Hyppää sisältöön

Harry Potter on ollut kirjastojen kestosuosikki jo 20 vuotta ja on sitä yhä – "Samanlaista sukupolvi-ilmiötä tuskin tulee"

Teokset ovat keikkuneet lainatuimpien nuorten kirjojen TOP5:ssä Suomen kirjastoissa jo parikymmentä vuotta.

Harry Potter -kirjoja.
Kuva: Ella Mikkola / Yle
Iina Kluukeri

Fantasiakirjabuumi on pitänyt Harry Potterit luetuimpien listan kärjessä jo vuosia. Pääkaupunkiseudulla näkyy sama trendi kuin maakunnissa: J. K. Rowlingin maailman maineeseen noussut kirjasarja on monelle se suuri lukemaan innostaja.

– Teos tarjoaa mehevää pakoa todellisuudesta ja on niin laadukkaasti kirjoitettu, että koukutus on lähes varmaa, tiivistää menestyksen taustoja Espoon Sellon kirjaston kirjavinkkari Anna Pöyhönen.

Hänen näkeekin kirjan aiheuttaman sukupolvi-ilmiön poikkeuksellisena. Samoilla linjoilla on Kokkolan kaupunginkirjaston nuorten osaston kirjastotyöntekijä Päivi Pajala.

Potterin on löytänyt aina uusi sukupolvi. Suosio on kestänyt Suomessakin kaksikymmentä vuotta, eikä se näytä laantuvan. Lyhytaikaisempia ilmiöitä tulee ja menee, esimerkiksi Stephenie Meyerin Houkutus-sarja. Mutta Potter jää, sanoo Pajala.

Potter-nälkään tarjotaan korvaavia kirjoja

Suosiolle ei näy loppua, sillä kirjoja kysellään edelleen päivittäin. Keski-Pohjanmaalla on viikkoja, jolloin kaikki kirjat ovat lainassa.

– Usein Potter-hylly on tyhjää täynnä, hymähtää Päivä Pajala.

Useat kirjastot ovat myös päätyneet järjestämään Potter-faneille kirjasuosituksia ja koottuja näyttelyitä, joilla yritetään paikata kirjojen jättämää aukkoa.

– On olemassa listoja "Jos tykkäsit Pottereista, saatat tykätä myös näistä". Pottereita kysellään niin usein, että sellaisia on laadittu meilläkin, kertoo Anna Pöyhönen.

Harry Potter -faneja.
Kuva: Ella Mikkola / Yle

Myös tavallisia tarinoita kaivataan

Keskipohjalaiskirjastoissa kuusi lainatuinta nuorten kirjaa oli viime vuonna kirjailija J.K. Rowlingin Pottereita. Pääkaupunkiseudulla Vantaalla ja Espoossa viiden luetuimman joukossa oli kaksi Potteria. Lainatuin oli Finlandia Juniorin vuonna 2016 voittanut Juuli Niemen Et kävele yksin.

Scifi- ja fantasiabuumi jälkeen tulollaan on uusi ilmiö: nuoret toivovat nyt tarinoita tavallisista nuorista.

Suosioon ovatkin nousseet esimerkiksi suomalaisten Aleksi Delikourasin Nörtti-sarja sekä mopopojista kertovat humoristiset Jyri Paretskoin Shell's Angles -kirjat.

– Yritystä on myös vanhoilla tutuilla Tuija Lehtisellä ja Marja-Leena Tiaisella. Heiltä tulee taattua nuorten tarinaa ja myös rohkeita avauksia vaikeista aiheista

Suosittelemme sinulle