Hyppää sisältöön

Yle Ugandassa: Liikemies ja entinen ministeri tulivat Afrikan helmeen – nyt tutkitaan murhaa, petosta ja kumouksellista toimintaa

Ylen toimittaja kulki matkalaisten jäljillä Ugandassa.

Kuvituskuva murhatusta miehestä, Kampalasta, Patriasta, Suvi Lindénistä.
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle, Lehtikuva
Teemu Juhola

KAMPALA Entebben kansainvälisellä lentokentällä kuumuus lyö heti iholle, kun tulee Suomen talvesta. Lämpöä lienee kolmisenkymmentä astetta.

Koneesta terminaaliin ei ole pitkä matka. Sisällä vielä yhdet liukuportaat alas, ja sitten on jo passintarkastuksessa.

Tuloaulassa on kymmenkunta tiskiä. Vaikka osa niistä on kiinni, jono liikkuu, ja saan viisumin ja leiman nopeasti. Pienen hymynkin saan virkailijalta.

Edellisviikolla juuri tässä kohtaa tyssäsi suomalaisen liikemiehen ja hänen kanssaan matkustaneen entisen kokoomusministerin Suvi Lindénin matka.

Lindén ja liikemies saapuivat Ugandaan maanantaina 5. helmikuuta Dohan kautta Qatar Airwaysin lennolla. Seuraavana päivänä Lindénin matkakumppani löydettiin kuolleena luksushotellista Kampalasta vajaan 50 kilometrin päästä.

Olen tullut Ugandaan, koska liikemiehen kuolema on nostanut maan otsikoihin Suomessa. Sama pätee myös toisin päin: suomalaisesta liikemiehestä ja Lindénistä on kirjoitettu Ugandassa paljon.

Onko täällä mahdollista saada selkoa siitä, mitä oikein tapahtui?

lentokenttä
Entebben lentokenttä sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Kampalasta. Kuva: Dai Kurokawa / EPA

Tähän juttuun on koostettu tietoja liikemiehen ja Suvi Lindénin liikkeistä Ugandassa useista eri lähteistä paikan päällä. Lähteet ovat puhuneet sillä ehdolla, että heitä ei nimetä jutuissa.

Valtaosa on ugandalaisia viranomais- tai turvallisuuslähteitä, joilla on omat intressinsä puhua.

Lähteiden mukaan suomalainen liikemies esitti Entebben lentokenttävirkailijoille kutsukirjeen, joka näytti olevan Ugandan turvallisuuspalvelun johtajan Frank Kaka Bagyendan allekirjoittama.

Liikemies kertoi tulleensa tapaamaan Bagyendaa, joka on Ugandassa vaikutusvaltainen ja pelätty mies.

Turvallisuuspalvelun johtajalle ilmoitettiin asiasta. Johtajan kerrotaan ihmetelleen, mistä on kysymys. Hän ei odottanut vierailijoita Suomesta.

Liikemies ja Lindén ohjattiin ensin odotustilaan ja sieltä VIP-tiloihin, koska ex-ministeri matkusti diplomaattipassilla.

Liikemies kertoi turvallisuuspalvelun kuulustelijoille tulleensa Ugandaan bisnesasioissa. Hän sanoi, että neuvottelut koskevat muun muassa valvontalaitteita.

Matkalaukussaan hänellä oli myös puolustustarvikeyhtiö Patrian esitteitä.

Entebben lentokentän maahantuloaula Ugandassa.
Liikemies ja Suvi Lindén pysäytettiin Entebben lentokentän passintarkastuksessa. Kuva: Paul Adude

Ylen saamien viranomaistietojen mukaan mies ei tiennyt esittämänsä kutsukirjeen olevan väärennös. Asia tuli ilmeisesti täytenä yllätyksenä, kun turvallisuuspalvelu sen hänelle kertoi.

Liikemies oli itse lähettänyt ugandalaisen yhteyshenkilönsä kautta maan turvallisuuspalvelulle ISO:lle kirjeen, jossa hän ehdotti vierailua. Mies halusi tulla markkinoimaan muun muassa valvontalaitteita ja kyberturvallisuuteen liittyviä tuotteita.

Pysäytys passintarkastuksessa ja ohjaaminen sivuhuoneeseen voivat olla tuntemattomassa maassa pelottava kokemus.

