Hyppää sisältöön

Urheilulääkäri: "Totuus on, että suomalaiset liikkuvat aivan liian vähän"

Pippa Laukka
Urheilulääkäri Pippa Laukka oli keskiviikkona Ylen aamu-tv:n vieraana.

Suomalaiset liikkuvat aivan liian vähän, sanoo urheilulääkäri Pippa Laukka Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

– Ongelma on se, että perusliikunta, fyysinen aktiivisuus, on sieltä arjesta vähentynyt. Esimerkiksi työmatkaliikunta ja hyötyliikunta ovat vähentyneet. Hyvä osoitus on varusmiesten kunto, jota on verrattu esimerkiksi 70-luvulle ja varusmiesten kunto esimerkiksi Cooperin testin perusteella on romahtanut. Se heijastaa sitä, että aikuiset liikkuvat liian vähän. Monien tutkimusten mukaan puolet suomalaisista liikkuu liian vähän.

Laukka muistuttaa, että kyseessä on kansanterveydellinen ongelma.

Huono omatunto

Ylen Akuutin tuoreessa kyselyssä selvisi, että liikkumattomuus ahdistaa suomalaisia. Akuutti teetti Taloustutkimuksella kyselyn, jossa selvisi, että 65 prosenttia suomalaisista kokee ainakin joskus huonoa omaatuntoa liikkumattomuudestaan. Kyselyyn vastasi joulukuussa noin tuhat 15–79-vuotiasta suomalaista.

Urheilulääkäri Laukka sanoo, että ihmiset ovat hyvin tiedostaneet liikunnan merkityksen ja tärkeyden. Muuten ei edes voisi huomata liikkumattomuuden haittoja omalle terveydelle.

Liikkumattomuuden lisäksi vaarana voi olla ylikunto, joka voi vaania tavallistakin liikkujaa. Laukan mukaan ylikunto on pitkäaikainen ylikuormitustila.

Se johtuu siitä, että ylitetään kehon omat fyysiset ja henkiset voimavarat. Laukka muistuttaa, että ylirasitustila ei ole vain huippu-urheilijoiden ongelma, vaan myös tavallisen liikkujan, jos hän ylittää oman kehonsa sietokyvyn.

Useita oireita

Laukan mukaan liikuntalääkäreiden vastaanotolla näkee paljon sitä, että ihmiset ovat ylittäneet omat voimavaransa.

– Luulen, että tällainen suorittava tekeminen on yksi asia, joka johtaa siihen, ettei välttämättä osata kuunnella omaa kehoa. Hurahdetaan ja innostutaan tekemään ja aloittamaan erilaisia kuntokuureja ja se voi olla yksipuolista tekemistä ja johtaa siihen, että keho väsyy.

Laukan mukaan ylikunnon oireita ovat esimerkiksi väsymys, mahdolliset lihaskivut, rytmihäiriöt, ahdistus ja unihäiriöt. Lapsen ylirasitustilan voi myös tunnistaa monenlaisista oireista. Laukka sanoo, että kaiken perusta on palautuminen ja helpoin tapa palautumiseen on hyvä uni.

– Jos elämästä ja liikunnasta katoaa ilo, se on merkki siitä, että jotain on tehty väärin.

Tilan korjaantuminen vie usein saman ajan kuin sen kehittyminenkin on kestänyt. Laukka suosittelee kevyttä liikuntaa pikemmin kuin täyttä lepoa.

**Lue myös: ** Ylisuorittaja ei usein itse huomaa omaa vääristynyttä käytöstapaansa – "Suorittajan lähellä voi olla hankala elää"

Suosittelemme sinulle