Hyppää sisältöön

Norjan olympiasankarilta hurja heitto maastohiihdon suuntaan – Symppasi Poutalaa ja itki toimittajien näyttämälle videolle

Norjalainen Håvard Lorentzen puhui suuria maansa pikaluistelun tulevaisuudesta. Veljen reaktiovideo kultamitaliin herkisti olympiavoittajan.

Håvard Lorentzen.
Kuva: AOP
Ossi Saarinen

**GANGNEUNG. **Norjan käsittämätön mitalisade Korean olympialaisissa jatkui miesten pikaluistelun 500 metrin kisassa. Håvard Lorentzen voitti matkan olympiaennätyksellä ja toi Norjalle ensimmäisen pikaluistelun 500 metrin olympiakullan 70 vuoteen. Mitalitaulukkoa johtava Norja on voittanut Pyeongchangissa nyt yksitoista kultaa, yhdeksän hopeaa ja kahdeksan pronssia.

Suomalaisittain kisan loppuhetket olivat karvasta katseltavaa. Huippuvireessä ollut Mika Poutala jäi neljänneksi, vain kolmen sadasosan päähän olympiapronssista. Ajan 34,68 kellottanut Poutala oli jopa Lorentzenia edellä väliajoissa. Norjalaisen hurja loppukiri oli kuitenkin myrkkyä ja hän otti kullan ajalla 34,41.

Poutala on jäänyt useamman kerran arvokisoissa niukasti palkintosijojen ulkopuolelle. Esimerkiksi Vancouverin olympialaisissa vuonna 2010 Poutala johti ensimmäisen luistelun jälkeen, mutta putosi lopulta viidenneksi. Matkakohtaisissa MM-kisoissa suomalainen on ollut useamman kerran neljäs.

- Mika on hyvä ystäväni. On sääli, että hän jäi ilman mitalia. Minun kannaltani oli kuitenkin hienoa nähdä, kun hänen vihreät aikansa taululla muuttuivat punaisiksi, Lorentzen kertoi Yle Urheilulle Poutalan suorituksen jännittämisestä.

Mika Poutala
Mika Poutala joutui tyytymään neljänteen sijaan. Kuva: AOP

”Nyt voitte polttaa hiihtovarusteenne”

Ennen 500 metrin kisaa Hollanti oli voittanut Koreassa peräti kuusi seitsemästä jaossa olleista pikaluistelumestaruuksista. Lorentzen sanoi uskovansa, että olympiakulta nostaa pikaluistelun suosion Norjassa uudelle tasolle. Hän lisäsi vielä loppuun kovan arvion lajien välisestä suosiosta.

- Ei ole hyväksi millekään lajille, jos yksi maa dominoi sitä täysin. Norjalaisilla on intohimoa pikaluisteluun. Uskon, että voimme saavuttaa maastohiihdon suosiossa, jos menestystä tulee, 25-vuotias kultamitalisti latasi.

Tämän kuulleet norjalaiset toimittajat naurahtivat väitteelle ja totesivat hymyssä suin ”tuskinpa vain”. Norjan yleisradioyhtiön NRK:n asiantuntija Evan Wetten tosin vain lisäsi pökköä pesään.

- Nyt voitte polttaa hiihtovarusteenne. Tämä on kovin juttu, mitä olympialaisissa on nähty, Wetten sanoi NRK:n mukaan, kun Lorentzen tuli maaliin (siirryt toiseen palveluun).

Norjan pikaluistelumaajoukkueen valmentaja Sondre Skarli totesi puolestaan, ettei hän pystynyt katsomaan Poutalan suoritusta.

- Emme osanneet edes unelmoida tästä. Kisaa oli piinaavaa seurata. Minun oli vain poistuttava. En pystynyt katsomaan viimeisiä luistelijoita.

Håvard Lorentzen.
Kuva: Lehtikuva

Veljen reaktiovideo sai kyyneliin

Gangneungin pikaluisteluhallin tunnelma oli maanantai-iltana loistava. Siitä piti huolen korealaisyleisö, joka kannusti omiaan äänekkäästi. Kisaisännät olivat ennen Lorentzenin luistelua juhlatunnelmissa, sillä hetkeä aiemmin korealainen Min Kyu Cha oli mennyt kisan kärkeen olympiaennätyksellä. Cha taipui Lorentzenille lopulta vain sadasosan erolla.

- Laitoin luistimiani jalkaan, kun Cha luisteli. Tunnelma oli aivan mieletön. Kun näin, että hän teki olympiaennätyksen, en ollut varma, voisinko olla nopeampi. Viimeisen 50 metrin aikana mietin, että tämän on pakko riittää mitaliin. Oli maukas tunne, kun koko halli hiljeni maaliintuloni jälkeen, norjalainen veisteli.

Lehdistötilaisuuden päätyttyä norjalaismedia piiritti Lorentzenin ja näytti tälle videon, jossa hänen veljensä katsoo olympialuistelua. Lorentzenin veli Håkon pelaa jalkapalloa Norjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Sandefjordin joukkueessa. Olympiavoittaja puhkesi kyyneliin nähtyään Espanjassa olevan 20-vuotiaan veljensä reaktion.

Katso video Lorentzenin veljen reaktiosta tästä (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Poutalan unelma olympiamitalista jäi kolmen sadasosan päähän – olympiaennätystä parannettiin kahdesti

Poutala harmitteli pronssin karkaamista: "Voittoon tänään en olisi pystynyt edes huippuvedolla"

Luisteluliiton päävalmentaja Hänninen jakoi Poutalan tuntemukset nelossijasta ja uskoi menestykseen 1 000 metrillä

Esikuvan aseman pikaluistelijoiden keskuudessa saavuttanut Koskela Poutalan nelossijasta: "Olen Mikasta ylpeä"

_Korjaus 19.2.2018: Korjattu Lorentzenin voittoaika.
Korjaus 20.2.2018: _ Kulta ei ole Norjalle ensimmäinen 70 vuoteen, vaan ensimmäinen kulta 70 vuoteen 500 metriltä.

Suosittelemme sinulle