Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Verotuskiemurat selvitetty – Sysmän oma raha käyttöön parin viikon sisällä

Päijäthämäläinen pikkukunta ottaa käyttöön Suomessa harvinaisen paikallisvaluutan. Mobiilirahan toivotaan piristävän kaupankäyntiä kunnassa.

Sysmän raha.
Kuva: Johanna Talasterä / Yle
Tapio Enlund
Avaa Yle-sovelluksessa

Sysmän paikallisvaluutan eli sysmän käyttöönotto on varmistunut. Verottajan ennakkopäätöksen mukaan eurojen vaihdosta sysmiin tai sysmien vaihdosta euroihin ei peritä arvonlisäveroa.

Arvonlisäverotus tapahtuu vasta siinä vaiheessa, kun paikallisvaluutalla hankitaan verollisia palveluita tai tavaroita. Sysmän kunta joutui odottamaan verottajan kantaa pitkään. Tekniikka mobiilisti QR-koodilla toimivaa paikallisvaluuttaa varten on ollut valmiina jo syksystä saakka, joten sen käyttöönotto tapahtuu nopeasti.

– Päätös on odotettu. Olemme nyt sopimissa paikallisvaluutan lanseerauspäivää. Se tulee olemaan maaliskuun alussa, todennäköisesti ensimmäisen kymmenen päivän aikana, sanoo hankkeen puuhamies, konsultti Juri Nieminen.

Päätös on odotettu. Olemme nyt sopimissa paikallisvaluutan lanseerauspäivää.

Juri Nieminen

– Verottajan päätös tarkoittaa sitä, että paikallisvaluuttaa kohdellaan kuten mitä tahansa muutakin valuuttaa. Verotus menee vaihtokurssin mukaan, sanoo Nieminen.

Kokeilussa on mukana aluksi kolmisenkymmentä yritystä, joissa tavaroita, tuotteita tai palveluja voi maksaa digitaalisesti sysmillä.

– Kun kokeilu on saatu onnistuneesti käyntiin, lähdetään kiertämään vielä yrityksiä, jos niitä tulisi mukaan lisää, lupaa Nieminen.

Nieminen kertoo, että Sysmässä odotetaan paikallisvaluutan parantavan yritysten kannattavuutta selvästi.

Sysmä maailmankartalle

Paikallisraha ei sinänsä ole uusi ajatus, vaikkakin Suomessa melko harvinainen. Sysmää aiemmin omaa valuuttaa on kokeiltu Toholammella ja nyt kokeilua on ehdotettu esimerkiksi Laitilaan.

Sysmässä omaa rahaa kokeillaan aluksi tämän vuoden ajan. Kokemuksista ja tuloksista tehdään yhteenveto syksyllä lomakauden jälkeen.

Aluksi meille naurettiin ja ehkä sysmäläisetkin nauroivat, mutta mehän olemme tässä ihan keulilla.

Marketta Kitkiöjoki

– Syksyllä pitää päättää, mitä jatkossa tehdään. Tavoitteena on pysyvä toimintamalli. Olisi pettymys, jos tämä ei jatkuisi. Mutta kunta ei sitä päätä, sen päättävät mukana olevat yritykset. Heidän äänellään tässä mennään, muistuttaa Juri Nieminen.

Kokeilulla on kunnanjohtajan täysi tuki – Marketta Kitkiöjoki on jopa luvannut ottaa kolmanneksen omasta palkastaan paikallisvaluuttana. Kitkiöjoki iloitsee, että epäilijöiden äänet ovat alun jälkeen Sysmässäkin laantuneet.

– Aluksi meille naurettiin ja ehkä sysmäläisetkin nauroivat, mutta mehän olemme tässä ihan keulilla. Mobiiliraha alkaa olla se vallitseva raha ja Sysmä vie tässä Suomea maailmankartalle, kunnanjohtaja painottaa.

Suurin osa kokeilun rahoituksesta tulee Päijät-Hämeen liitolta. Sysmän kunta on laittanut hankkeeeseen rahaa 16 000 euroa. Lisäksi kunta jakaa 15 000 euroa porkkanarahaa kuntalaisille, yrityksille ja yhdistyksille, jotta kokeilu saadaan vauhtiin.

Suosittelemme