Hyppää sisältöön

Karjalan lennoston komentaja syrjään: taustalla rikosepäily

Ilmavoimien esikunta tiedotti keskiviikkona Karjalan lennoston komentajan siirtyvän "erityistehtävään".

Hornet-hävittäjä osallistui harjoitukseen Karjalan lennostossa maaliskuussa 2015. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Karjalan lennoston komentajan eversti Markus Päiviön epäillään syyllistyneen sotilasrikoksiin. Pääesikunta sai Ilmavoimien esikunnalta Päiviötä koskevan tutkintapyynnön viime vuoden joulukuussa.

– Päiviötä epäillään sotilasrikoksista, myöntää tutkinnanjohtajana toimiva sotilaslakimies Jouni Pulkkinen Pääesikunnan oikeudelliselta osastolta.

Rikoslain 45 luvun mukaan sotilasrikoksia ovat muun muassa palvelusrikokset, esimiesaseman väärinkäyttäminen ja sotilaan sopimaton käyttäytyminen. Tutkinnanjohtaja ei tässä vaiheessa halua tarkentaa, mistä Päiviötä epäillään.

Tutkinta valmistuu kevään aikana

Pulkkisen mukaan joulukuussa alkanut tutkinta on yhä kesken ja asiassa tehdään vielä kuulusteluja. Päiviö on ainoa epäilty.

Tutkinnanjohtaja Pulkkinen arvioi tutkinnan valmistuvan huhtikuuhun mennessä. Sen jälkeen aineisto toimitetaan toimivaltaiselle kurinpitoasiamiehelle, joka päättää, ryhdytäänkö asiassa kurinpitomenettelyyn vai toimitetaanko aineisto syyttäjälle syyteharkintaa varten.

– Koska kyseessä on everstin arvoinen henkilö, harkintavalta asiassa on Pääesikunnalla, Pulkkinen toteaa.

Yle ei onnistunut perjantaina tavoittamaan Markus Päiviötä.

Ilmavoimat tiedotti keskiviikkona puolustusvoimien komentajan määränneen Karjalan lennoston uudeksi komentajaksi eversti Timo Herrasen maaliskuun alusta ja Päiviön siirrtyvän erityistehtävään Ilmavoimien esikuntaan.

Päiviö ehti toimia Karjalan lennoston komentajan tehtävässä vain reilut puoli vuotta. Karjalan lennosto on Ilmavoimien suurin joukko-osasto, jossa työskentelee 500 palkattua työntekijää ja 250 varusmiestä.

Korjaus kello 15:39: Komentajanvaihdoksesta tiedotettiin keskiviikkona, ei torstaina kuten uutisessa alun perin luki.

Lisäys kello 17:00: Yle ei onnistunut perjantaina tavoittamaan Päiviötä. Lisätty myös tiedot Karjalan lennoston koosta ja henkilökunnasta.

Suosittelemme sinulle