Ylen lähteen mukaan tässä kohtaa Suvi Lindén vetosi virkailijoihin, että hänet päästettäisiin menemään.

Hän sanoi myös, että liikemies on hoitanut heidän matkajärjestelynsä, eikä hänellä ole niistä tietoa.

Saman hän sanoi kaksi päivää myöhemmin ainoalle toimittajalle, jonka kanssa on dramaattisten tapahtumien jälkeen puhunut. Toimittaja Charles Etukuri kertoi tästä Ylelle. Mutta palataan Etukurin ja Lindénin tapaamiseen myöhemmin.

Lindén kertoi kentällä kuulustelijoille, ettei hän tunne ketään Ugandassa. Liikemies tunsi ainakin Faridah-nimisen naisen.

Kartta Ugandan Kampalasta.
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle, Google Maps

Heti lentokentän tuloaulan oven takana alkaa vilske. Siellä odottavat vastassa olijat ja taksikuskit. Moni pitelee nimikylttiä.

Panen merkille, että lähes ensimmäisessä näkemässäni kyltissä on kahden suomalaisen miehen nimet.

Vajaat kolme viikkoa sitten ugandalainen nainen nimeltä Faridah odotti täällä suomalaista liikemiestä ja Lindéniä. Ylen lähteiden mukaan juuri Faridah oli välittänyt liikemiehelle väärennetyn kutsukirjeen.

Hänelle liikemies oli toimittanut aiemmin oman kirjeensä, joka oli tarkoitettu turvallisuuspalvelun korkeimmille päätöksentekijöille.

Liikemies ja ja Faridah tunsivat toisensa entuudestaan tavattuaan Dubaissa.

Faridahilla oli lentokentällä seuranaan ainakin turvallisuuspalvelussa työskentelevä mies sekä Carol-niminen nainen. Ulkopuolella odotti heidän kuljettajansa.

Turvallisuuspalvelun miehellä, Apollolla, sanotaan olevan yhteyksiä korkealle.

Aikaa kului eikä suomalaisia kuulunut. Vastassa olijat tajusivat, että suomalaiset olivat joutuneet ongelmiin. He lähtivät pakenemaan, mutta Carol jäi kiinni.

Autoja kadulla Kampalassa.
Liikennettä Kampalassa. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Liikemies ja Suvi Lindén olivat olleet VIP-tiloissa kaksi tuntia, kun Kampalasta lähetetty turvallisuuspalvelun ryhmä saapui paikalle.

Liikemiestä lähdettiin kuljettamaan kuulusteltavaksi turvallisuuspalvelun tiloihin. Suvi Lindén vietiin eri autossa lentokentältä hotellille Kampalan keskustaan.

Korkea-arvoisen lähteen mukaan Lindénin ja liikemiehen huonevarauksista luksushotelli Pearl of Africaan oli huolehtinut sama Faridah, joka pakeni lentokentältä.

Toisen version mukaan turvallisuuspalvelu olisi ohjannut seurueen hotelliin.

Pearl of Africa -hotelli kukkulan päällä Kampalassa Ugandassa.
Suomalainen liikemies löydettiin kuolleena Pearl of Africa -hotellista helmikuussa 2018. Kuva: Godong / Lehtikuva

Pearl of African aula ammottaa tyhjyyttään. Kristallikruunu loistaa ja kaikkialla kimaltaa. Sohvat ovat hopean väriset, aulasta lähtevällä käytävällä istuimet kiiltävät kultaa.

Hotellin nimi, Afrikan helmi, on myös koko Ugandan kutsumanimi, jonka Britannian pääministeri Winston Churchill teki tunnetuksi.

Hotelli on aivan Kampalan ydinkeskustan tuntumassa, mutta eristettynä kuin toisessa maailmassa. Ensimmäinen turvatarkastus on hyvän matkaa ennen hotellia, toinen odottaa ovella.

Koko lähialue on erittäin tarkasti valvottu ja vartioitu, sillä Pearl of Africa sijaitsee kivenheiton päässä turvallisuuspalvelun päämajasta ja presidentinlinnasta. Hotelliin ei mennä eikä sieltä poistuta huomaamatta.

