Hyppää sisältöön

Jäänmurtajia uhkaa työnseisaus ensi kuussa, myös yliopistolakko voi laajeta

Jäänmurtajien seisaus koskee Arctian murtajien kansipäällystöä. Yliopistolakko voi levitä Helsingin yliopiston lisäksi kuuteen muuhun yliopistoon.

Jäänmurtaja Otso.
Jäänmurtaja meriväylällä. Kuva: Miikka Ylikoski / Arctia Oy
STT–Yle

Suomen Laivanpäällystöliitto on ilmoittanut jäänmurtajia ja monitoimimurtajia koskevasta työnseisauksesta, kertoo valtakunnansovittelija Minna Helle.

Työnseisaus koskee Arctian murtajien kansipäällystöä ja alkaa 7. maaliskuuta kello 14, ellei uudesta työehtosopimuksesta synny sopua sitä ennen. Vanha sopimus on katkolla helmikuun lopulla. Helle on yhteydessä työriidan osapuoliin ja päättää sen jälkeen, miten riidan sovittelussa edetään.

Laivanpäällystöliitto on STTK:n jäsen. Arctian jäänmurtajat avustavat parhaillaan meriliikennettä Perämerellä ja itäisellä Suomenlahdella.

Yliopistojen lakko uhkaa laajentua myös Helsingin yliopiston ulkopuolelle

Myös yliopistojen henkilöstöjärjestöt ovat julistaneet uuden lakkovaroituksen, joka koskee kuutta yliopistoa ja niiden harjoittelukouluja. Henkilöstöä edustavat Juko, JHL ja Pardia järjestävät lakon 7. maaliskuuta, jos neuvotteluratkaisuun työkiistassa ei päästä sitä ennen.

Järjestöt antoivat viime viikolla ensimmäisen lakkovaroituksen 28. helmikuuta järjestettävästä lakosta. Ensimmäinen lakkovaroitus koskee Helsingin yliopistoa. Uuden lakkovaroituksen kohteena ovat Aalto-yliopisto, Hanken, Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Taideyliopisto sekä Vaasan yliopisto.

Järjestöjen mukaan työnantaja ei halua noudattaa yleistä palkankorotuslinjaa. Myöskään työantajan esittämät tekstimuutokset eivät käy järjestöille. Työriitaa soviteltiin tiistaina, mutta sopua ei vielä syntynyt. Sovittelu jatkuu keskiviikkona kello 17 alkaen.

Juttua päivitetty klo 21.15: Lisätty tieto yliopistojen henkilöstön neuvottelujen jatkumisesta.

Suosittelemme sinulle