Mika Poutala lukeutuu niihin urheilijoihin, joka ei aristele sanoa tavoitettaan ääneen. Poutalan tähtäimessä on onnistua noin 35 sekuntia kestävässä luistelusuorituksessaan olympiakullan arvoisesti. Lisäksi hän lukeutuu niiden harvojen suomalaisurheilijoiden joukkoon, joiden kohdalla kyseinen tavoite on oikeasti realistinen.
Perusharmaa puurtaja Poutala ei ole muutenkaan. Hän on vuosien aikana esimerkiksi puhunut avoimesti uskostaan, tehnyt rap-musiikkia ja melkein saavuttanut olympiakultaa.
Inzellin viimeistelyleirillään tammikuun lopussa Poutala esitteli harjoituspäivän lomassa taiteellista puoltaan kamera kädessä. Myös valokuvaaminen on jo pitkään ollut yksi hänen mielipuuhistaan.
- Välillä porukka katsoo aika pitkään, kun laitan kameran jalustalle ja kuvaan itseäni. Tämän päivän sosiaalinen media nyt vaan vaatii sitä, Poutala naurahtaa Yle Urheilulle vuoristopuron solina taustallaan.
Kehonkielestä näkee, että ainakaan tällä hetkellä tämä pikaluistelijakonkari ei ota olympiatavoitteestaan stressiä. Toisaalta, hänen harjoitusjaksojensa seuraaminen Inzellissä antaa tuntumaa varsinaisesta tarkkaan harkitusta työnteosta.
On hassua, että nyt 34-vuotias Poutala mietti jo vuonna 2007 luistelu-uransa jatkamisen mielekkyyttä.
- En halunnut silloin enää kilpailla sijoista kaksikymmentä tai jotain. Löysin kuitenkin motivaatiota jatkaa, mutta päätin miettiä tarkasti, mitkä asiat todella merkitsevät. Vaihdoin ruokavalioni täysin ja aloin myös keskittyä nukkumiseen ja palautumiseen. Kaikki elämässäni tähtäsi silloin vain siihen, että menestyisin Vancouverin olympialaisissa.
Vancouverissa sensaatiomaisesti alkanut 500 metrin kultajahti päättyi pariin virheeseen ja viidenteen sijaan. Sotshissa tulokset jäivät toipilaana vaisuiksi. Tältä kaudelta plakkarissa on kuitenkin Suomen ennätys sekä uran ensimmäinen arvokisamitali, EM-hopea. Taustalta löytyy kanadalaisvalmentaja Kevin Crockett.
- Ilman Keviniä ja Kanadaan muuttoani en välttämättä luistelisi enää. Alla oli pari omiin odotuksiin nähden huonoa kautta alla. Toisaalta tiesin, että minulla olisi vielä annettavaa, mutta olosuhteet eivät tarjonneet siihen enää mahdollisuutta. Kevinin harjoitusryhmään pääsy tarjosi siihen asiaan ratkaisun. Silloin 2007 minulla tapahtui tavallaan henkinen muutos ja nyt olosuhdemuutos. Aiempi muutos on kaiken pohjalla, mutta nyt olen pystynyt toteuttamaan sitä maksimaalisesti. Tämä on ollut tavallaan sellainen 2.0-versio edellisestä muutoksesta.
"Täällä olisi tämä yksi Poutalan pelle; voisitko ottaa hänet ryhmääsi?"
Luisteluliiton urheilutoimenjohtaja Janne Hännisen mukaan juuri hän ”puhui” muutama vuosi sitten Poutalalle paikan Crockettin harjoitusryhmään.
- En muista soitinko vai lähetinkö Kevinille meilin, mutta joka tapauksessa ilmoitin Kevinille, että täällä olisi tämä yksi Poutalan pelle; voisitko ottaa hänet ryhmääsi? Hänninen kertoo Yle Urheilulle naama peruslukemilla.
Crockett vetää Poutalan harjoitukset Inzellissä ja Hänninen seurailee taustalla.
- Ensimmäiset kaksi vuotta teimme Kevinin kanssa todella kovaa harjoittelua ja olin aika kujalla, että kuinka edes selviän siitä. Vasta nyt olen tajunnut, että silloin loimme pohjia tälle vuodelle. Harjoittelun keventymisen myötä tuloksia on tullut, Poutala kuvailee.
- Kun herkistely osuu nappiin, se voi tuoda yllättävän ison boostin tekemiseen. Silloin, kun jäällä tuntuu tosi hyvältä, tulee automaattisesti tunne, että tällaisella suorituksella ollaan korkealla myös kisassa. Jos tällaisia onnistumisen tunteita ei tule harjoituksissa, itseluottamus ei ole kilpailuun lähtiessä paras mahdollinen. Ainakin itse tunnen, että herkistelyn suurin vaikutus on juuri henkisellä puolella.
Lienee siis hyvä merkki, kun Poutala harjoitusvetonsa jälkeen kuvailee innoissaan myös Hänniselle, kuinka tunsi kaarteessa koko painonsa olleen tasaisesti terällä heti ensimmäisellä potkulla.
Lue myös:
Näin eteni olympiapäivä: Poutalan olympiaunelma murskaksi, Suomi 8:s joukkuemäessä