Pearl of African omistaa Ugandan presidentin Yoweri Musevenin lähipiiriin kuuluvan liikemiehen yhtiö. Vasta viime syksynä avatun hotellin piti alun perin liittyä Hilton-ketjuun, mutta rakennustöiden valmistuessa havaittiin, että rakennus ei ollutkaan Hiltonin laatuvaatimusten mukainen. Esimerkiksi hissikuiluissa oli puutteita.

Nytkään osa hisseistä ei ole käytössä.

Jalkapalloteemaisessa aulabaarissa ei ole tiistai-iltana juuri muita asiakkaita. Henkilökuntaa sen sijaan riittää. Baarin liepeillä on enemmän prostituoituja kuin asiakkaita.

Keski-ikäinen valkoihoinen mies taluttaa nuoren afrikkalaisnaisen pois baarista. Taustalla soi Toto Cutugnon L’italiano.

ihmisiä hotellin aulassa
Pearl of Africa -hotellin aulatilat. Kuva: Teemu Juhola / Yle

Aulabaarissa tuskin oli toisenlainen tunnelma sinä maanantai-iltapäivänäkään, kun suomalainen liikemies tuotiin hotellille muutaman tunnin kuulustelujen jälkeen.

Hän ei jäänyt aulabaariin oluelle vaan meni suoraan huoneeseensa hotellin kahdeksanteen kerrokseen. Suomalaisille oli annettu huoneet numero 810 ja 816.

Iltayhdeltätoista lentokentältä paennut Faridah saapui hotelliin. Hän käveli vastaanottotiskin ohi hissille ja painoi kahdeksannen kerroksen nappulaa.

Kerroksessa nainen meni suoraan suomalaisen liikemiehen huoneeseen. Jos Faridah oli tehnyt huoneen varauksen, hän tiesi myös sen numeron.

Kaksi tuntia myöhemmin nainen poistui. Turvakamerat kertovat, että hänellä oli mukanaan musta laukku.

Yksi lähteistä sanoo Ylelle, että hän olisi palannut takaisin huoneeseen myöhemmin aamuyöllä.

Seuraavana päivänä ovea ei avattu koputuksista huolimatta. Iltapäivällä huonesiivoojat soittivat turvamiehille. Mies löytyi huoneestaan kuolleena.

Ugandan poliisin tiedottaja Emilian Kayima tiedotustilaisuudessa Kampalassa 19. helmikuuta.
Kampalan poliisin tiedottaja Emilian Kayima kertoi suomalaismiehen kuoleman tutkinnasta helmikuussa tiedotusvälineille. Kuva: Teemu Juhola / Yle

Lehdistöhuone Kampalan pääpoliisiaseman toisessa kerroksessa alkaa täyttyä, kun saavumme paikalle. Väkeä on niin paljon, että osa joutuu seisomaan.

Kun poliisin tiedottaja Emilian Kayima astuu saliin, paikalle on tunkenut jo viitisenkymmentä toimittajaa ja kuvaajaa.

Olemme tulleet kuulemaan, mitä uutta Ugandan poliisi kertoo kuolleen suomalaisen liikemiehen tapauksesta.

Minä ja italialainen valokuvaaja olemme ainoat länsimaalaiset paikalla. Se ei herätä kummempaa huomiota.

Seinällä tuijottaa presidentti Yoweri Musevenin kuva.

Tiukkailmeinen tiedottaja Kayima ei paljasta järisyttäviä uutisia. Tilaisuuden anti on, että hän vahvistaa suomalaisen ruumiista löytyneen sinne kuulumattomia aineita.

Kun tiedottaja ei pidä englanninkielisestä kysymyksestä, hän vaihtaa kieltä tai kohauttaa kulmiaan ja jättää kokonaan vastaamatta.

Seuraavana päivänä maan korkein poliisijohto pitää tiedotustilaisuuden, joka televisioidaan suorana. Nyt kerrotaan jo enemmän: liikemiehen ruumiista on löytynyt kokaiinia ja hyönteismyrkkyä sekä ruskeaa tunnistamattomaksi jäänyttä ainetta. Suomalaistulkinnoissa ainetta arvellaan nuuskaksi.

Miehen kuolinsyy oli myrkytystilasta johtuva hapenpuute, hypoksia.

