Hyppää sisältöön

Putinin kuvia, Punakone-nostalgiaa ja isänmaallisuutta – Venäjä suljettiin olympiakisoista, mutta kisakaupungista löytyy hulppea propagandatalo

Venäjän joukkue ja olympiakomitea suljettiin Pyeongchangin olympialaisista, mutta venäläisfaneilla on Gangneungissa oma kokoontumispaikkansa.

Maskotti toivottaa tervetulleeksi Venäjän fanitaloon. Kuva: Anu Karttunen / Yle

PYEONGCHANG. Gangneungin pohjoisosassa sijaitsee turistien ja paikallisten suosima Gyeongpo Beach. Japaninmeren laineet tyrskyävät jatkuvalla syötteellä rantaan, tuuli tuivertaa kylmästi, kuten se on tehnyt koko Pyeongchangin kisojen ajan.

Rantamiljöö näyttää normaalilta turistien kesäkohteelta, mutta vain kivenheiton päässä rannasta, hotellien takapihalta löytyy toisenlainen maailma. Talo, jonka seinillä lukee venäjänkielisiä tekstejä ja kaiuttimista raikaa venäläinen musiikki.

Tervetuloa Venäjä-taloon!

Maskotit Kuva: Anu Karttunen / Yle

Kissa- ja koiramaskotit, jotka ovat usein jakelemassa Venäjä-talon lehtisiä rannalla ja houkuttelemassa ihmisiä ”kylään”, läpsyttelevät ylävitosia vierailijoiden kanssa. Moni haluaa maskottien kanssa myös yhteiskuvaan.

Kun taloon astuu sisälle, pääsee ensimmäisenä kävelemään turvatarkastuksen läpi. Venäläiset tervetulotoivotukset seuraavat tämän jälkeen. Talon yläkerrasta kuuluu musiikkia ja portaikon yläpäässä avautuu suuri kaksikerroksinen sali.

Vierailijat katsovat miesten taitoluistelun vapaaohjelmaa. Kuva: Anu Karttunen / Yle

Punaiset valot värjäävät salia. Vieraille on tarjolla kasvojen maalausta, pöytäkiekkoa, entisen Punakoneen eli Neuvostoliiton jääkiekkojoukkueen pelipaitojen kopioita, mitaleita, edustusasuja ja tietenkin Putin-näyttely, jossa on kokoelma Venäjän presidentti Vladimir Putinin kuvia. Tarjolla on myös venäläisiä herkkuja ja samovaarissa poreilee koko ajan kuumaa vettä venäläiselle teelle.

Venäläiskolmikko vastaanottaa vieraat ennen salia. Kuva: Anu Karttunen / Yle

Paikalla on paljon venäläisiä, mutta myös talon löytäneitä turisteja, jotka kulkevat ympäri salia puhelimet kädessä ja kuvaavat kaikkea mahdollista. Venäjä-talon henkilökunta erottuu punaisissa paidoissaan, joissa on teksti ”Venäjä sydämessäni”. Sama slogan toistuu seinillä ja sen voi saada myös maalatuksi kasvoilleen.

- Se on virallinen hastagimme, koska meillä on Venäjä sydämessämme, henkilökuntaan kuuluva Kristina kertoo.

Pelipaitanäyttely Kuva: Anu Karttunen / Yle

Hänen mukaansa talolla käy päivittäin noin 1 500 vierasta. Se on Kristinan mielestä paljon, sillä talo ei sijaitse lähellä olympialaisten kisapaikkoja. Jos venäläisurheilija voittaisi kultaa, olisi talossa suuret juhlat.

- Meillä oli eilen talo täynnä, kun näytimme naisten pikaluistelua. Ja toissapäivänä, kun näytimme jääkiekkoa, niin… wou! Kristina kertoo ja nauraa.

Samovaarista riitti kuumaa vettä teetä varten. Kuva: Anu Karttunen / Yle

Aikaisempina päivinä salissa on ollut elävää musiikkia, discoa ja cheerleadereita, mutta tänään säkkituoleilla on kymmenittäin ihmisiä, jotka haluavat seurata suurelta screeniltä miesten taitoluistelun vapaaohjelmaa. Dmitri Alijevin luistellessa jäälle, yleisö taputtaa. Se elää ohjelmassa mukana intensiivisesti ja taputtaa onnistumisille.

Venäjää ei Pyeongchangin olympiakisoissa nähdä. On vain olympiaurheilijat Venäjältä. OAR. Tuo kirjainyhdistelmä ei venäläiskatsojia lämmitä.

Inna pitää Venäjän sulkemista olympialaisista epäreiluna. Kuva: Anu Karttunen / Yle

- Urheilijat haluavat kuulua johonkin maahan, eikä OAR ole mikään maa, perheensä kanssa paikalle saapunut Inna kertoo.

- Useimmat ovat sitä mieltä, että Venäjän sulkeminen kisoista oli epäreilua, ylireagointia. Tunnen urheilijoiden turhautumisen, ja sen takia olemme täällä. Huudamme ja kannustamme heitä ja heilutamme lippujamme.

Valokuvanäyttely presidentti Vladimir Putinista. Kuva: Anu Karttunen / Yle

Innan mukaan Venäjä-talo yhdistää ihmisiä. Se kokoaa venäläiset, tutut ja tuntemattomat saman katon alle. Venäjä-talolla on ollut paikalla myös urheilijoita.

- Tämä on meille enemmän kuin tärkeä. Olemme tavallisia ihmisiä. Emme halua politiikkaa, haluamme ystävyyttä ja rauhaa. Haluamme kannustaa urheilijoitamme.

Vaikka kannustus on kovaa, ei se nosta Alijevia mitaleille. Pettymys huokuu katsojista. Suurin osa siirtyy katselemaan omia puhelimiaan ja keskustelmaan vierustovereiden kanssa. Ehkä Kristinan lupaamat mitalijuhlat tulevat sitten myöhemmin.

Venäjä-talossa vierailee muitakin kuin vain venäläisfaneja. Kuva: Anu Karttunen / Yle

Suosittelemme sinulle