Hyppää sisältöön

Patria selvitti ministerille osuuttaan Ugandan tapahtumiin – suomalaisliikemies sai 1. helmikuuta kirjallisen luvan markkinoida: lue koko selvitys

Suomalaisliikemies kertoi Patrialle, että hän tarjosi apuaan myös Indonesiassa ja Pakistanissa.

Asevalmistaja Patrian ajoneuvoalustoille asennettuja tornillisia kranaatinheittimiä. Kuva: Kaisa Siren / Lehtikuva
Mikko Leppänen

Valtioneuvoston kanslia on toimittanut Ylelle asevalmistaja Patrian selvityksen Uganda-uutisointiin liittyvistä asioista.

Kyseessä on kirjallinen selvitys, jonka Patria antoi omistajaohjausministerille valtioneuvoston kansliaan viime keskiviikkona. Lue koko selvitys täältä (siirryt toiseen palveluun).

Patria kertoo selvityksessä, että Ugandassa kuollut suomalainen liikemies oli yhteydessä marraskuussa 2016 Patrian Land-liiketoiminnan myyntihenkilöön, minkä vuoksi yhtiö järjesti ensimmäisen palaverin liikemiehen kanssa.

Patrian mukaan tapaamisessa liikemies halusi tarjota konsulttipalveluitaan kansainvälisissä hankkeissa. Mies kertoi, että hän voisi auttaa myös Indonesiassa ja Pakistanissa.

Patria ei ole aiemmin tuonut julkisuudessa esiin Indonesiaa ja Pakistania.

Lisäksi mies ilmoitti, että hänestä voisi olla lisäarvoa Qatarissa meneillään olevassa Patrian hankkeessa. Patria totesi, että Qatarin osalta konsulttipalveluille ei ole tarvetta.

Tammikuussa 2017 Patria aloitti liikekumppanin valintaprosesssin liikemiehen kanssa. Yhtiö katsoi, että mies voisi mahdollisesti auttaa Pakistanin markkinointiprojektin eteenpäin viemisessä.

Patria kuitenkin keskeytti liikekumppanin valintaprosessin, koska yhtiö lopetti kaikki markkinointitoimenpiteet Pakistanissa.

Afrikan-matka esillä joulukuussa 2017

Joulukuussa 2017 liikemies otti yhteyttä Patriaan ja ehdotti tapaamista liittyen hänen tulevaan Afrikan-matkaansa.

Tammikuun 21. päivä 2018 liikemies ja Patrian Land-organisaation myyntihenkilö tapasivat. Mies kertoi lähtevänsä Afrikkaan työmatkalle. Hän aikoi vierailla muun muassa Ugandassa ja Mosambikissa edistämässä omia hankkeitaan.

Patrian mukaan liikemies sanoi tapaavansa kyseisissä maissa puolustusministeriön ja valtion ylintä johtoa. Hän pyysi lupaa näyttää Patrian julkisia esitteitä valtion johdolle, jos siihen tulisi mahdollisuus.

Patrian mukaan mies mainitsi, että matkaseurueeseen kuului myös toinen henkilö, jonka nimi on mustattu Ylelle toimitetusta selvityksestä.

Entinen viestintäministeri Suvi Lindén on kertonut julkisuudessa olleensa mukana Ugandan-matkalla.

Patria luovutti liikemiehelle julkisia esitteitään ja antoi hänelle 1. helmikuuta kirjallisen luvan esitteiden jakamiseen Ugandassa ja Mosambikissa. Patria kertoo, että aiemmin keskeytettyä liikekumppanin valintaprosessia jatkettiin 22. tammikuuta 2018.

Patria kertoo selvityksessään saaneensa sunnuntaina 11. helmikuuta ensimmäisen yhteydenoton medialta liittyen liikemiehen kuolemaan Ugandassa.

Kirjallisen selvityksen jälkeen omistajaohjausministeri Mika Lintilä (kesk.) on saanut myös suullisen lisäselvityksen. Patria antoi viime torstaina aamupäivällä käydyssä puhelinkeskustelussa Lintilälle suullisen lisäselvityksen asiasta.

Korjattu 19.2. klo 11.10: Patria antoi selvityksen omistajaohjausministerille valtioneuvoston kansliaan, ei työ- ja elinkeinoministeriölle, kuten jutussa alun perin luki. Mika Lintilä toimii sekä elinkeinoministerinä että omistajaohjausministerinä.

Lisää aiheesta:

Uganda on kansalaisiaan valvova valtio, jonka armeija ja poliisi selvittelevät välejään

HS: Kaksi johtajaa eroaa Patriasta Uganda-tapauksen takia – toimitusjohtaja: "Näin on parasta"

Suomalaismies kuoli epäselvissä oloissa Ugandassa – mies markkinoi maassa Patrian aseita

Suosittelemme sinulle