Kuva Kampalan pääpoliisiasemasta.
Kampalan pääpoliisiasema. Kuva: Google Street View

– Ettekö voisi jo lakata soittelemasta sieltä Suomesta? Etkö sinä voi kertoa muillekin sen, mitä minä nyt sanon, tiedottaja Emilian Kayima parahtaa tiistain tiedotustilaisuuden jälkeen.

Haastattelu ei oikeastaan ole haastattelu. Kayima käskee latelemaan kysymykset ensin ja sanoo jo ennalta, että hän vastaa mitä vastaa.

Useimpiin kysymyksiin Kayima ei sitten vastaakaan.

Tämä on esimerkki siitä, ettei suomalaisliikemiehen kuolemasta ole helppoa saada tietoa. Ainakaan luotettavaa tietoa.

Asiaa mutkistaa se, että turvallisuuspalvelun korkea-arvoisiakin upseereita on mahdollisesti sotkeutunut tapaukseen.

Lisäksi poliisi ja turvallisuuspalvelu käyvät keskenään valtataistelua. Molemmat tutkivat tapausta omilla tahoillaan. Suomalaisen kuolemaa tutkitaan murhana.

Tällä hetkellä pidätettynä on neljä tai viisi ihmistä. Heidän joukossaan ovat ainakin väärennetyn kutsukirjeen välittänyt Faridah, lentokentällä kiinni jäänyt Carol sekä turvallisuuspalvelun Apollo.

Pidätetyt ovat turvallisuuspalvelun suojissa. Tiettävästi poliisi on vaatinut heitä kuultavakseen.

Kampala kaupunkinäkymä
Kaupunkinäkymä Kampalasta. Kuva: Dai Kurokawa / EPA

Ugandassa ymmärtää nopeasti, että suomalaisen kuoleman ympärillä leijuu paljon pelkoa ja epäluuloa.

Joka käänteessä minulle korostetaan, että asia on erittäin arkaluontoinen.

Ugandan johdolle laajaa huomiota herättänyt kuolemantapaus on kiusallinen. Yhtenä huolena on, että tämäntyyppinen julkisuus pelottaa turistit ja sijoittajat.

Poliisi ja turvallisuuspalvelu tutkivat myös, liittyykö tapaukseen petos ja valtion vastainen kumouksellinen toiminta. Syytteitä ei ole vielä nostettu.

Suomalaisen huijaus voisi liittyä turvallisuuspalvelun valvontalaitekauppoihin.

Ylen lähteen mukaan turvallisuuspalvelussa olisi käynnissä kilpailutus miljoonien eurojen seurantalaitehankinnasta.

Liikemies oli kertonut kauppaavansa Ugandassa myös tällaista tekniikkaa. Turvallisuuspalvelulle osoittamassaan kirjeessä suomalainen oli tarjonnut valvontalaitteita, mutta paljon muutakin.

Olisiko huijarien tarkoituksena ollut vaatia kauppoihin pääsemiseksi lahjuksia yrityksiltä, joita suomalainen oli väittänyt edustavansa?

Kumouksellista toimintaa koskeva teoria taas liittyy siihen, että ulkomainen liikemies olisi murhattu hallituksen horjuttamiseksi. Murhan tuoma kielteinen julkisuus vähentäisi ulkomaisia sijoituksia ja turismista saatavia tuloja.

Vain päivää ennen suomalaisen liikemiehen kuolemaa oli toisesta luksushotellista, Sheratonista löydetty niin ikään epäselvissä olosuhteissa kuollut ruotsalaismies. Kummankin miehen kuolinsyy oli poliisin mukaan myrkytystilasta johtuva hapenpuute.

Kuvakaappaus
Ote Ugandan poliisin helmikuussa julkaisemasta tiedotteesta, jossa kerrottiin epäselvissä olosuhteissa kuolleiden suomalaisen ja ruotsalaisen kuolinsyyt.

Ugandan suurimman sanomalehden New Visionin kaksikerroksinen toimitus sijaitsee rauhallisella kadulla vähän Kampalan keskustan ulkopuolella. Lehden omistaa Ugandan valtio.

On vaikea kuvitella, että näin tavanomaisessa ympäristössä tehtäisiin aseellinen sieppaus keskellä päivää.

Mutta viime viikon tiistaina turvallisuuspalvelun miehet odottivat New Visionin tutkivaa toimittajaa Charles Etukuria toimituksen ulkopuolella ja veivät hänet mukanaan.

