Hyppää sisältöön

Vaatimus sotkien suojelusta ei saanut vastakaikua ministeriltä

Ylen uutinen poiki tammikuussa kirjallisen kysymyksen kolmen sotkalajin rauhoittamisesta.

Common pochard (Aythya ferina) Kuva: Antti J Lind
Lore Korpelainen

Maa- ja metsätalousministeriöllä ei ole suunnitelmia kieltää punasotkan, tukkasotkan ja jouhisorsan metsästystä asetuksella.

Yle toi tammikuun lopulla esille punasotkan uhanalaisen tilanteen uutisessaan. Uutinen johti eduskunnassa vaatimukseen sotkien suojelusta.

Edustajat vaativat välittömiä toimia

Sotkalajien tilanteesta kirjallisen kysymyksen (siirryt toiseen palveluun)teki Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen. Siihen yhtyivät myös Pertti Salolainen (kok.), Hanna Halmeenpää (vihr.), Satu Hassi (vihr.) ja Johanna Karimäki (vihr.).

Kysymyksessään kansanedustajat tiedustelivat, mihin toimiin hallitus on valmis ryhtymään punasotkan, tukkasotkan ja jouhisorsan rauhoittamiseksi viipymättä.

– Punasotkan kanta hupenee äärimmäisen huolestuttavaa vauhtia, sillä kosteikkojen kuivatus ja rehevöityminen vievät sen elinalueita. Ellemme toimi nyt, laji katoaa pian kokonaan Suomesta, Krista Mikkonen totesi.

Kosteikkojen hoitoon parannusta

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) toteaa vastauksessaan (siirryt toiseen palveluun), ettei rauhoitussuunnitelmia ole.

– Olennaista on kehittää kosteikkojen hoitoon uusia, maanomistajien ja metsästäjien motivointiin perustuvia toimintamalleja, ministeri toteaa vastauksessaan.

Lisäksi metsästyssaaliin tilastointia on Lepän mukaan tarkennettava. Luonnonvarakeskus kerää pienriistan metsästystä koskevat saalistilastot otantatutkimuksella.

– Harvalukuisia lajeja osuu otantaan vain harvoin. Tämä korostaa tilastojen epävarmuutta.

Ministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle esityksen metsästysasetuksen muuttamiseksi. Esityksen mukaan muun muassa punasotkan, tukkasotkan ja jouhisorsan metsästyksestä olisi tehtävä pakollinen saalisilmoitus riistakeskukselle.

Punasotkan kanta romahtanut

Punsasotkan pesimäkanta on niin Suomessa kuin lähes koko Euroopan alueella taantunut nopeasti. Vesilintulaskentojen mukaan Suomen punasotkakanta on pudonnut lähes 80 prosenttia parissakymmenessä vuodessa. Tuoreimpien arvioiden mukaan maassa pesii noin 10 000 punasotkaparia.

Esimerkiksi Satakunnassa Kokemäenjoen suistossa pesi vielä 1970-luvun alkupuolella noin 250 punasotkaparia. Muutaman vuoden takaisissa laskennoissa pareja löytyi enää kolmisenkymmentä.

Suosittelemme sinulle