Hyppää sisältöön

Luvassa tunteikas tonni – pikaluistelija Pekka Koskela lopettaa uransa Pyeongchangissa: "Voi olla, etten kävellen pääse pois"

Pikaluistelijat Mika Poutala ja Pekka Koskela luistelevat viimeisen kerran yhdessä kilpa-areenalla perjantaina. Koskelalle 1000 metrin startti on uran viimeinen. Poutala vielä pohtii jatkoa.

Pekka Koskela
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Jari Pelkonen

Pikaluistelun 1000 metriä Pyeongchangin olympialaisissa on muodostumassa suomalaisittain varsin tunteikkaaksi kilpailuksi.

Gangneungin hienolla olympiaovaalilla käännetään suomalaisen pikaluistelun lehteä, kun Pekka Koskela jättää jäähyväiset kilparadoille. Maaliviivan ylitys herkistänee neljänsissä olympialaisissa uransa päättävän miehen.

– Se voi olla niin mykistävä kokemus. Sillä yhdellä hetkellä näkee sen kaiken, mitä on takana.

Loukkaantuminen oli lähellä lopettaa sprintterin uran jo kolme vuotta sitten. Koskela päätti kuitenkin taistella tiensä vielä kerran olympiaovaalille. Helppoa se ei ollut.

– Ajattelin, että jos tänne teen reittini, niin sitten olen tyytyväinen persoona loppuelämäni ajan. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että voi olla jollain tavalla tyytyväinen itseeni.

Ristiriitaisissa tunnelmissa kaikki peliin

Pyeongchangin olympialaisissa Koskela on joutunut luistelemaan ristiriitaisin mielin. Hänellä on aina ollut äärimmäinen kilpailuvietti, halu luistella nopeammin kuin kukaan koskaan.

Nyt realiteetit eivät anna menestykselle mahdollisuutta. Koskela myöntää rehdisti, että vauhti ei enää riitä kärkisijoille. 500 metrillä Koskela oli sijalla 19.

– Innostus, yleisö ja olympiakisoissa vetämisen mahdottoman hieno kokemus on voittanut nämä ristiriitaisuudet.

Viimeiseen kilpailuunsa Koskela lupaa pistää kaikkensa peliin.

– Voi olla, etten kävellen pääse pois, mutta sitten mennään vaikka pyörätuolilla.

Poutalan pettymys nopeasti ohi

Mika Poutala puolestaan kertoo toipuneensa hyvin 500 metrin pettymyksestä. Hän jäi pronssista vain kolme sadasosaa.

– Totta kai se harmittaa ihan älyttömästi. Mutta ei sitä kannata jäädä päiväkausiksi murehtimaan.

1000 metrin lähtöviivalle Poutala lähtee yhä hakemaan mitalia. Vaikka tonni ei ole Poutalan päämatka, hän katsoo lukeutuvansa niihin kuuteen nimeen, jotka voivat olla pronssitaistelussa mukana.

– Jos kaikki menee ihan nappiin, niin teoreettinen mahdollisuus voi olla. En kuitenkaan uskalla alkaa huutelemaan, kuten ennen viittäsataa tein.

Mika Poutala ei ole vielä päättänyt jatkuuko hänen uransa tämän kauden jälkeen.

– En ole yhtään miettinyt asiaa. Olympialaisten jälkeen minulla on vielä MM-kilpailut ja maailmancupin finaali. Vedän siis tätä kautta vähän pidemmälle kuin Pekka.

Lue myös:

Perjantain suomalaiset ja lähetystiedot olympialaisista – Emmi Peltonen vapaaohjelmassa, ovatko sadasosat nyt Poutalan puolella?

Suosittelemme sinulle