Hyppää sisältöön

Sisustuksessa näkyvät nyt murretut sävyt – katso, miten suuri merkitys valolla on pintoihin

Värikkyyttä vai maanläheisiä värejä? Pyöreää vai kulmikasta? Viherkasveja vai ei? Sisustuksen ammattilaiset ovat yllättävän samaa mieltä vuoden sisustustrendeistä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Marjo Rein

Moni on luopunut vuosien varrella peikonlehdistään ja jukkapalmuistaan, ja niitä löytyikin aiemmin lähes joka kodista. Nyt viherkasvit tulevat taas. Peikonlehtikin on taas suosiossa, mutta hieman muunneltuna.

– Tänä vuonna trendikkäimpiä ovat mm. kaktuslajit ja erikoisemmat lajikkeet kuten peikonlehti monkey mask, sanoo Oma koti Valkoinen -blogia pitävä Miia Salmi.

Peikonlehti monkey mask on tavanomaista peikonlehteä pienempi reikälehtinen kasvi.

Viherkasvit uus-vanhoihin trendeihin nostaa myös sisustusblogia pitävä Essi Niskakangas.

– Tämän kevään suosituimmat viherkasvit ovat kirjavalehtisiä, tummia ja punertavia.

Kuva: Antti Haanpää / Yle

Värit

Moni sisustuslehti nostaa nyt esiin vahvoja värejä kodin sisustuksessa, mutta Ylen satunnaisotannalla haastattelemat neljä sisustussuunnittelijaa tai -bloggaajaa ovat yhtä mieltä siitä, että trendikkäimmät värit ovat edelleen luonnollisia ja maanläheisiä. Sisustusarkkitehti Vertti Kivi on samoilla linjoilla.

– Tällä hetkellä pinnalla ovat murretut sävyt. Jos aikaisemmin oli pinkki, siitä on tullut nyt roosa. Jos aiemmin oli lime, siitä on tullut nyt havumetsän vihreä, sanoo Kivi.

Uusi sisustusväri on kaikkien mielestä nyt ruukunpunainen. Myös Tikkurilan Vuoden väriksi on valittu ruukunpunainen. Toisena hyvänä sävynä pidetään petroolin sinistä. Muitakin värejä tuodaan esiin.

– Ruskea ja beige nousevat taas, sanoo suunnittelutoimisto Sisustan Taina Hauru. Sekä hän että Vertti Kivi muistuttavat kuitenkin, että musta ja valkoinen ovat aina tärkeässä osassa ja muut värit antavat niille raamit.

Materiaalit

Tulikiven sisustussuunnittelija Virpi Illman korostaa aitoja materiaaleja.

– Kun entistä enemmän on huolta muovista ja vesistöjen tilasta, niin on tärkeää käyttää aitoja materiaaleja eli kiveä, puuta ja pellavaa. Samaa sanovat myös muut. Vertti Kivi lisää, että materiaalien pinnoissa rosoisuus saa näkyä.

– Kontrastit ovat suosiossa. Esimerkiksi kulunut puupinta yhdistettynä savupeiliin tai kasviseinä betonipintaan.

Kankaaksi kaikki nostavat nyt mm. sametin sekä aidot materiaalit kuten pellavan. Miia Salmi tuo esiin myös erilaiset punokset, kuten juutista ja rottingista tehdyt esineet ja kalusteet.

– Ylipäätään hyviä ovat kaikki kankaat, joiden pinta on mielenkiintoinen, sanoo Taina Hauru.

– Messinki on ollut viime vuosina in, mutta saattaa siirtyä jo sivuun. Tilalle tulevat tummennetut kromit, sanoo Vertti Kivi.

Kuva: Antti Haanpää / Yle

Muodot

Myös muodoista kaikki ovat yksimielisiä: pyöreys. Essi Niskakangas sanoo, että pyöreä näkyy niin ruokapöydissä, sohvapöydissä kuin raheissakin. Vertti Kiven mukaan pyöreillä ja pehmeillä muodoilla luodaan viihtyisyyttä.

– Nyt samassa tilassa tehdään monia asioita, kuten syödään, ollaan netissä ja katsotaan televisiota. Enää ei eritellä tiloja kuten ennen. Lisäksi tiloissa suositaan puuta, joka ikään kuin lämmittää ne mukaviksi.

Valot

Vertti Kiven mukaan valaistus on sisustuksessa kaikkein tärkeintä. Hän muistuttaa, että led-valo oli aiemmin kylmää ja loi kolkkoja tiloja, mutta nyt ledeilläkin saadaan lämpimiä värejä ja sitä kautta tunnelmaa.

– Värit toimivat vain valaistuksen kanssa yhdessä, eivät koskaan yksin. Myös Virpi Illman on ilahtunut, että ihmiset osaavat vaatia myös valaisimien muotoilulta entistä enemmän ja kiinnittää huomioita valon väriin ja tehoon.

Kaikki haastateltavat muistuttavat, että trendejä voi ripotella sisustukseen, mutta suurimmat linjat kannattaa pitää ajattomina.

Katso oheisesta videosta, miten valon väri vaikuttaa materiaalien ulkonäköön.

Vertti Kivi

Suosittelemme sinulle