Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Särkylääkkeistä, nenäsumutteista ja vitamiineista haetaan helpotusta jylläävään influenssaepidemiaan

Meri-Lapissa runsas sairastelu näkyy apteekkien ja luontaistuotemyymälöiden asiakasmäärissä. Itsehoitolääkkeitä haetaan flunssaoireisiin sekä immuniteetin vahvistamiseen.

Proviisori apteekissa
Kuva: Jutta Huovinen / Yle
Jutta Huovinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Terveyskeskukset ja sairaala pullistelevat influenssapotilaista Meri-Lapissa. Kototona sairastavat taas turvautuvat apteekin ja luontaistuotemyymälöiden tarjontaan. Apteekkien reseptiasiakkaiden jonot ovat normaalia pidemmät.

Asiakapalveluproviisori Susa Rantala Kemin Yliopiston apteekista toteaa, että epidemia näkyy heillä sekä asiakasmäärissä että oman henkilökunnan sairasteluna.

– Kulunut viikko on ollut kaikkein vilkkain. Apua haetaan flunssaoireisiin sekä reseptillä saatavaa influenssalääkettä. Henkilökunnan sairastamisen kanssa ollaan vielä pärjätty tuurailemalla toinen toisiamme, mutta sairastelu näkyy tiskin molemmin puolin.

Ostetuimpien tuotteiden joukosta löytyy juuri flunssaoireita helpottavia nenäsuihkeita, särkylääkkeitä kuumeeseen ja kipuun sekä puuduttavia kurkkupastilleja.

Mies luontaistuotekaupassa
Kuva: Jutta Huovinen / Yle

Myös luontaistuotteita Kemissä myyvä kauppias Sami Mäkelä on pannut merkille, että sairastuneita on paljon ja flunssat ovat pitkäkestoisia. Luontaistuotteista haetaan apua nimenomaan vastustuskyvyn vahvistamiseen ja ylläpitämiseen.

– Paljon on haettu C- ja D-vitamiineja, sinkkiä erityisesti asetaattimuodossa sekä yrteistä punahattua ja propolista.

Mäkelä on nähnyt myös paljon sitä, että tauti tulee takaisin.

– Nyt liikkeellä olevat taudit vaativat kunnollista lepoa, että taudista pääsee kokonaan eroon.

Suosittelemme