Paria päivää aiemmin hän oli kirjoittanut laajan artikkelin suomalaisliikemiehen kuolemasta epäselvissä olosuhteissa.

Etukuri pääsi vapaalle jalalle maanantaina. Olen tullut tapaamaan häntä, sillä hän on ainoa toimittaja, jolle Suvi Lindén on puhunut traagisten tapahtumien jälkeen.

New Visionin toimitukseen mennään sisään metallinpaljastimien läpi. Minulta kysytään, olenko toimittaja. Sanon olevani ja pääsen sisään.

Etukuri ei kättele. Hän sanoo oikean kätensä olevan yhä kipeä, sillä häntä kohdeltiin kaltoin pidätyksen yhteydessä.

Leppoisan oloisella Etukurilla tiedetään olevan läheiset suhteet poliisiin, turvallisuuspalvelun vastustajaan.

Se ei ole täällä poikkeuksellista. Ugandan toimittajakunnasta osalla on yhteyksiä poliisiin, osalla puolestaan turvallisuuspalveluun ja armeijaan.

Charles Etukuri
Charles Etukuri New Vision -lehden toimituksessa. Kuva: Teemu Juhola / Yle

Etukuri istuu työpisteellään maisemakonttorissa ja kertoo tavanneensa Lindénin Pearl of African aulassa torstaina 8. helmikuuta, kaksi päivää liikemiehen kuoleman jälkeen.

Hän oli saanut vinkin Kampalan poliisilta ja rientänyt paikalle. Lindén oli juuri lähdössä lentokentälle ugandalaisen miehen kanssa, kun toimittaja yhytti hänet luksushotellin aulassa yhdentoista aikaan aamupäivällä.

Etukurin on kerrottu esiintyneen tilanteessa poliisina. Hän kiistää sen.

– Hän näytti siltä, että halusi todella pois maasta, Etukuri kuvailee Lindéniä.

Hän sanoo tunteneensa Lindéniä kohtaan myötätuntoa.

– Hän näytti siltä, ettei vieläkään uskonut, mitä on tapahtunut.

Etukurin käsityksen mukaan Lindén oli nähnyt matkakumppaninsa ruumiin hotellihuoneessa, jossa tämä kuoli.

Myöhemmin Lindén joutui kuultavaksi sekä hotellilla että poliisiasemalla. Lindén sai diplomaattipassin takia tavallista hienovaraisempaa kohtelua.

Lindén kertoi Etukurille tulleensa Ugandaan liikeasioissa. Entinen kokoomusministeri ei maininnut olevansa YK:n laajakaistakomission erityislähettiläs, kuten hän myöhemmin kirjoitti Facebook-sivulleen.

Laajakaistakomissio kiisti Lindénin väitteet Ylelle.

Kuva New Vision -lehden rakennuksesta.
New Vision -lehden toimitus sijaitsee samassa rakennuksessa useiden muiden medioiden kanssa. Kuva: Google Street View

Etukurin mukaan vierailulla ei ollut mitään tekemistä YK:n kanssa.

– He tulivat Ugandaan käymään kauppaa, hän sanoo.

Toimittaja näyttää puhelimestaan kuvan kirjeestä, jonka liikemies oli lähettänyt Ugandaan. Siinä tämä muun muassa sanoo tekevänsä bisnestä kyberturvallisuuden ja valvontalaitteiden parissa.

Etukurin ja Lindénin kohtaamisesta on kirjoitettu Suomessa ja Ugandassa todella paljon siihen nähden, että se Etukurin mukaan kesti vain viitisen minuuttia.

Sen jälkeen Lindén lähti kohti lentokenttää. Hän sanoi vievänsä kuolleen liikemiehen matkatavarat mukanaan Suomeen.

Suomalaismiehen kuolema jäi osaksi Ugandan sisäisiä juonitteluja.

Lue myös:

Suvi Lindén edistää Afrikassa kansainvälisen sijoitusyhtiön suurta datakeskushanketta, ei liity Ugandaan – katso lista Lindénin seminaarimatkoista

Toimittajalta: Afrikan helmi vai pimeyden sydän? Keskustelu Ugandasta tuo mieleen vanhat kliseet Afrikasta

Suosittelemme sinulle