Hyppää sisältöön

Uusnatsijärjestö saa jatkaa toimintaansa – hovioikeus hylkäsi vaatimuksen Vastarintaliikkeen väliaikaisesta toimintakiellosta

Käräjäoikeus kielsi järjestön toiminnan viime vuoden lopulla.

Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
STT–Yle

Turun hovioikeus hylkäsi Poliisihallituksen vaatimuksen uusnatsijärjestö Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen väliaikaiseen toimintakieltoon määräämisestä perjantaina.

Poliisihallitus vaati, että PVL:n toiminta kielletään väliaikaisesti, kunnes asiasta saadaan lainvoimainen tuomioistuimen päätös.

Pirkanmaan käräjäoikeus päätti viime vuoden marraskuun lopussa lakkauttaa rekisteröimättömän yhdistyksen ja siihen linkittyvän Pohjoinen Perinne ry:n. Pohjoinen Perinne määrättiin rekisteröitynä yhdistyksenä lopettamaan toimintansa välittömästi.

Pohjoismainen vastarintaliike sai jatkokäsittelyluvan tammikuun lopussa Turun hovioikeudesta, joten käräjätuomio ei ole vielä lainvoimainen. PVL voi toistaiseksi siis jatkaa toimintaansa.

Poliisihallitus perusteli vaatimustaan sillä, että lain mukaan rekisteröimättömän yhdistyksen ei tarvitse noudattaa lakkauttamispäätöstä heti, vaan siihen tarvitaan erillinen tuomioistuimen päätös. Vaatimuksen mukaan yhdistys onkin jatkanut toimintaansa muun muassa julkaisemalla materiaalia nettisivuillaan ja osallistumalla itsenäisyyspäivän mielenosoitukseen.

Hovioikeus: Kielto olisi vaikutukseton

Koska yhdistys toimii Poliisihallituksen mukaan olennaisesti vastoin lakia tai hyviä tapoja, se vaati tuomioistuinta määräämään toiminnan väliaikaisesti kielletyksi, kunnes hovioikeusvalitus ratkaistaan.

PVL:n johtohahmot ilmoittavat vastauksessaan, että väliaikaisessa lakkauttamiskiellossa olisi kyse sen arvioimisesta, ovatko käräjäoikeuden tuomion perustelut olleet oikeita. Näin ollen he katsoivat, että koko hovioikeuskäsittely olisi käytännössä hyödytön.

Hovioikeuden perustelujen mukaan vaatimus tuli hylätä, sillä kielto olisi vaikutukseton. Lain mukaan lakkautetun tai väliaikaiseen toimintakieltoon määrätyn yhdistyksen toiminta on heti lopetettava, mutta hovioikeuden mukaan pykälä ei koske rekisteröimätöntä yhdistystä. Hovioikeus ei ole vielä päättänyt, milloin varsinaista lakkauttamista tullaan käsittelemään hovioikeudessa.

_Korjattu klo 16.50: Otsikkoa korjattu, hovioikeus ei muuttanut päätöstä, vaan hylkäsi Poliisihallituksen vaatimuksen. _

Lue myös:

Käräjäoikeus kieltää uusnatsijärjestön toiminnan – Pohjoismainen Vastarintaliike lakkautetaan

Vastarintaliikkeen lakkautuspäätökseltä puuttuu vielä lainvoima – Poliisi ei voi estää mielenilmauksia itsenäisyyspäivänä

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen johto valitti järjestön lakkauttamispäätöksestä hovioikeuteen

Suosittelemme sinulle