.

Tässä vaiheessa yritys toimii vielä kiertolaispanimon periaatteella, eli se käy panemassa oluita vuokralaitteilla. Omat laitteet on jo tilattu Englannista. Ne tulevat noin kuukauden päästä. Laitteiden asentaminen vie pari-kolme päivää, ja sen jälkeen alkavat koekeitot.

– Emme osaa sanoa, milloin luvat olisi mahdollista saada. Toivomme, että pääsisimme kevääksi markkinoille, sanoo yrittäjä Kari-Jukka Koivistoinen.

Suosittelemme sinulle