Hyppää sisältöön

Ylen olympiastudiossa tehtiin historiaa – juontaja haastatteli ilmaa, eli virtuaalista Sami Jauhojärveä: "Ajattelin, että tyhjille seinille puhuminen tuntuisi tyhmältä"

Katso videolta, miltä näytti, kun Sami Jauhojärvi tuotiin AR-tekniikan avulla Etelä-Koreasta Ylen olympiastudioon.

Sami Jauhojärvi ja Petra Manner.
Sami Jauhojärvi saapui virtuaalisesti olympiastudioon

Sunnuntain olympiastudiossa tehtiin Ylen tv-historiaa, kun Etelä-Koreassa oleva hiihtoasiantuntija Sami Jauhojärvi saapui virtuaalisesti haastatteluun. Jauhojärven haastattelussa hyödynnettiin AR-tekniikkaa (Augmented reality).

Tv-ruuduissa näkyi, kuinka juontaja Petra Manner ja asiantuntija Jauhojärvi keskustelivat kasvotusten muun muassa miesten viestin tuloksista. Manner oli kuitenkin Helsingin Pasilassa ja Jauhojärvi Etelä-Korean Pyeongchangissa.

– Se onnistui ihan hyvin, odotusten mukaisesti oikeastaan. Teknisellä tasolla ei välttämättä ole mitään, mitä nyt yhtäkkiä pystyisi parantamaan. Itselle tuli mieleen, että aidommaksi sen saisi, jos siinä Sami vähän liikkuisi enemmän, Ylen olympiastudioiden AR-tekniikasta vastaavan Keho Interactiven Mikko Karsisto sanoo.

Augmented reality eli lisätty todellisuus on viime vuosina vallannut alaa muun muassa televisiolähetyksissä ja peleissä. Kyse on käytännössä järjestelmästä, jossa tietokoneella tuotettua tietoa, tässä tapauksessa kuvaa, on lisätty näkymään todellisessa ympäristössä.

Pyeongchangin olympialaisissa AR-tekniikka otettiin käyttöön ensimmäistä kertaa Ylen urheilulähetyksissä. Näiden kisojen aikana on nähty muun muassa hologrammimaisia urheilijahahmoja studiossa ja virtuaalisia mallinnuksia kisojen hiihtoladuista.

– Kun näimme, että urheilijahahmot ja virtuaaliset videoskriinit toimii, niin nälkä kasvoi syödessä. Jo alussa minulta kysyttiin, voidaanko tehdä tällaisia haastatteluita livenä. Olin vähän skeptinen, mutta Kehon pojat sanoivat, että voidaan sitä ainakin kokeilla. Nyt se on kokeiltu. Äänessä oli pientä brummia, mutta siihenkin yritetään etsiä parannuskeinot seuraavaa varten, Pyeongchangin olympialaisten Ylen pääohjaaja Anssi Nyberg sanoo.

Sami Jauhojärveä kuvattiin green screeniä vasten Etelä-Koreassa. Kuva: Joose Palonen / Yle

Erikoinen haastattelutilanne

Jauhojärven haastattelu toteutettiin niin, että häntä kuvattiin yhdellä kameralla vihreää taustaa (green screen) vasten Etelä-Koreassa. Kuvasignaali tuli Pasilan tv-studioon ja vihreä väri värivaiennettiin eli poistettiin kuvasta reaaliajassa.

– Signaali yhdistettiin tuohon meidän AR-järjestelmään, joka taas seuraa tuon kameran kulkua tuossa tilassa ja pitää sen perspektiivin oikeana. Meillä on mallinnettuna tämä studio tuonne virtuaalimaailmaan ja sinne pystytään asettelemaan erilaisia kapistuksia eri paikkoihin, Karsisto selventää.

Tässä tapauksessa tuo kapistus oli Sami Jauhojärvi. Tilanne oli erikoinen juontaja Petra Mannerille, joka haastatteli käytännössä ilmaa. Hän näki Jauhojärven vain sivusilmällä tv-ruudusta.

– Luulin, että se olisi ollut paljon oudompaa. Ajattelin, että tyhjille seinille puhuminen tuntuisi tyhmältä. Mutta se oli vähän kuin puhelinhaastattelu, Manner kertaa kokemusta.

Petra Manner haastatteli ilmaa. Kuva: Joska Saarinen / Yle

Tämä oli ensimmäinen kerta Ylen historiassa, kun suorassa lähetyksessä haastateltiin henkilöä, joka on AR-tekniikan avulla lisätty näkymään todellisessa ympäristössä. AR-tekniikkaa on hyödynnetty toki aikaisemmin muun muassa presidentinvaalien tv-studiossa, johon ehdokkaiden kuvat lisättiin studioympäristöön "seisoskelemaan".

– Muissa Pohjoismaissa tehdään esimerkiksi jääkiekko-otteluista pelaajahaastatteluja, joissa pelaajille laitetaan luurit päähän ja he menevät green screenin eteen, jonka avulla heidät voidaan ottaa virtuaalisesti mukaan studioon, Nyberg kertoo.

"Avasinko Pandoran lippaan?"

Vastaavan tekniikan käyttöä harkittiin jo vuonna 2016 jalkapallon EM-kisojen ja Rion olympialaisten tv-lähetyksiin. Silloin aika ei ollut vielä oikea, mutta nyt AR-tekniikan käyttö vietiin kerralla uudelle tasolle haastattelun kera.

– Tämä testattiin vähän lennossa, kun lähetykset pyörivät koko ajan ja sitten kun meillä studiossa hiljenee, Koreassa ollaan jo unten mailla. Meillä ei ollut sillä tavalla aikaa testata sitä, mutta kyllä se nyt menee noin suorassakin lähetyksessä, Nyberg taustoittaa.

Ivar Heinmaa kuvasi Sami Jauhojärveä. Kuva: Joose Palonen / Yle

Sunnuntain lähetystä seuratessa heräsi kysymys, mitä on luvassa seuraavaksi. Tekniikan näkökulmasta tulee ainakin yksi kehitystoive mieleen.

– Olisi kauhean kiva saada kolmiulotteisuutta lisää tuohon. En tiedä tällä hetkellä, miten sen voisi saada, mutta jos pystyisi yhdistämään useamman kameran kuvaa, voisi luopua tuosta kaksiulotteisuudesta. Kun se videon lähde on yhdellä kameralla kuvattu, ei siitä pääse mihinkään, että se on sellainen liuska, Karsisto sanoo.

Nyberg ei vielä tiedä, nähdäänkö Ylen olympialähetyksissä uusia "virtuaalisia" haastatteluja.

– Katsotaan mitä tästä sitten seuraa. Avasinko Pandoran lippaan ja olen tämän kanssa sitten kauheassa suossa, hän nauraa.

Suosittelemme sinulle