Viime vuonna suomalaisen pelikomeetta Supercellin myynti notkahti, mutta kännykkäpelien tulevaisuus ei ole vain Supercellistä kiinni – eikä se ole kiinni edes Rovion Angry Birdseistä. Suurten kännykkäpeliyhtiöiden taustalle on noussut kourallinen uusia lupauksia.
Next Games, Seriously Digital Entertainment ja Fingersoft tekivät viime vuonna kukin noin kolmenkymmenen miljoonan euron myynnin (katso kaavio artikkelin lopusta). Niiden joukkoon tähän kolmenkympin kerhoon nousi myös keskiviikkona myyntilukunsa paljastanut helsinkiläinen Small Giant Games.
Toimitusjohtaja Timo Soinisen mukaan viime vuonna julkaistua fantasiaroolipeli Empires & Puzzlea on ladattu jo kymmenen miljoonaa kertaa. Lanseerauksen jälkeen peli murtautui yli sadassa maassa sadan parhaiten tuottavan sovelluksen joukkoon.
– Tällä hetkellä päivittäisten pelaajien määrä lähestyy noin miljoonaa, Soininen sanoo.
Vielä edellisvuonna helsinkiläisyhtiön liikevaihto jäi muutamiin satoihin tuhansiin euroihin, viime vuonna myynti kipusi 28 miljoonaan euroon. Itse peli on ilmainen – yhtiö tienaa, kun peliin sitoutuneet pelaajat pyrkivät nopeuttamaan edistymistään.
Loppuvuosi voitolla
Small Giant Games teki viime vuonna noin neljä miljoonaa euroa tappiota. Soinisen mukaan tämä johtuu markkinoinnista, johon yhtiö käytti vuoden mittaan yli kymmenen miljoonaa euroa. Hyvä peli on menestymisen tärkein edellytys, mutta yksin se ei enää riitä.
– Esimerkiksi Supercell käytti viime vuonna yli kaksisataa miljoonaa euroa markkinointiin, ja monet amerikkalaisyhtiöt käyttävät paljon enemmän. Kilpailu on vain niin järjettömän kovaa. Ne ajat, jolloin pelkkä viraalius lennättäisi pelin menestykseen, ovat pitkälti ohi.
Viraalius tarkoittaa sitä, että peli leviää pelaajien suositusten voimasta. Sellaisiakin menestystarinoita nousee yhä, mutta Soinisen mukaan ne usein myös putoavat nopeasti – ellei peliä markkinoida.
– Kesäkuun lopulla aloimme nostamaan markkinointi-investointeja, nostimme niitä joulukuuhun asti ja nostamme edelleen.
Markkinoinnin edellytys on analytiikka. Pelitapahtumista kerätty data kertoo, paljonko yhden uuden pelaajan houkutteluun kannattaa käyttää rahaa. Käytännössä yhtiö osti mainostilaa pelialan mainosverkoista sekä Facebookin ja Googlen eri palveluista. Näiden lisäksi Small Giant Games testasi televisiomainontaa esimerkiksi Iso-Britanniassa.
Panostukset kannattavat, vuoden lopulla Small Giant Gamesin liiketoiminta oli Soinisen mukaan kannattavaa.
Small Giant Gamesin aiemmatkin pelit (siirryt toiseen palveluun) ovat koreilleet latauslistoilla, mutta sen pidemmälle ne eivät ole kantaneet. Yhtiö oppi läksynsä.
– Emme tee enää keveitä pelejä casual-pelaajille. Ne voivat saavuttaa suuria latausmääriä, mutta voiko niillä tehdä tulosta ja kantavatko ne vuodesta toiseen? Siksi teemme tänään syvempiä pelejä, joissa on paljon vaihtelevuutta ja joista voi tulla pelaajille harrastus.
Fantasiaroolipeliin pelaajat sitoutuvat Soinisen mukaan tiukasti, ja siihen on myös helppo tuoda uusia ominaisuuksia ja sisältöjä.
Tiimin "välitankkaus"
Small Giant Games kertoi keskiviikkona myös 33 miljoonan euron omistusjärjestelystä, johon osallistuvat pääomasijoittajat EQT Ventures, Creandum, Spintop Ventures ja PROfounders.
Toisin kuin yleensä, rahoituksessa ei ollut kyse vain suunnatusta osakeannista, jonka tuotot käytettäisiin yhtiön kehittämiseen. Tällä kertaa suurin osa summasta kuluu osakeostoihin suoraan perustajilta ja työntekijöiltä.
Soinisen mukaan kyseessä oli "välitankkaus".
– Meillä on ollut alusta lähtien se filosofia, että tämä on koko tiimin yhteishanke. Pääomasijoittajian kanssa sovittiin, että osana kierrosta ostetaan osakkeita perustajilta ja tiimiläisiltä. Nyt voimme rauhassa keskittyä tulevaisuuteen, eikä tarvitse tehdä muita liikkeitä, Soininen sanoo.
Small Giant Gamesissa työskentelee tällä hetkellä noin 25 henkilöä.