Hyppää sisältöön

"Hävetkää" – Instagram poisti Putinin tunnetuimman vastustajan some-postauksia Venäjän pyynnöstä

Facebookin raportin mukaan some-jätti on Venäjän pyynnöstä joutunut hiljattain joutunut rajoittamaan sisältöjen näkymistä 195 tapauksessa, kertoo CNBC.

navalnyi
Aleksei Navalny kuvattuna vuonna 2012 kesäkuussa. Kuva: EPA/Maxim Shipenkov
Risto Mattila

Facebookin omistama Instagram on poistanut sivuiltaan venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyn päivityksiä, uutisoi amerikkalainen CNBC verkkosivuillaan.

Navalny julkaisi aiemmin tässä kuussa videon, jonka hän väitti liittyvän lahjontaan. YouTubessa julkaistulla videolla esiintyy venäläinen oligarkki, Oleg Deripaska ilotytöksi väitetyn naisen kanssa. Heidät on artikkelin mukaan kuvattu apulaispääministeri Sergei Prikhodkon kanssa miljonäärin huvijahdilla.

25-minuuttista videota on katsottu yli viisi miljoonaa kertaa.

Deripaska vei asian oikeuteen. Oikeus päätti, että video loukkaa Deripaskan yksityisyyden suojaa.

Viestintävirastoa lähinnä Venäjällä vastaava ja viestintää valvova Roskomnadzor vaati Instagramia poistamaan joitain sisältöjä. Myös videolla esiintyneen naisen tililtä on hävinnyt päivityksiä.

"Jos tarpeen, rajoitamme sisältöjen näkyvyyttä"

Instagram ei kiistä sisältöjen rajoittamista. Yrityksen tiedottajan mukaan näin voidaan toimia, jos sisällön katsotaan rikkovan kansallisia lakeja.

– Tutkimme tapaukset huolella, Jos on tarpeen, rajoitamme sisältöjen näkyvyyttä maassa tai tietyillä alueilla, nimettömänä esiintyvä tiedottaja kertoi CNBC:lle.

Facebookin oman raportin mukaan Venäjää koskevissa tapauksissa näin on tapahtunut 195 sisällön osalta vuoden 2017 tammikuusta heinäkuuhun 2017 saakka.

Yksi Deripaskan yrityksistä kommentoi sekä videota, että oikeudenpäätöstä CNBC:lle sähköpostitse. Sen mukaan Navalnyn videolla ei ollut mitään tekemistä politiikan kanssa. Sisällön blokkaaminen oli puhtaasti oikeuden päätös eikä sillä ollut poliittisia tarkoitusperiä.

Myös oppositiojohtajan nettisivut blokattiin

Aleksei Navalny puolestaan kommentoi viimeisintä käännettä torstaina Instagram-tilillään. Hän syyttää yritystä taipumisesta "laittoman venäläisen sensuurin hyväksi."

– Hävetkää Instagram, Navalny kirjoitti.

Kiistan kohteena ollut video on amerikkalaismedian mukaan kuitenkin edelleen nähtävissä.

Sen sijaan Roskomnadzor esti myös Navalnin omien nettisivujen näkymisen Venäjällä.

Tapaus on herättänyt keskustelua suurten IT-alan yritysten vaikutusvallasta sekä vallan käytöstä, kirjoittaa CNBC.

Esimerkiksi sijoittaja George Soros kirjoitti aiemmin tällä viikolla varoittavan artikkelin. Hänen mukaansa on vaara, että IT-alan monopoliyritykset taipuvat autoritääristen valtioiden tahtoon ja lopputuloksena voi syntyä totalitaarinen järjestelmä, jota edes George Orwell ei olisi pystynyt kuvittelemaan.

Suosittelemme sinulle